Enhedslisten havde væltet en regering, der lyver

Lars Løkke Rasmussen nægter at møde i samråd og redegøre for, om han har været med til at vildlede Folketinget i den såkaldte gyllegate. Hvis Enhedslisten havde været parlamentarisk grundlag for en statsminister, der lyver og tramper på alle demokratiske spilleregler på den måde, havde de ikke beholdt taburetterne.

Berlingske Tidende har kunnet afsløre, at Lars Løkke med al sandsynlighed har været involveret i at vildlede Folketinget og den danske befolkning. Nu nægter han så at møde op og forklare sig. Og det er ikke fordi, han ikke har tid, eller er gået på ferie. Det er fordi, han ikke vil stå til ansvar. Det er utilgiveligt overfor Folketinget, som har måtte tage stilling til landbrugspakken på et åbenlyst falsk grundlag.

Der er nemlig afsløret dokumenter, der peger meget entydigt på, at regeringen og statsministeren har fusket med grundlaget for landbrugspakken. Det skal Statsministeren da møde op og forklare. Ellers må det jo stå til troende, at han har haft fingrene dybt nede i kagedåsen og har deltaget i fuskeriet. At han nægter det, viser bare, at han er ligeglad med grundlæggende spilleregler, og det er mildest talt udtryk for magtarrogance og respektløshed for demokratiet.

Hvor er støttepartiernes demokratiske sindelag?

Men det mest utrolige er da, at Løkkes støttepartier stadig kan have tillid til ham som statsminister. Hvis en regering, som Enhedslisten var støtteparti for, opførte sig sådan, så ville vi klart have trukket støtten. Så var regeringen rent ud sagt røget, ingen tvivl.

Da Enhedslisten var støtteparti for en S-R-SF-regering, røg Morten Bødskov, da han bevidst løj over for Folketinget. Og det der nogle måneder senere var mistanke om, at daværende statsminister var involveret, indkaldte vi hende selvfølgelig op. Og havde det vist sig, at hun havde haft fingrene med i spillet, havde vi ikke tøvet med at vælte både hende og regeringen. Fordi at tale sandt over for Folketinget er en helt grundlæggende præmis. Overholdes det ikke, fungerer demokratiet ikke.

Jeg begriber ikke, at Liberal Alliance og Dansk Folkeparti for slet ikke at nævne Konservative bare vil lade en statsminister slippe afsted med at lyve, blot fordi det er én af deres egne. De stod alle og råbte på demokrati og præmisser, da det handlede om en minister med en anden farve end deres yndlings. Nu må de vise, at de faktisk mente noget med det.

Både landets førende eksperter og ministeriernes embedsmænd er enige om, at den er gal med afgørende tal i landbrugspakken. Derfor skal vi selvfølgelig have de rigtige tal på bordet nu og statsministeren skal forklare sig. Ellers må støttepartierne stå ved deres ansvar, og trække deres støtte til statsministeren, hvis de vil kunne se sig selv i øjnene.