Danskerne vil afgive suverænitet

Du kan frit tage på ferie, arbejde og studere i alle EU-lande. Du kan handle på kryds og tværs af landegrænserne, uden at betale en krone i told. Du kan købe alt fra shampoo til grøntsager, uden at bekymre dig om, hvorvidt de er fyldt med giftige stoffer.

Det kan du, fordi vi i Danmark har overdraget suverænitet til EU, som har kvitteret med at sørge for, at vi samarbejder på tværs af landegrænserne i Europa ud fra fælles regler. Uden fælles regler ingen fri bevægelighed, intet fælles indre marked,

En ny og omfattende undersøgelse fra Tænketanken Europa viser, at mere end halvdelen af den danske befolkning gerne afgiver suverænitet til EU, så længe det kommer Danmark til gode.

Jeg er fuldstændig enig med flertallet: Vi skal kun afgive suverænitet, som gør Danmark større. Derom kan der ikke være nogen som helst tvivl. Vi skal kun afgive suverænitet, når det er i Danmarks interesse.

Lad mig samtidig slå fast, at det gælder også den anden vej rundt. Husk på at EU er os selv, EU laver det, vi vil have dem til. EU bruger kun national suverænitetsafgivelse dér, hvor det giver værdi for medlemslandene og befolkningerne.

EU ikke er sat i verden for at rive demokrati og nationalfølelse ud af hænderne på borgerne. Tværtimod. Grundfilosofien i EU er at lave fælles regler, som kan gøre vores region bedre, rigere og grønnere. Det kræver noget velvilje. Det kræver, at vi afgiver den nødvendige, og kun den nødvendige, suverænitet. Hvis vi kun giver EU en halvhjertet indsats, får vi også et halvhjertet europæisk samarbejde. Det er ikke en fordel for nogen. Slet ikke for Danmark.

De regler vi tilslutter os, er ikke noget, som en flok jakkesætsklædte politikere i Bruxelles bare tryller op af en stor hat. Det er resultatet af lang tids politisk arbejde, som Kommissionen (embedsmændene), EU-Parlamentet (de folkevalgte) og Ministerrådet (de nationale regeringer) er blevet enige om på almindelig demokratisk vis.

Et godt eksempel er den energiunion, som jeg selv er meget involveret i at gøre til virkelighed. Vi prøver at skabe nogle fælles rammer for, hvordan vi nemt og billigt kan handle vedvarende energi på tværs af medlemsstaternes landegrænser. Og gøre os uafhængige af russernes gas og sheikernes olie.

Hvis ikke Danmark havde afgivet den suverænitet, skulle vi forhandle med hver enkelt eneste medlemsstat. Og så tør jeg næsten love, at der ikke ville flyde meget grøn energi fra land til land. Det havde været et stilstudie i særinteresser.

Der er mange interessante resultater i Tænketanken Europas undersøgelse. Eksempelvis vil danskerne gerne være med i Europol, men vi vil beholde retsforbeholdet. Danskerne vil kunne bevæge sig frit over grænserne, men vi vil ikke have tilflyttere fra Østeuropa. Danskerne vil EU det meste af tiden, men vi vil gerne have, at Folketinget kan sige fra, når det passer os.

Det havde været fantastisk, hvis det kunne lade sig gøre. Men i praksis, i et internationalt samarbejde, vil der altid være gynger og karusseller. Hvis samtlige nationale parlamenter reducerede EU til en handlingslammet ligegyldighed, ville der ikke være nogen som helst grund til at være medlem. Og det vil ikke, jeg understreger og gentager, dét vil ikke, være i hverken din, min eller i Danmarks interesse.

 • Lars Busk

  Det ville være lettere at diskutere suverænitetesafgivelse, hvis den afgivne suverænitet ikke skulle forvaltes af et sammenrend af kasserede secundapolitikere, som kendte forskel på visioner og hallucinationer.

  • Jacob Schønberg

   DU HAR SELV VÆRET MED TIL AT VÆLGE DE POLITIKERE

   • Lars Busk

    Der må jeg melde hus forbi, fordi jeg ved de seneste EUvalg har været bosat i udlandet.

    Det ændrer imidletid ikke ved det forhold, at man kun kan vælge mellem de opstillede, og der er en tradition for, at de politiske partier for en meget stor dels vedkommende opstiller kandidater, som ikke længere har nogen chance for at blive valgt til de nationale parlamenter fordi de har demonstrert deres manglende evner : Nyrup, Kofoed,Hækkerup, Bendtsen, Juncker, Schulz, Auken osv. osv.
    Helle TS var en undtagelse, fordi hun først fik lov til at dumme sig i EU før hun endegyldigt blamerede sig i DK.

    • Jacob Schønberg

     Problemety er at mennesker med evner og indsigt sjældent vil deltage i politiske diskussioner og meget sjældent vil lade sig opstille. Derfor er der vældig mange “skolelærere” i politik. Det er åbenbart ikke attraktivt nok for visse befolkningsgrupper. Hvilket måske skyldes at vi ikke behandler vores politikere godt nok ?

 • Claus Nelvad

  Vi ved, hvad den mand mener. Behøver vi blive belemret med det i B?

 • Jacob Schønberg

  Alle EU lande – også Danmark – ønsker et samarbejde om at sende afviste og udviste asylansøgere og migranter retur. (Et sådant samarbejde er vist undervejs) MEN DANMARK KAN IKKE VÆRE MED PÅ GRUND AF RETSFORBEHOLDET! Mange småkriminelle kan gemme sig i andre EU lande fordi vi ikke kan inddrive småbebeløb. IGENM ER DET RETSFORBEHOLDET DER STÅR I VEJEN FOR AT FÅ PENGENE HJEM.

  • Lars Busk

   De lande, som de afviste asylsøgere er indrejst fra, er har intet retforbehold, men er medlemmer af Scengen. Så meget for effektivt samarbejde i EU regi
   I øvrigt er problemet med uberettigede asylsnydere vel ikke større end at de pågældende i vidt omfang kan udvises fra Danmark og sendes tilbage til start, uden at de skal via Bruxelles.
   Der er jo den mulighed, at ,man gør uberettiget ophold i Danmar strafbart med ubetinget udvisning til følge.

   • Jacob Schønberg

    Danmark har kun kunnet udvise ganske få og det har kostet astronomiske beløb. Det har kort sagt været en farce. Politiet kan ikke finde mere end 300 asylansøgere der er gået under jorden

    • Lotte Aagesen

     hvis du var stoppet inden du skrev flg, ville jeg have været enig med dig : “Pga retsforbeholdet er Danmark udenfor en stor del af retssamarbejdet, hvilket er temmelig tåbeligt”

     Helt ærligt – sæt dig dog ind i tingene, før du udtaler dig!

     Har intet med retsforbeholdet at gøre, at politiet hverken kan finde kriminelle og-eller illegale migranter.eller få dem smidt hjem.
     Hele Europa, af hvilke de fleste lande intet retsforbehold har, ER OVERSVØMMET AF ILLEGALE OG KRIMINELLE ASYLANTER, som de ikke kan få sparket ud!!!!!

     Det skyldes ene og alene retsforbeholdet, at merkel ikke kan bestemme over vores asylpolitik.

     Grunden til, at domstolene ikke vil smide kriminelle asylanter og udlændinge retur skyldes menneskerettighederne.

     • Jacob Schønberg

      Grunden til at mange udviste “asylansøgere” ikke bliver hjemsendt er at EU landene ikke samarbejder om opgaven. Når Danmark sender folk retur så er det alt for dyrt og alt for ofte mangler flere af personerne fordi de ikke var taget i forvaring inden. Ved et samarbejde kan de afviste personer samles i lejre og udsendelserne kan sættes i system så det bliver både billigere og langt mere effektivt. Samtidig har det vist sig at være meget dyrt og ineffektivt at få fattige lande til at modtage deres egne borgere. Danmark kan ikke sætte magt bag ønsket om tilbagesendelse ,- MEN DET KAN EU: Menneskerettigheder og asylret er blevet ændret mange gange. Igen kræver det et retsligt samarbejde I EU at få det ændret så det passer til forholdene!

     • Lotte Aagesen

      De andre EU lande samarbejder jo heller ikke om opgaven, selvom de intet retsforbehold har.
      Kan ikke se, dette skulle bedre sig, fordi vi afskaffede vores retsforbehold.

      Jeg er enig i, at det er altfor uhyrligt dyrt, som det er nu.
      Og asylansøgere og afviste burde interneres, så de ikke bare kan forsvinde.

      Landene burde overhovedet ikke spørges, om de vil tage dem retur. Vi har ikke bedt om at få dem herop!
      Får de lande bistand fra Danmark må den bistand omgående inddrages indtil de makker ret.
      Det er den magt, Danmark kan sætte bag tilbagesendelserne.
      EU kunne måske sætte magt bag – MEN DE VIL IKKE – OG DE GØR DET JO IKKE!
      EU og merkel støtter tværtom invasionen!
      Så det, du siger der er ren ønsketænkning.

      EU vil heller ikke ændre på konventionerne.

      EU er en stor del af problemet – ikke løsningen.

     • Jacob Schønberg

      Jeg har fået oplyst at en hel del EU lande er undervejs med et sådant samarbejde. EU er ikke en selvstændig overstatslig organisation , EU gør nøjagtig det som medlemslandene ønsker. Hvis udenrigsministere ne fra EU landene ønsker et emne taget op til beslutning så bliver det det

     • Lotte Aagesen

      EU gør, hvad Merkel, Juncker og Mockerini ønsker..
      Udenrigsministrene gør, hvad disse tre siger, ellers vanker der ingen aftrædelsespost i EU, når de er færdige med at ødelægge deres egne lande….
      EU ER et overstatsligt diktatur.
      Men jeg nærer ingen ambitioner om at kunne overbevise en flomme-EU’er.
      Drøm videre.

 • Erik

  Enten er Morten direkte dum eller også aner han intet om hvad der foregår i Europa.
  “Vi kan købe alt fra shampoo til grøntsager uden at bekymre dig om, at de er fyldt med giftstoffer”
  Sikken en omgang vrøvl. For det første er grøntsager og frugt fyldt med pesticid rester, især når det kommer fra lande udenfor Danmark, samtidig har det gjort det umuligt for de enkelte lande, at have strengere krav til indhold af skadelige stoffer end de grænser som EU tillader.
  Rigtig mange danskere vil gerne EU, men ikke den overformynderiske totalitær stat som EU har udviklet sig til.
  Hvis danskerne i dag skulle stemme om medlemskab i EU, er jeg ikke sikker på at det ville blive et ja.

 • Birgitte

  Morten Helveg har slettet min kommentar i to omgange. Den handlede om læsningen og fortolkningen af tallene i rapporten.
  Gad vide hvor mange andre der er blevet slettet? Jeg synes, det fortæller noget om et politisk projekt, når man er nødt til at fjerne kritiske kommentarer frem for at imødegå dem. For mig beviser det bare, at EU bliver mere og mere antidemokratisk, jo mere upopulære deres ideer bliver.

 • Iceman

  “Og gøre os uafhængige af russernes gas og sheikernes olie.” Dag vide hvor man så skaffer den nødvendige mængde olie og gas…!?

  Det er da OK at være idealist, men realisme er en nødvendighed.

 • NielsOhlsen

  Danskerne vinder ved, at de Radikale nu bliver sat udenfor indflydelse.

  Stod det til Jer var Europa – og Danmark – forlængst ødelagt af en invaderende horde muslimer.

  At I er uden skam og respekt for det bidrag vore forfædre ydede betyder ikke, at det samme er tilfældet for os andre.

 • Janni