Den europæiske drøm lever endnu

EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker har i dag holdt sin årlige State of The Union tale, som i et vist omfang kan sammenlignes med nytårstalen herhjemme. Talen omhandler dels det forgangne år og er dels retningsgivende for det nye.

Sidste års klare budskab fra Juncker var, at medlemslandene måtte stå sammen og tage større ansvar over for samarbejdet, hvis unionen stadig skulle eksistere her tolv måneder senere.

Den europæiske drøm lever heldigvis endnu, og det var derfor også en noget mere optimistisk kommissionsformand, der stod på talerstolen i dag. Brexit, flygtningestrømme og økonomiske problemer har i årets løb sendt EU-projektet ud i en eksistentiel krise. Men rystelserne i EU-systemets grundvold har muligvis været afgørende for, at medlemslandene er vågnet op til dåd.

Den laveste arbejdsløshed i 9 år

Det kan ifølge Junker allerede mærkes ved, at der igen er kommet vind i sejlene. EU er i økonomisk fremgang, og arbejdsløsheden er den laveste i ni år. Det kan vi selvfølgelig kun glæde os over.

Nu er Juncker jo en mand, som har blåt og gult EU-blod løbende i sine årer, og hans europæiske ønskeliste adskiller sig en del fra vores egen. Juncker ønsker f.eks. at centralisere magten ved at slå formandskaberne for kommissionen og Rådet sammen, hvilket ikke ligefrem møder opbakning herhjemmefra. Vi skal ikke blande roller og kompetencer sammen, og sådan tror jeg, at flere af medlemslandene har det.

Store armbevægelser – men ikke uden grund

Juncker bruger meget store armbevægelser, når han taler om sine visioner for projektet, og det er ikke helt uden grund. Der er nemlig en del positive resultater, som Juncker da også kom ind på i talen.

Det er – i et vist omfang – lykkedes EU at dæmpe den massive migrationsstrøm uden at give afkald på den europæiske solidaritet. Vi skal fortsat hjælpe flygtninge, der kommer til Europa, men solidariteten skal ikke omfatte illegale immigranter, som ikke har behov for beskyttelse. De skal sendes retur, og det glæder mig, at kommissionsformanden også ønsker at intensivere arbejdet med at sende illegale og afviste migranter tilbage til deres hjemlande.

Derudover understregede Juncker endnu engang hvor vigtigt det er at få flere frihandelsaftaler med resten af verden – de toner er sød musik i liberale ører.

Selvom Junckers visioner nok aldrig kommer til at stemme fuldstændig overens med vores linje her i Danmark, mener jeg, at det alt i alt var en fornuftig tale. Om ikke andet er det glædeligt at konstatere, at unionen fortsat står efter et år med samarbejdets hidtil største prøvelser.

 

 

 • Jørgen Villy madsen

  Ingen europæer kan i dag forestille sig en fremtid for et Europa uden EU lige
  bortset fra fantasterne i England og deres proselytter andre steder. At
  forestille sig en tilbagevenden til tiden og nationalkonservatismen fra før de
  store krige i forrige århundrede er helt ude i hampen. Vi er nået længere –
  mange af os.

  Man ynkes, når man ser briterne forsøge at genskabe imperiet, som det var i
  de gode gamle dage. At se en gammel ven gå senildemens er ikke nogen rar
  oplevelse – at se en hel nation gøre det – er rædselsvækkende, men tak til
  England. De tydeliggjorde, hvorfor vi skal kæmpe for at bevare, udvide og
  forstærke unionen. De kunne ikke klare modernismen i EU og trak sig. Det er al ære
  værd.

  Hvis vi ikke havde et fredselskende EU, ville der intet bolværk være mod USA-imperiets Nato-militarisme. Vi ville stadig være lammet af den kolde krig, der er USA’s
  største og mest skamfulde bidrag til Europas udvikling. Forskellene
  mellem Europa og USA må føre til gradvis afvikling af omklamringen. Det kan EU,
  hvis vi vil. Det skal vi ville.

  • Tom Erne

   “Ingen europæer kan i dag forestille sig en fremtid for et Europa uden EU lige
   bortset fra fantasterne i England og deres proselytter andre steder.”

   Mon ikke du bare skulle tale for dig selv… tror f.eks. ikke at hverken Sweitzerne eller Nordmaendene er enig i dine betragtinger,

   Jeg er selv pro EU, men man maa retfaerdigvis anerkende at der 1. findes et alternativ, 2. at rigtig mange har det rigtig svaert med det relativt fjerne EU vs. national demokratiet, 3. at EU i den grad er en pengemaskine for de mere eller mindre korrupte levebroedspolitikere, 4. at EU har vist sig at vaere ude af stand til at beskytte sine ydre graenser effektivt, og 5. at EU er alt andet end effektive naar det virkelig braender paa, som det eksempelvis gjorde da horder af flygtninge vandrede igennem kontinentet,

   Et alternativ vil der altid vaere, og der vil altid vaere dem som oensker det. Hvilket vel er OK – saadan ikke at mene det samme som dig…
   De 4 oevrige forhold boer tages saerdeles alvorligt hvis ikke mange flere skal melde sig under proselytternes faner.
   Og saa maa Juncker nok ogsaa hellere indse, at der ikke lige er folkestemning til et forenede Europa.

   • Erik

    Kan kun give dig ret.
    Jeg er bestemt også pro EU, men bestemt ikke det som EU med tiden har udviklet sig til.
    Et vanvittigt korrupt og ødslen med skatteborgernes penge.
    Det er helt uhyrlige summer der bruges på det magtcirkus, summer så bestemt kunne bruges meget bedre til andre ting.

 • Egojen

  Det er typisk for Venstre i dag: Udadtil pro-europæisk, men indenrigspolitisk ekstrem anti-europæisk. Her gælder internationale aftaler og EU-regler ikke noget, her kræver man bl.a. permanent grænsekontrol og diskriminerer folk på grund af deres herkomst. Heller ikke EU-borgere kan føle sig sikre her i landet! Venstre har heller ikke løftet en finger for at afskaffe de latterlige EU-forbehold.

  Men sådan er de fleste danske politikere: Når de er i udlandet, taler de sødt og fedter for de “store” politikere. Når de er tilbage i Danmark, er det nationalisme af den værste skuffe, de går ind for. Simpelthen ikke at stole på!

  • Peder Kruse

   Nationalisme er gået af mode som skældsord. Det velfærdssystem, som er under afvikling i disse år, blev netop bygget på tidligere generationers kærlighed til nationen Danmark og dets borgere, men det er lykkedes EU at opløse konstruktionen på ganske få årtier med den fri bevægeligheds anarki på alle planer. Det hænger jo ikke sammen med indbetalinger fra Danmark og udbetalinger til hele EU området, bare som eksempel.

 • Rene Birger Pedersen

  ALDE-parti gruppen i Europa parlamentets formand Guy Verhofstadt reageret på JC Junckers Unions tale.

  I dag på Europa-Parlamentets plenarforsamling gav EU-Kommissionens præsident Jean-Claude Juncker den årlige EU-tale. Talen dækket Europas nuværende politiske og økonomiske landskab. Det var en mulighed for at gennemgå EU’s arbejde i det forløbne år og at se frem til prioriteterne i det kommende år.
  Junckers vigtigste budskab var: “Det er 10 år siden krisen ramte, og nu er Europas økonomi endelig tilbage i god form. Og dermed vores tro på fremtiden. Vores 27 EU ledere, Parlamentet og Kommissionen sætter Europa i centrum af vores union. Sammen fokusere vi på en stærkere Union.”

  Under debatten i Europa parlamentet, der fulde efter Jean Claude Junckers tale, opfordrede ALDE-gruppens leder i Europa-Parlamentet Guy Verhofstadt, præsident Jean Claude Juncker til at bruge de sidste 2 år af hans formandskab til at lancere en reform dagsorden:
  “Da populisterne annonceret et populistisk forår, men de har skabte det modsatte”.
  Det var en boomerang i deres ejet ansigt: fremkomsten af de pro-europæiske partier.
  Fordi siden Brexit er det blevet mere klart hvad de Europæiske borgere ønsker. Ja til at reformere Europa, Men nej til at ødelægge Europa.

  Guy Verhofstadt advarede: “Men gør ikke den fejltagelse at tror at kampen er over nu. Der er ikke tid til at læne sig tilbage og slappe af. Folk vil ikke have det nuværende Europa, de vil have et ændre Europa. ”
  “73% vil have mere europæisk indsats for at løse migrations problemerne, 75% vil have en større europæisk indsats mod klimaændringer, 75% ønsker en europæisk hær og endnu flere vil have større europæisk kapacitet til at bekæmpe terrorisme.”

  “Tiden er kommet for at opbygge det Europa, som folk beder om:
  1. Et ægte europæisk asylsystem, så vi kan erstatte Dublin-systemet.
  2. En ægte europæisk grænse og kystvagt, så folk ikke længere dør på vores kyster.
  3. En europæisk forsvarsunion, så vi selv har ansvaret for vores baggård og ikke russerne eller amerikanerne.
  4. Et europæisk FBI, så vi virkelig kan bekæmpe terroristerne, da terrorister ikke kender grænser.
  5. En reel regering for euroområdet, så vi kan styre den europæiske økonomi, skabe europæiske virksomheder, som bliver verdensledende. ”

  Verhofstadt konkluderede: “Vi skal også styrke vores europæiske demokrati.”
  “Derfor kæmper jeg for en transnationale valgliste som er lig med en europæisk valgkreds. Så vi løfter vores demokrati til kontinental skala. Europa er mere end blot summen af 27 nationale demokratier. Vores europæiske leder skal matches af et stærkt Europa parlament. ”

  Læs mere om Guys Verhofstadt reaktion på SOTEU-talen på ALDE Groups hjemmeside. https://www.aldeparty.eu/news/liberals-react-state-union-speech

 • Arne Nielsen

  Den der “europæiske drøm” er jo bare en talentløs copypaste af “den amerikanske drøm”, og har ingen steder hjemme. I stedet burde man tale om “den europæiske historie”, for historie er noget, vi har meget af her i Europa. Nede i Frankrig sidder der nogle åndsformørkede unions-idéologer, som intet ved om alle de andre lande foruden Frankrig, og som ikke VIL vide noget, og som i øvrigt er fløjtende ligeglade med alle andre lande end Frankrig, og for hvem det ærinde at frelse “den europæiske idé” er overordnet alle andre hensyn. Hos dem har alle de utidige floskler om Den Europæiske Union det godt, hvilke er direkte skyld i det britiske brexit. Hvis man havde holdt det europæiske samarbejde på mellemstatsligt niveau, kunne alle have været tilfredse, men næh nej, man ville have et MAGTCENTRUM, hvor alle europas umættelige magtomaner kunne samles og slås om kejsermagten. EUs ledelse har ingen vælgermæssig legitimitet, og gud forbyde, at den nogensinde får det. EU er i enhver henseende et fransk fantasifoster, som resten af Europas nationer ingen interesse har i, og som har nedsænket Sydeuropa i et armod, som ingen er tjent med. Briterne er væk, hvilket helt har tippet balancen til fordel for Tyskland med Frankrig som bivogn, mens alle de andre lande ikke er noget, man taler om. For alle frihedselskende borgere i Europa er EU et totalitært og ukontrollabelt mareridt, vi alle ville være tjent med at blive klippet i topbetegnelsen. “Visionære” politikere har fanden skabt, ligesom ordet “reformer” herhjemme giver anledning til mange nervøse trækninger hos mindrebemidlede borgere. Mindre flatterende betegnelser burde blive disse politikernes åndelige lokumsbesøg til del.

 • finnbjerrehave

  Den europæiske drøm som et udspring af 2 store krige, er livets største succes, bare ikke hos 35% danskere og jeg fortvivler, nemlig hvis vi har nogle bedre løsninger er det i samarbejdet disse skal udmøntes og ikke son nu med sure miner, bare aldrig når den fede løncheck rammer månedens slutning, og skal livet være benspænd frem for fælles udvikling, det bliver spørgsmålet.
  Danmark tabte sammen med Tyskland sidste krig, og forskellen mellem Tyskland og Danmark, er Tyskland vil samarbejde sig ud af fadæsen og 35% Danskere accepterer ikke nederlaget.
  EU det bedste i Europas historie. Finn Vig

  • Peder Kruse

   Du er et skvat finnbjerrehave. Jeg husker typen fra børnehaven som altid gemte sig bag smedens søn med den store overarm og de få ord. Der er ikke meget initiativ i dig. Du ser Tyskland som en førernation.

   • finnbjerrehave

    Hej Peder, nu har vi desværre ikke gået i børnehave sammen, så ville dit livssyn også have mange år på bagen, men jeg står 100% inde for hvad jeg skriver, forstår ikke rigtigt hvad du mener, men jeg er i tyskland i morgen, og kan hermed igen få sidste impulser.
    England Stay. Finn vig

 • Truckeren

  Ulækker, selviscenesat, fake, overklasse pattebarn, fløde dreng, slipsedreng, vat arm, svagpisser, duksedreng –

  https://uploads.disquscdn.com/images/342c6d5f7289ed5c12f6456e625b792ab156fe12d8411090d9e841f0d06eec9b.jpg

 • Erik

  Den drøm EU’s magthavere har, er bestemt ikke de fleste EU borgeres drøm.
  Hvis ikke man i EU indser, at man er gået alt alt for vidt, i begrænsningen af de enkelte medlemslandes selvbestemmelse, så ender det galt.
  Jeg stemte selv ja i sin tid, da vi skulle tage stilling til et medlemskab af EF, men havde aldrig forestillet mig, at det var et ja til et totalitært overformynderi, samt en magt elite med et kolossalt økonomisk overforbrug.
  Skatteborgernes burde bruges til noget bedre.

 • Kim Kaos

  Den europæiske drøm lever videre i alkoholikeres tågede hjerne på samme måde som drømmen om et hjem med kone og børn lever hos en hjemløs der ligger i sit eget pis og sover sin daglige branderet ud i en papkasse.

  Det er en fantasi der ikke har sin gang her på Jorden og jo før Juncker og venner ser realiteterne i øjnene jo hurtigere kan vi komme videre med de mere vigtige ting, nemlig hvordan stopper vi velfærdsmigrationen og begynder at sende de tilrejsende kriminelle og de religiøse hjem.

 • finnbjerrehave

  Den Europæiske drøm er indfriet, nemlig fred og samarbejde endda via folkevalgte politikere, og sidste udfordring er at fortælle de Muslimer som er flygtet til EU, kun er velkomne hvis de assimilerer sig i de lande de har valgt, ellers er 57 Muslimske lande et andet valg.
  Vi vil ikke have Muslimsk kultur i vores EU hverken i fravalg Tøjvalg eller hovedbeklædning som dagligt skaber uro i hele EU, og bliver opfattet som 5 kolonne og skaber utryghed hos os, nemlig den u-tryghed som disse Muslimer er flygtet fra, altså Aben følger med, og partier som AFD opstår, ligesom kristne bliver fortrængt i den Muslimske verden.
  Lige kulturer leger bedst. Finn Vig

  • Peder Kruse

   Tag du en snak med Merkel om det.

 • Jan Mølgaard

  Jeg så for nogen tid siden Juncker på tysk TV, og han var som sædvanlig stangstiv. En af de andre tilstedeværende måtte fortælle ham i hvilken retning, han skulle bevæge sig. For min skyld må han nyde alle de våde varer, han har lyst til. Men jeg kunne ikke lade være med at betragte hans tilstand som et godt billede på et EU, som er skamredet af magtsyge politikere, der drømmer om et centralt styret storrige. Det kan man heldigvis glemme alt om. Jeg tror ikke engang, de oprindelige Fællesmarkedslande (Tyskland, Frankrig, Italien og Benelux) kan finde ud at skabe en føderation. Oprindelig var EU et frihandelsområde plus praktisk samarbejde på områder til gavn for de enkelte lande og helheden. Men nu er samarbejdet løbet løbsk og blevet til ikke alene et politisk, men et ideologisk projekt. For mange udgør EU ligefrem en religion. I Bruxelles findes vejen, livet og sandheden.

  • Peder Kruse

   Og vi er alle med til at vælge nogen, der kan vælge nogen, der måske kan vælge nogen, der bestemmer.

 • Jørgen Villy madsen

  Den europæiske drøm er den samme, som den hele tiden har været, et demokratisk, fredeligt, samarbejdende fællesskab i modsætning til nationalstaternes katastrofale sammenbrud, der førte til kravet om dannelsen af EU. Den drøm slipper vi aldrig. Hvordan kan nogen have glemt den fortid, som vi selv har oplevet?

  Desværre sidder nationalstatstankegangen stadig uafvendeligt fast i nogle europæeres DNA, som en uafrystelig snylter på al sund fornuft, hvor den har skabt argumentresistens. For dem vil 50 småstaters indbyrdes kævlerier altid være bedre end et samlet Europa, som kan modstå ikke-europæiske magters forsøg på at splitte europæerne.

  Hvis Europa skal se en fredelig fremtid i møde med en rimelig forventning om, at vi har en fremtid, må vi kunne bekæmpe den angloamerikanske militarisme, den islamiske fundamentalisme, asiatisk økonomisk ekspansionisme og afrikansk migration. Disse 4 monstre kan kun stoppes, hvis Europas samlede kraft i et EU tages i anvendelse.

  Europa er værd at kæmpe for!

  • Thomas

   Europa er værd at kæmpe for, EU er ikke.

   Ja vi har en forfærdelig fortid, ligesom de fleste områder i denne verden. Jeg nævner bare i flæng, Europa, Asien, Mellemøsten, Afrika, Sydamerika, Nordamerika osv… Men EU er ikke løsningen, EU er en del af sygdommen… EU får os til at bekæmpe hinanden ved at nogle få lande i EU prøver at tvinge deres løsninger ned over de andre lande i EU… dette skete også i forbindelse med WW1 og WW2.

   Løsningen er ar RESPEKTERE vores europæiske forskelligheder og stadig samarbejde.

   Det betyder at vi skal respektere Britternes ønske om uafhængighed og handle dobbelt så meget med dem.
   Det betyder at vi skal respektere Østeuropas ønske om at undgå en muslims invasion som de faktisk har bekæmpet i 1000 år.

   Det betyder at vi skal respektere tyskernes ønske om muslimsk invasion, men samtidig sørge for at begrænse konsekvenserne der unægteligt vil komme.

   Vi skal respektere sydeuropæerne ønske om en mere afslappet arbejdsstil og respektere Nordeuropas modsætning, blandt andet derfor er skal Euroen afskaffes, eller som minimum deles op i 3 møntenhedder (nord, syd, øst)

   Og så skal vi alle bidrage med flåde enheder til at afvise islams migration over Middelhavet

   • Peder Kruse

    Jeg tror mange af vore politikere sagtens kan se, du har nogle rigtig gode pointer her, men de har det lige som kattekillingen. Det er så nemt at klatre op i træet, men…

  • Peder Kruse

   Jeg er bare så træt af at høre om EU som et fredens projekt. Jeg er født i 1953 og helt indtil EF blev til EU havde vi ikke konflikter i Europa. I dag er EU i konflikt på mange niveauer med England, Tyrkiet, Rusland, Ungarn, Polen, USA, Grækenland. Fredens projekt my a..

   • Jørgen Villy madsen

    Hvis du ikke kan skelne mellem konflikt og krig, bliver det svært at trænge igennem til dig med argumenter om EU som fredens projekt. Jeg opgiver – fred være med dig.

 • Poul Brammingsen
  • TordenKnold

   Støvsuger sælger

 • Lars Andersen

  For at være helt ærlig har jeg ikke meget respekt for nogen af de danske EU politikere – EU har i lang tid stået og set passivt til mens folk fra andre kontinenter er strømmet ind over vores grænser. Ikke sårede, udsultede flygtning – men nogen der ville “det bedste sted” hen. Det lod I ske – mens 1000’vis af mennesker der er hårdere ramt i flygtningelejre rundt omkring i langt højere grad har brug for vores hjælp. I burde skamme jer.
  Det sidste jeg kan huske af “triumfer” fra jer var afskaffelsen af roaming-afgiften – indtil videre er mit abonnement blot blevet dyrere.

 • Søren Rasmussen

  Måske Jan E. Jørgensen skulle tænke lidt over hvorfor EU’s oprindelige kontrakter imellem dets stiftende nationer blev indgået i Rom.

  Vesttyskland og Frankrig var jo de drivende magter i en fælles forståelse med USA bag disse landes forsoning – og også en forsoning med Holland, Benelux og så Italien.

  EU bygger jo på disse landes indgåelse af traktater i 1950’erne – under beskyttelse af USA.

  EU har udviklet sig til et konglomerat af uigennemskuelige institutioner, baseret på en falsk forestilling
  om demokrati.

  De Europæiske Folk er heldigvis blevet meget klogere med tiden – vi tror ikke engang på Neuropa, eller på medborgere, der stadigvæk bærer skråremmen som en del af deres åndelige arv.

 • Peder Kruse

  Den europæiske drøm lever videre, medens vi andre må leve videre i det evige mareridt, som blev et resultat af implementeringen.

 • Peder Kruse

  Vi skal ikke melde os ud af EU. Vi skal frigøre os fra EU. EU har ikke taget patent på salami-metoden. Det er demokrati.

 • Claus Nelvad

  EU har dæmpet migrant/flygtningestrømmen? Vel har de da ej. Tyrkiet, Libyen og Italien har initieret stopklodser, ikke EU.
  Juncker er et alkoholiseret fjols og når JEJ taler EU projektet op, minder han om Thorning, når hun var værst.

 • Søren Revser

  Ja det sandelig underligt at politikeres troværdighed er væk

 • Henrik Thor Christensen

  Det europæiske mareridt lever endnu – med fuld fart hen imod WW III.

  • Jørgen Villy madsen

   Med en fætter som Trump i førersædet får EU ingen mulighed for at komme i nærheden af bremsen, så du har nok ret.