En sej kvinde fylder 20 i dag

Hun blev næsten myrdet. Hun blev skudt i en bus i Swat-dalen i det nordlige Pakistan. Gerningsmanden var en fanatisk Taleban-terrorist. Men hun overlevede, fordi hun blev fløjet til Storbritannien og modtog hospitalsbehandling. Navnet er Malala Yousafzai. I dag fylder hun 20.

Hendes ”alvorlige” forbrydelse bestod i, at hun ønskede at lære at læse og skrive. At hun formastede sig til at befinde sig på en skolebus. En terrorist stormede ind i bussen i oktober 2012. Han spurgte efter Malala og skød hende ned på klos hold.

Blandt flere priser modtog hun Nobels Fredspris og talte ved FNs generalforsamling i oktober 2014 som kun 16-årig. Om livet i Swat-dalen, som tidligere var en velstående del af Pakistan. Om hendes far, som var en skoleleder, der insisterede på kvinders ret til at tage en uddannelse. Om hjemlængsel og savn.

Men Malala er aldrig vendt hjem til Pakistan. Her ville hun blive forfulgt og forsøgt myrdet. Derfor må hun leve i eksil i Birmingham i England. Her er hun blandt andet blogger og børneretsaktivist.

”Ekstremisterne er bange for blyanter og bøger. Magten i uddannelse gør dem bange. De er bange for kvinder. De er bange for kvinders magt”, har Malala udtalt. Og hun har helt ret: Oplysning og uddannelse er terroristernes værste fjende, og det ved de. Ikke mindst fordi mange kvinder nægter at acceptere den brutale undertrykkelse.

Da Taleban erobrede magten i Swat-dalen i 2009, indførte de den mørkeste middelalder pr. dekret og forbød piger at gå i skole. Netop adskillelsen af kønnene og undertrykkelsen af kvinder er en helt central og bærende søjle i fundamentalistisk islam. Det kan man læse om i bogen ”Jeg er Malala” – en gribende beretning, som udkom på dansk i 2014.

Malalas kamp er vigtig. Det er i høj grad kvinderne, som repræsenterer længslen efter frihed i mange muslimske lande, fordi det også er dem, der altid betaler den højeste pris, når ekstremistiske bevægelser som Taleban og Islamisk Stat breder sig. Malala taler på den måde for millioner af muslimske kvinder.

Også her i Danmark skal vi tage Malalas budskab alvorligt. Vi skal ikke acceptere lukkede parallelsamfund, hvor kvinder bliver undertrykt. Vi skal ikke acceptere imamer, som fraråder muslimske kvinder at blive skilt fra en voldelig ægtemand eller at omgås danskere socialt. Vi skal derimod turde at kæmpe kampen.

Nøjagtigt som Malala Yousafzai – den seje kvinde, som fylder 20 år i dag.

 

 • Jørgen Villy madsen

  Malala har haft en hård skæbne, som hun ikke har fortjent. Endnu værre er det dog, at hun blev hentet frem og brugt til at skabe tilslutning til en øget krigsindsats i de islamiske lande.
  Disse krige har siden skabt endnu flere Malala’er, der sikkert vil blive hentet frem for at øge krigsindsatsen endnu mere, hvis det ikke er danskernes eller Vestens bombninger der er de skyldige. Det vil vi ikke vide.
  Det er afskyvækkende, at man – dvs. dansk folkeparti – bruger mennesker som ulykkelige Malala som påskud til at optrappe bestialske krige overalt Mellemøsten. Men det fortæller om DFs manglende respekt for medmennesker.

  • Arne Nielsen

   Nu må vi jo ikke helt overse det forhold, at Jørgen Villy Madsens Mekka hedder Kreml, og at han er en håbløs kommunist-nostalgiker med kold krig og hele sjavsen, og i lyset heraf giver det jo megen mening, at han på den mest kyniske vis kalder alle Vestens bestræbelser for at løse klodens problemer for “vestlig imperialisme” uden den ringeste sans for, at der kunne være nogle nuancer heri, som kunne være relevante. Hans overordnede mål er naturligvis, helt i overensstemmelse med Kremls målsætning, nærmere at knytte lande til Ruslands indflydelssessfære og at afskære dem vestlig indflydelse – hvad der så skal være den højere mening med denne politik, idet Rusland intet har at komme med, hvilket Vesten derimod i højeste grad har. At sådanne lande så har grumme svært ved at tage ved lære, har vi set eksemplificeret ved, både ayatollah Khomeini og Pol Pot kom fra Paris, og masser af andre eksempler kunne uden tvivl nævnes. I russiske politiske kredse har der altid været en ækelhed ved Vesten og ved Vestens demokratiopfattelse, som de åbentlyst opfatter som totalt subversiv i forhold til den magtpraksis, som uforandret er den gældende i det til enhver tid dybt tilbagestående Rusland. I Vesten har der vel efterhånden udkrystalliseret den erkendelse, at vejen frem i verden må være at svække islam så meget, at den med tiden helt mister sin betydning, og at vestlig tænkemåde får overtaget, idet denne tænkemåde simpelthen ER bedre end alle de bagstræberiske og med religiøse indslag forsynede tankemønstre, vi ser ude i verden, og som må bekæmpes. Der er naturligvis tale om en meget langsigtet strategi, og undertiden vil vi tabe den af syne, men tråden vil blive taget op igen – stol på det.

 • peter kocsis

  Citater af PK:

  »Jeg giver Søren Krarup fuldstændig ret i, at det er nøjagtigt det samme symbol – et tørklæde og et hagekors.« (TV-Avisen, DR1, 29.4.2007).

  »Men islam i sin grundsubstans, og det er det, jeg synes, vi skal
  forholde os til, er en voldsforherligende religion.« (DR2 Deadline,
  3.2.2010).

  Malala går med tørklæde og er en troende muslim.

  • Tom Erne

   Du maa endelig ikke forvirre det nationalistiske poebelvaelde med nuancer.
   Du stiller dig lige i skudlinjen til at blive kaldt radikal, eller det, der er vaerre.

  • Albert Nielsen

   Så hvem forsøgte at dræbe hende? kristne? hinduer? buddhister? eller tilbedere af den voldsforherligende religion: islam?

 • Søren Revser

  Er der ikke snart sommermøde for DF’ere. Så kan de rigtig slå sig løs for stjålne penge.
  Messershit er på plads igen, med fingrene dybt nede I klejnekassen. Så det skal nok blive en fed fest.