Boligskatterne burde helt afskaffes

Det danske boligskattesystem er både kompliceret og forældet. Regeringen har lavet et udspil til ændring af skattesystemet, men det rummer både store stigninger og usikre vurderinger. Så hvorfor egentlig ikke bare fjerne boligskatterne helt i stedet for at lappe løs på et skidt system?

Total afskaffelse af både grundskyld og ejendomsværdiskatten er det, som jeg og Det Konservative Folkeparti drømmer om. Det er ikke rimeligt, at man betaler skat af at bo i sit eget hus. Det svarer til, at man betaler skal af sin løn to gange, eller at du løbende skal beskattes af de sko, du har på. Man har købt og betalt sit hus med beskattede penge, og så skal man ikke også betale skat for at bo der.

Fjern al løbende boligskat
Helt konkret går Det Konservative Folkepartis forslag ud på, at man fjerner al løbende beskatning på boliger. I stedet skal man kun betale skat af den eventuelle værdistigning, når man sælger sit hus. Hvis man køber et nyt eller et dyrere hus for pengene, skal man ikke betale skat. Et system, der kendes fra Sverige, hvor det fungerer.

På den måde sikrer vi, at beskatningen ikke sker på baggrund af en fiktiv værdi og vurdering, og at ingen tvinges fra hus og hjem grundet de stigende boligskatter. Sidstnævnte rammer især mange pensionister, som vil opleve, at de skal betale mere i boligskat, selvom deres indtjening ikke stiger. Forslaget vil ikke ramme boligejernes nuværende friværdi, da beskatningen ikke vil ske på de værdistigninger, der ligger før vores forslag.

Derudover bør rentefradraget udfases over en årrække. Som det er i dag, belønnes danskerne af staten for at stifte gæld, mens det er andre danskere, der betaler regningen. Det er egentlig en absurd tanke.

Holdbare løsninger, tak
Det er faktisk meget enkelt: Vi skal derhen, hvor man selv betaler for at købe sit hus. Dertil kommer, at rentefradraget er en mine under statskassen. Lige nu er renten lav, hvilket også gør, at boligpriserne er høje. Men hvad når renten igen stiger? Så stiger statens udgifter med. For hvert procentpoint, renten stiger, mister statskassen groft anslået syv milliarder kroner.

Der er mange boligejere, der har optaget et lån i den tro, at de havde et rentefradrag. Hvis vores forslag bliver realiseret, skal vi selvfølgelig sikre, at de mennesker ikke pludselig får revet tæppet væk under deres økonomi. Derudover vil vi sikre, at førstegangskøbere stadig har adgang til at købe bolig ved at indføre et målrettet fradrag de første fem år på boligmarkedet.

Selvfølgelig er det ikke gratis at fjerne boligskatterne, men med ovenstående initiativer er der penge til dette forslag selv med det nuværende niveau af velfærd og lidt til. Samtidig sikrer forslaget et fair og overskueligt skattesystem for boligejerne, hvilket skaber tryghed og dermed flere og bedre muligheder.

Slut med lappeløsninger – og frem med de holdbare og langtidsholdbare forslag.