En sej kvinde fylder 20 i dag

Hun blev næsten myrdet. Hun blev skudt i en bus i Swat-dalen i det nordlige Pakistan. Gerningsmanden var en fanatisk Taleban-terrorist. Men hun overlevede, fordi hun blev fløjet til Storbritannien og modtog hospitalsbehandling. Navnet er Malala Yousafzai. I dag fylder hun 20.

Hendes ”alvorlige” forbrydelse bestod i, at hun ønskede at lære at læse og skrive. At hun formastede sig til at befinde sig på en skolebus. En terrorist stormede ind i bussen i oktober 2012. Han spurgte efter Malala og skød hende ned på klos hold.

Blandt flere priser modtog hun Nobels Fredspris og talte ved FNs generalforsamling i oktober 2014 som kun 16-årig. Om livet i Swat-dalen, som tidligere var en velstående del af Pakistan. Om hendes far, som var en skoleleder, der insisterede på kvinders ret til at tage en uddannelse. Om hjemlængsel og savn.

Men Malala er aldrig vendt hjem til Pakistan. Her ville hun blive forfulgt og forsøgt myrdet. Derfor må hun leve i eksil i Birmingham i England. Her er hun blandt andet blogger og børneretsaktivist.

”Ekstremisterne er bange for blyanter og bøger. Magten i uddannelse gør dem bange. De er bange for kvinder. De er bange for kvinders magt”, har Malala udtalt. Og hun har helt ret: Oplysning og uddannelse er terroristernes værste fjende, og det ved de. Ikke mindst fordi mange kvinder nægter at acceptere den brutale undertrykkelse.

Da Taleban erobrede magten i Swat-dalen i 2009, indførte de den mørkeste middelalder pr. dekret og forbød piger at gå i skole. Netop adskillelsen af kønnene og undertrykkelsen af kvinder er en helt central og bærende søjle i fundamentalistisk islam. Det kan man læse om i bogen ”Jeg er Malala” – en gribende beretning, som udkom på dansk i 2014.

Malalas kamp er vigtig. Det er i høj grad kvinderne, som repræsenterer længslen efter frihed i mange muslimske lande, fordi det også er dem, der altid betaler den højeste pris, når ekstremistiske bevægelser som Taleban og Islamisk Stat breder sig. Malala taler på den måde for millioner af muslimske kvinder.

Også her i Danmark skal vi tage Malalas budskab alvorligt. Vi skal ikke acceptere lukkede parallelsamfund, hvor kvinder bliver undertrykt. Vi skal ikke acceptere imamer, som fraråder muslimske kvinder at blive skilt fra en voldelig ægtemand eller at omgås danskere socialt. Vi skal derimod turde at kæmpe kampen.

Nøjagtigt som Malala Yousafzai – den seje kvinde, som fylder 20 år i dag.