Blå bloks grønne usikkerhed

Den anden dag gjorde Information på glimrende vis rede for, hvor splittede, men egentlig også uambitiøs, blå blok er, når det kommer til grøn omstilling.

Tak til Informer’en for at genopfriske DF’s melding om, at vi i Danmark kun har brug for én vindmølle – til demonstration i salgsøjemed. Og for at minde om, at LA benægter, at vores gøren og laden påvirker klimaet, men samtidig har optur over, at det bliver varmere i vejret. For som LA’s Villum Christensen åbenbart siger: ”…så er der er rigtig mange fordele forbundet med en varmere verden”.
Det er jo helt sort. Jeg troede, at “man” havde forladt den tankegang.
Hvis man hertil lægger, at DF har kaldt Apples milliardinvestering i Viborg – hvor vores grønne energi har været afgørende for deres valg af placering af virksomhed – for ”irrationel og usaglig”. Og at DF hånd i hånd med Lars Løkke har skabt tvivl om deres opbakning om vores ambitiøse energiaftale. Ja, så kan jeg da godt forstå, hvis man ud i den grønne industri sidder og bliver lidt nervøs for sine investeringer – skulle der komme et regeringsskifte – Gud forbyde det.

For det er jo netop ved at stå vagt om vores ambitiøse klima og energiaftaler, at vi sikre de grønne erhverv stabile investeringsrammer. Jeg mener, at det er indiskutabelt, at vores balancerede og ambitiøse energipolitik og grøn omstilling betaler sig.

Eksporttallene for grøn energiteknologi taler for tredje år i træk sit eget tydelige sprog. Sidste år steg eksporten af grøn teknologi med hele 15,4 procent til 43,6 milliarder kroner. Respekt, sir jeg bare. Eftersom den samlede vareeksport ’kun’ steg 0,6 procent. Det betyder tusindvis af nye danske arbejdspladser. Og verden kigger mod lille Danmark for at få grøn inspiration.

Viborg er et godt eksempel. Det er Samsø, der på 10 år er blevet 100 % selvforsynende med vedvarende energi, også. Og sidste år vandt København EU-Kommissionens prestigefyldte pris European Green Capital. Fordi Købehavn længe har satset på, at vækst, grøn omstilling og et fantastisk byliv skal og kan gå hånd i hånd.

Derfor er jeg også så glad for, at regeringen netop har fremlagt en plan, hvor grøn omstilling og bæredygtig vækst er én ud af 4 udfordringer, vi prioriterer at løfte, hvis vi igen vinder regeringsmagten den 18. juni. Det handler jo om hvad vi skal leve af og i, for fremtiden – og her dur Blå bloks grønne splittelse og usikkerhed ikke