Christiania skal være en fristad for københavnerne – ikke et paradis for bevæbnede kriminelle

Christiania er et unikt fællesskab. Et fristed. Men Christiania er også blevet en platform for dybt kriminelle mennesker, der tjener millioner af kroner. Og nu står fristaden ved en skillevej.

For selvfølgelig skal politiet kunne færdes sikkert på Christiania. Men tirsdag endte arbejdsdagen tragisk for to betjente og en civil. Alle skudt – den ene betjent i hovedet. Det er en frygtelig kulmination på en lang periode, hvor maskerede kriminelle, våben og stoffer har indtaget fristaden. Utrygheden har bidt sig fast.

Det er en trist dag for Christiania, politiet og hele København. Vi kan ikke se passivt på længere. Christianitterne og alle os andre skal tage Christiania tilbage. Nu. Fristaden skal ikke “normaliseres” eller “jævnes med jorden”. Christiania skal heller ikke laves om til en ny mondæn rigmandsghetto. Vi skal bevare Stadens unikke og helt særlige karakter, men vi må aldrig acceptere den hårde kriminalitet, der lige nu hersker og styrer Christiania.

Ingen tvivl om, at Fristaden var et aktiv for byen – og har potentialet til igen at blive det. Vi har brug for åbenhed og frisind. Vi har brug for eksperimenter og mangfoldighed. Men vi må ikke romantisere Christiania og lukke øjnene for det lovløse Vilde Vesten, der lige nu eksisterer på Staden. Alle københavnere skal kunne komme trygt og sikkert i alle dele af byen. Også på Christiania.

Jeg har selv som teenager nydt at lufte hunden sammen med min mor på Christiania. Og da jeg blev ældre, nød jeg Stadens frirum og følelsen af, at der reelt var højt til loftet i Fristaden i København. Jeg var stolt af Christiania. Men det er efterhånden længe siden, jeg har været derude. Jeg har ikke lyst til det mere. Eller rettere, ofte tør jeg ikke komme derude mere. Selv i dag, da jeg tog derud for at vise min opbakning til det oprindelige projekt: Fristaden Christiania, var jeg utryg. Der var politi alle vegne, men stemningen og skilte med ”ingen kameraer” og advarsler mod politiet hænger som en slags trussel til almindelige  københavnere. Man oplever Staden som en kriminel zone uden for almindelige lov og ret. Det var ikke meningen, og det er ikke i Christinas ånd. Og det er selvfølgelig helt uacceptabelt, at Christiania har udviklet sig til et paradis for bevæbnede pushere.

Vi skal sikre Stadens unikke karakter, hjælpe med en lovliggørelse af christianitternes huse, bevare Nemoland og alt det andet fantastiske Christiania stadig byder på.

Men vi skal også åbne op og få nye alternative boligformer og beboere ind. Studieboliger, bofællesskaber og moderne boliger til skæve eksistenser vil skabe nyt liv og tryghed.

Men vi må konstatere, at Christiania i sin nuværende form har spillet fallit. Christiania skal tilbage til sit udgangspunkt. Væk fra de dybt kriminelle bander, der driver iskold forretning. Og her må – og skal – christianitterne tage deres del af ansvaret. Et oprør kommer indefra. Selvfølgelig skal beboerne ikke tage kampen op alene eller fysisk. Men vi må forvente, at christianitterne tager et medansvar. Vi er nødt til at forvente og forlange, at christianitterne og Fonden samarbejder fuldt ud med politiet. Derfor er det også svært skuffende, at Christianias talsmand nærmest direkte giver alle andre skylden for den frygtelige hændelse.

Det må være tydeligt for enhver, at bydelen ikke kan klare problemet med banderne selv. Det ansvarlige er derfor at droppe modviljen mod politiet og i stedet invitere dem inden for til samarbejde.

For det kan faktisk lade sig gøre at vende udviklingen, hvis viljen er der.  Jægersborggade står som et lysende eksempel herpå. Indtil for få år siden var det en rocker- og bandebule fuld af vagter, dealere, stoffer og våben. I dag er det en hyggelig gade fuld af liv. Sit eget unikke særlige liv. Ikke pænt og mondænt. Men levende og helt i Nørrebros ånd. Det skete, fordi beboerne lavede en fælles indsats med politiet og myndighederne.

Jeg vil ikke lukke Christiania, men jeg vil heller ikke acceptere Christiania i sin nuværende form. En løsning kræver, at Christianitterne dropper den formålsløse kamp mod politiet og fokuserer på det, der virkelig ødelægger fristaden. De maskerede bevæbnede kriminelle, der har indtaget bydelen.