Er børneopdragelse blevet for akademisk?

Det har været spændende at følge med i Berlingskes mange artikler om børn, forældre og børneopdragelse i det moderne Danmark. Der er ingen tvivl om, at det er blevet sværere at være forældre end nogensinde før, og at børnene mødes med en række enorme udfordringer, som tidligere generationer var fri for, fordi valgmulighederne var langt færre.

I dag er der tilsyneladende frit valg på alle hylder. Det er naturligvis altid godt med valg. Men det forpligter også på en helt anden måde til at vælge rigtigt. At være ”sin egen lykkes smed”. At være en ”succes”. Ellers er det den unges egen skyld. Læg hertil kravet om at være ”online” døgnets 24 timer. At være aktiv på de sociale medier og iscenesætte sig selv på den helt rigtige måde.

Ja, man kan blive helt forpustet.

Jeg hørte forleden fra en ældre kvindelig gymnasielærer, at der er opstået en slags usynlig kløft mellem de unge og ældre generationer. Børn og unge lever i stigende grad i et parallelt univers og er mindre tilstede i nuet og virkeligheden. Det manifesterer sig f.eks. i, at de unge i forbindelse med en ekskursion slet ikke har tanke for, at de skal rydde op efter sig eller sætte stolene på plads i et besøgslokale på et museum.

Hun understregede, at det ikke sker i nogen ond mening. Det er bare almindelig tankeløshed, fordi deres tanker er et helt andet sted, og fordi de hele tiden skal tjekke noget på deres smartphone. I øvrigt er det hendes succeskriterium, at blot to eller tre elever virkelig hører efter. Er det tilfredsstillende? Bestemt ikke. Men hvad skal hun gøre?

Forældrerollen er blevet tilsvarende svær. Hvor mange forældre kan – hånden på hjertet – virkelig påstå, at de ved, hvad der foregår i deres børns liv? Tidligere var det til at måle, om barnet var hjemme eller ude. Om det befandt sig i fodboldklubben eller sad inde på værelset. I dag sidder barnet højst sandsynligt på værelset og befinder sig samtidig i cyberspace.

Desuden findes der efterhånden så mange manualer og opskrifter på den rigtige børneopdragelse, at mange forældre føler sig overbebyrdede, når de samtidig skal forfølge deres egne mål og karriere. Og bedsteforældrene? Ja, de har i mange tilfælde travlt på golfbanen, rejser eller andre aktiviteter. De er nemlig heller ikke færdige med at realisere sig selv. Deres liv er også et evigt projekt.

Men måske er det hele i virkeligheden blevet for akademisk? Spørgsmålet må være, hvordan vi bedst muligt ruster vores børn til at stå på egne ben og klare de udfordringer og knubs, som livet helt uundgåeligt byder på, hvad enten vi vil det eller ej. Børn skal ikke forblive børn hele livet. De skal være voksne og tage ansvar, og det er jeg slet ikke tvivl om, de gerne vil. Det er nemlig helt naturligt.

Alle forældre ønsker, at deres børn får de bedst mulige liv, og de fleste børn og unge er udmærket klar over, at de skal tage ansvar. Nogle gange er det bare lettere at lade være. Måske skal vi genopfinde de gamle dyder i en ny og tidssvarende indpakning? Uden at det hele bliver så indviklet og akademisk. En start kunne være mere tid ”off-line” – at der stilles krav om, at elever hører efter og er tilstede i virkeligheden.

 • lisbeth F Sørensen

  I Frankrig køre de nu et program, med gratis boliger på plejehjem til studerende..Dette får en ny integration i gang mellem dem på kjærsgaards alder og de unge..

 • Eugene Steingruber

  Til Lisbeth Sørensen ..det har vi også eksperimenteret med i DK. Ex..Granbo i Bystævneparken i Brønshøj. Resultatet? De “unge” som er på stoffer har tiltrak en masse udlændning på området som møde op i biler om aftenen. De gamle, såvel som medarbejere som skal hjem sent om aftenen, føler sig utrygge. Politiet mener at de har ret til at være der, så længe de ikke laver ballade…og selvføgeligt laver deres forretning. Jeg vil så sige…at i denne tilfælde, eksperimentet er gået helt galt.

 • Jacob Støvring

  Hvor kom det akademiske lige ind…? Jeg tror ikke, det er specielt akademisk at være online og realisere sig selv. Gode forældre og god børneopdragelse findes i alle samfundslag.

 • Kurt Nielsen

  Pia, vi er trætte af dig og dine….ikke mere svindel og humbug og løgn fra jeres side. Hvor meget var det Messerschmidt svindlede for af vores penge? Og sjovt nok var han pludselig sygemeldt? Helt ærligt, tror DF at vi vælgere er idioter? Ud af Danmark med DF, sammen med de andre svindlere og selvberigere. DF siger ét, og gør intet. Danmark har stadig de samme problemer som DF igen og igen har talt om at i ville løse, og så sidder du her og ævler om børneopdragelse. Næææh, vi burde tale om politikeropdragelse!

  • Christen Kristensensen

   NEJ, vi Danske er absolut ikke trætte af Pia og DF, tværtimod er vi stolte over at der stadig findes patrioter i dette land trods massiv protest fra medier og oikofober (som også er medier)

 • Tom Erne

  Sikken dog et sludder indlaeg af formanden. Igen!
  I vanlig tilbageskuende stil, nu hungrende efter en tid foer internet. Og med komplet forfejlede udtalelser, som f.eks :
  ” Forældrerollen er blevet tilsvarende svær. Hvor mange forældre kan – hånden på hjertet – virkelig påstå, at de ved, hvad der foregår i deres børns liv? Tidligere var det til at måle, om barnet var hjemme eller ude. Om det befandt sig i fodboldklubben eller sad inde på værelset. I dag sidder barnet højst sandsynligt på værelset og befinder sig samtidig i cyberspace.”

  Vi foraeldre er lang mere aktive ift vores boerns goeren og faerden end vores foraeldre var det. Langt mere involveret, ligesom div. teknologi, som f.eks. mobil telefon og “find my friends app’n”, goer det muligt altid at vaere i kontakt og vide hvor vores boern befinder sig.

  Formanden og DF er ude i et aerinde som er baade dumt og umuligt. Nemlig at forsoege at skrue tiden tilbage til en Morten Koch virkelighed, som i realiteten aldrig har eksisteret.
  Glaed jer hellere over, at vores boern er super selvstaendige, kreative, har udsyn og forstaaelse for verden mv. Det er saa meget mere vaerd end i evner at fatte.

 • Peer Aagaard

  “Kære” Pia Kjærsgaard,

  Så længe fremtrædende medlemmer af dit eget parti stadig mener, at forældre skal have lov til at pande deres unger en på kassen, og I accepterer den holdning, er din mening om børneopdragelse i bedste fald irrelevant. I værste fald er den direkte skadelig for såvel de små som det samfund, som det fører til.

 • Bent Larsen

  Løgner-partiet svindler igen! Skrid UD af Danmark Pia!

  Pia kjærsgaard sagde følgende i 1997:

  “Forleden vedtog Folketinget så med én stemmes flertal afskaffelse af revselsesretten. Derved blev det slut med forældres ret til at bestemme over deres børn – og forældrenes ret til at opdrage deres børn. Og derved blev børn i realiteten statens ejendom. En uhyrlig socialistisk lov, som vel at mærke blev lusket igennem og vedtaget uden nogen former for offentlig debat. Og altsammen startet ved et par løselige strøtanker fra justitsministeren i slutningen af februar. Dansk Folkeparti har ikke tænkt sig at opgive kravet om, at børns opdragelse naturligvis er forældrenes ansvar – ikke statens. Og så snart, vi får bare et minimum af politisk indflydelse i Folketinget, vil sagen blive rejst igen”

 • Juliana Rasmussen

  Sloganet “Det man siger er man selv” passer godt på mange mennesker, især vidende politikere

 • Palle Huld

  Tænk hvis vore Politikere havde haft nogle gode forældre, der bla. havde lært dem at kende forskel på dit og mit. Så havde Danamrk været et langt bedre land end den korrupte bananstat det nu har udviklet sig til.