De 70 folketingsmedlemmer, der ikke passer deres arbejde

Når man ser billeder af afstemningsresultater fra folketingssalen, vil den opmærksomme læser straks bemærke, at der kun er 109 ud af Folketingets 179 medlemmer, der har stemt. Sådan er det sjovt nok hver gang.

12552763_549645065192220_6197351590490335988_n

Når jeg selv lægger den slags billeder op på Facebook, kommenterer folk hver eneste gang, at vi politikere er dovne og ikke passer vores arbejde. Fremført med den sædvanlige politikerlede. Det er træls at høre på. For forklaringen er en helt anden – nemlig det såkaldte clearingssystem.

Partierne har for mange år siden aftalt med hinanden, at 70 medlemmer altid skal undlade at stemme. Hvert parti har et antal clearinger, der afspejler antallet af mandater. Konservative har med seks mandater altid to clearinger. Radikale har med otte mandater tre osv.

Eftersom en lige stor andel fra alle partier undlader at deltage i afstemningerne hver gang, sikrer clearingsystemet, at udfaldet af afstemningerne bliver det samme, som det ville have været, hvis alle 179 medlemmer deltog i afstemningerne.

Afstemningerne falder således ’rigtigt’ ud, også når enkelte medlemmer er forhindret i at være i salen.

Hvis ikke vi havde clearingsystemet, ville regeringen kunne falde på et mistillidsvotum, hvis blot to medlemmer blev forhindret i at komme til Christiansborg. For den nuværende regering har kun ét mandats flertal. (90 mandater mod 89). Et regeringsskifte ville derved blot være en punktering, et overfald, en sygdom eller lignende begivenheder væk.

Det ville skabe en tilfældighed i det politiske system, som ville give kaos. Det ville i øvrigt også gøre politikere til oplagte sabotagemål for politiske aktivister, som kunne forsøge at forhindre nogle af os i at møde op for at påvirke afstemningerne. Og ingen af regeringens ministre kunne nogensinde rejse til udlandet, fordi de så ville mangle i folketingssalen. Det ville på alle måder være utåleligt.

Clearingsystemet er en aftale mellem partierne. Det er ikke lovfæstet. Ethvert folketingsmedlem kan meddele, at man ikke vil følge systemet. Det sker dog meget sjældent. For alle er enige om, at systemet fungerer glimrende og er det mest demokratiske, fordi det sikrer, at det ikke er tilfældigheder, der afgør afstemningerne.

Selvom der kun er 109, der stemmer, betyder det i øvrigt ikke nødvendigvis, at folketingsmedlemmerne er fraværende fra salen. Ofte sidder der clearede MF’ere i salen for at følge debatten, selvom de ikke må stemme.

Derfor skal man lade være med at tolke den lave stemmeprocent, som højt fravær eller dovenskab. Det viser kun, at man ikke forstår, hvordan Folketinget fungerer.