DF’s udnyttelse af ytringsfriheden fornedrer grundloven

Dan Park har lavet et billede af tre offentligt kendte sorte svenskere, som afbildes dræbt, hængt under en gangbro. Det er tydeligt, hvem de er, for de er kendt fra den offentlige debat i Sverige. En af de afbillede mænd overlevede akkurat et voldeligt overfald, hvor han blev kastet ud fra en gangbro foran sin et-årige søn.

Det er blandt andet det billede, som Dansk Folkeparti har kæmpet for at få vist – først på Københavns Rådhus, nu på Christiansborg. Argumentet er, at kunsten er fri, og ytringsfriheden skal have plads, uanset hvad.

Her er en tanke, som jeg ikke kan frigøre mig fra. Den er ikke behagelig:

Hvad hvis kunstneren i stedet havde afbilledet Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Lars Hedegaard dræbt og klynget op under en gangbro? Eller hvad hvis det var danske koryfæer som Caroline Wozniacki, Ghita Nørby og Dronning Margrethe? Ville Dansk Folkeparti også have kæmpet for kunstnerens ytringsfrihed i det tilfælde? Ville de have insisteret på, at den slags kunst skal udstilles på Københavns Rådhus eller Christiansborg?

Naturligvis havde de ikke det. Absolut ikke. Og jeg holder ikke af at vende Dansk Folkepartis retorik mod dem selv på denne måde, for de mentale billeder er meget ubehagelige. Men i dette tilfælde må det være nødvendigt. For Dansk Folkeparti har påtaget sig et yderligtgående ideologisk forsvar for ytringsfrihed i den allermest rå og brutale form. Men hvorfor er det altid de andre, de svage, de magtesløse, der skal kunne klare mosten og holde til ydmygelserne? Hvorfor er det ikke de stærke, de magtfulde? Er det ikke netop magten, som ytringsfriheden primært skal bruges til at angribe?

Dansk Folkeparti ønsker kun at promovere ytringsfriheden, når den er lig med retten til at sparke nedad. Det er usympatisk. Kujonagtigt. Ubehøvlet. Lavt.

Heldigvis har jeg ret til at give udtryk for, at det forholder sig sådan, for den ret er beskyttet i Danmarks demokratiske grundlov. Den bør vi værne om med omhu og respekt, ikke med vulgær udnyttelse.