Derfor kan kommunalvalget være afgørende for klimaet

Når vi går til stemmeurnerne på tirsdag i næste uge, kan vores kryds være afgørende for den grønne omstilling – ikke bare i Danmark, men globalt. Det er nemlig i høj grad byer, kommuner og regioner, der er med til at drive den grønne omstilling i disse år. Derfor er det for mig at se så vigtigt, at der kommer grønne politikere ind i byråd og regionsråd over alt i Danmark. Og selvfølgelig allerhelst grønne flertal.

Heldigvis er der på tværs af alle partier gode kandidater, der virkelig vil satse på det grønne. Også i langt højere grad end det er tilfældet på Christiansborg, hvor man desværre tit må kigge langt efter grønne ambitioner hos flere partier.

Jeg er netop nu til klimakonferencen COP23, der afholdes i Bonn. Konferencen er særlig vigtig, fordi det er den første konference, siden den amerikanske præsident Trump trak USA ud af den historiske og skelsættende Paris-aftale, der blev vedtaget på COP21 i 2015.

Den gode nyhed er, at mange – især amerikanere – nu handler i trods mod Trump. Amerikanske virksomheder, stater og byer er massivt til stede her i Bonn og fortæller vidt og bredt om alle de gode initiativer, de har sat gang i, efter Trump varslede sin exit fra klimaaftalen. Så måske ender det med, at det kun er Trump, der smutter, mens resten af USA sætter yderligere skub på den grønne omstilling. Deres erfaringer bliver guld værd – også for os i Danmark, ligesom de erfaringer, vi har gjort, er guld værd for dem i dag.

Her i Bonn har vores norske venner fra Oslo blandt andet fortalt om, hvordan de sikrer en grøn omstilling af transporten i den norske hovedstad. De har et mål om et bilfrit centrum allerede i 2019 og vil reducere deres samlede drivhusgasudledninger med 95 procent inden 2030. Men som borgmesteren sagde, handler det ikke kun om klima, men også om at skabe plads i byerne. Det er gode og ambitiøse mål, som vi kan lære i Danmark og i resten af verden, for verdens byer står for omkring 70 procent af den globale CO2-udledning.

Så det er godt, byerne går forrest. Men det er også nødvendigt, når deres udslip er så store. Derfor er det også glædeligt, at 90 af verdens største byer er gået sammen i et samarbejde om at høre jorden, når den kalder. De har lavet en analyse af, hvad der skal for at nå Paris-målene. Der skal meget til: Hastigheden og omfanget af klimahandling skal intensiveres som aldrig set før. Faktisk skal byerne øge deres klimaindsats med 125 procent inden 2020 i forhold til deres indsats i hele det sidste årti.

Det håber jeg, man hører efter på rådhusene i København, Aarhus, Vordingborg, Svendborg og Odense og resten af de danske byer. Og hvis det ikke er tilfældet, håber jeg, at vi på næste tirsdag vælger politikere, der vil lytte mere.

De næste få år er nemlig helt afgørende for, om vi kommer ind på det spor, der gør os i stand til at gennemføre Parisaftalen og leve op til løftet om at overgive en beboelig klode til kommende generationer.

Vi har ikke råd til at vente. Vi skal kræve grøn omstilling af vores lokalpolitikere, af vores parlamenter og af det globale samfund. Vi skal kræve omstilling til vedvarende energi, mere plads til naturen og udfasning af fossile investeringer.

Jeg er håber på, at vi får et grønt kommunalvalg i d. 21. november, og jeg er stærkt håbefuld, fordi jeg kan se, at vi er folk over hele kloden, som ikke bare læner os tilbage og venter på, at andre gør arbejdet for os. Vi går bare i gang.