En anti-elitær fortælling fra det uvirkelige liv

Tre fortællinger fra det ikke-virkelige liv.
Et nygift ægtepar kommer ind i banken. De har set drømmehuset. Den perfekte beliggenhed, afstand til arbejde og de bedste naboer. Alt er godt. Men kan økonomien holde? De har brug for hjælp. Ved mødet med den smilende ekspedient bliver de venligt anmodet om at tage plads. Så skal han finde den bedste kunderådgiver. Banken har nemlig netop erhvervet sig én af landets bedste eksperter ud i boligfinansiering. Ekspedienten skal netop gå for at hente hende, men da stopper parret op. Den bedste? Hvad skal det nu betyde? Nej nej, parret ønsker skam ikke den bedste rådgivning. De vil tale med én som dem selv. Én i øjenhøjde. Ikke en elitær superrådgiver, men en jævn og vennesæl bankmand. Ingen eliterådgivning her, tak!

En ældre husmoder kommer ind hos slagteren. Vennerne kommer til middag og kun det bedste er godt nok. Slagtermesteren ser fruen ved forretningens indgang og lægger straks sin kniv for at gå hende i møde og hjælpe. Han ved præcis, hvilken udskæring der er den bedste. Han vil kræse for sin gode kunde. Men der siger husmoderen fra. Den bedste udskæring? Nej nej – det er alt for elitært. Svenden nede bagerst i lokalet, tak! Lad ham hjælpe. Hvad vil naboerne ellers ikke sige?

Mærsk har indkøbt et nyt containerskib. Et af de største i verden. Det kræver store færdigheder at sejle og man søger vidt og bredt efter en kaptajn. Heldigvis er der mange interesserede. Af de bedste. Folk med lang og international erfaring. Men på direktionsgangen er man bekymret. Hvad vil folk ikke sige? Er Danmarks erhvervspryd virkelig så snobbet, at de kun ansætter de bedste? Naturligvis ikke. Det er lige lovlig elitært. Så man ansætter en nyuddannet sømand. Han skal da også have en chance!

En fortælling fra det virkelige liv:
Der er folketingsvalg i Danmark. Politikerne gør sig til. Om de er de bedste? Uha nej, de er skam ikke elitære. Næ, mænd og kvinder af folket, godmodige og hjertelige. Og næsten lige konfirmerede. De bedste er de da naturligvis ikke. Et bolsje til børnene? Vælgeren klapper. Åh ja, sådan skal det være.