Er EU en supermagt

Endnu engang står migration øverst på dagsordenen, når de europæiske stats- og regeringschefer i det europæiske råd i dag sætter hinanden i stævne til topmøde på Malta under det ny formandskab. Det primære fokus er her på Libyen.

For mens EU’s aftale med Tyrkiet har sat en prop i menneskestrømmene til Grækenland, kom der i 2016 lige så mange flygtninge og migranter til Italien som i 2015. I januar måned døde der således masser af mennesker på vej fra Libyens kyst over Middelhavet med kurs mod Italien.

Mange af de flygtende er migranter fra Nordafrikanske lande, som ikke kan se en fremtid for sig i deres eget land. De er økonomiske migranter, og derfor har de reelt set ikke en chance for at få asyl, når eller hvis de når i land i Italien.

På de græske øer er alt dog meget andet end fryd og gammen, selv om antallet af nytilkomne i forhold til 2015 er minimalt. På Chios og Lesbos meldes der om voldtægter af uledsagede børn, om påsatte brande i lejrene, om menneskehandel, kønsbaseret vold og horrible forhold for især kvinder. Ingen ordentlig patruljering og slet ikke om natten. Kilderne til disse rapporteringer er Amnesty og EU’s eget agentur for grundlæggende rettigheder.

Den græske flygtningekommissær Avramopoulos har senest måtte lægge øre til dundertaler og reprimander i Europa-Parlamentet. Som over en bred politisk kam anklager Grækenland for at sidde på hænderne og ikke fordele de ressourcer; penge, telte, tøj og tæpper, som EU har bevilliget.

Kommissæren fik direkte besked på at lægge politisk pres på den græske regering for at komme i gang. Resten af Europa vil simpelthen ikke acceptere at flygtningene går rundt og fryser i badetøfler, t-shirts og sover i telte uden isolation, når de græske myndigheder kan sørge for ordnede forhold. Hvis de vil.

Og det er jo lige det. For hvem kan sige sig fri for den tanke, at grækerne bevidst lader stå til, fordi de ønsker at resten af det europæiske fællesskab skal tage deres del af flygtningene. Ikke mindst i henhold til den reallokeringsaftale, som aldrig har fungeret.

Det nytter ikke noget, at skylde skylden på grækerne alene. Vi har alle en aktie i, at der endnu ikke er styr på flygtninge- og migrantsituationen. Den misligholdte reallokeringsaftale betyder, at der sidder over 60.000 flygtninge- og migranter, og de sidder fast, på de græske øer. Derudover har vi, resten af Europa, ikke efterkommet ønskerne om ekspertbistand til sagsbehandling ved frontlinjerne. Det bidrager i væsentlig grad til at bremse behandlingen af asylansøgninger. Og der er desværre mange andre forhold og ditto aktører, som ikke lever op til deres ansvar for at løse de akutte problemer og langsigtede udfordringer.

Flygtninge- og migrantsituationen har udfordret EU på medlemslandenes indbyrdes solidaritet, på vores helt fundamentale værdier. Og det i en grad så unionens fremtid er truet. Hvis ikke EU – politisk som fællesinstitutionelt – kan gøre en forskel i de lande, som folk flygter fra, er det en falliterklæring. Det gælder både i forhold til det demokratiske, det militære og de økonomiske. EU skal da være en afgørende klippe, som medvirker til at forandre tingenes tilstande, således at helt almindelige mennesker ikke har nogen grund til at flygte. Men snarere et væld af incitamenter til at blive i deres eget land.

Og det er præcis det, som mødet i dag på Malta, vil adressere. Spørgsmålet er selvfølgelig, om unionen er stærk nok. Om vi lider endnu et fatalt nederlag inden dagen er omme. Jeg håber det ikke. Jeg tror på Europa. Jeg tror på, at Europa skal spille en langt større rolle i verden, end vi gør i dag. Vi skal være en demokratisk og humanistisk supermagt. Det skal stats- og regeringscheferne vise i dag.

Der er også et punkt to på dagsordenen, nemlig fejringen af 60-året for Rom-traktaten til marts. Men hvis ikke Løkke og co. leverer på det første punkt, er der meget at fejre.

 

 

 

 

 

 

 • Frit_Skandinavien

  EU er 1984

 • finnbjerrehave

  EU er iflg min bedste overbevisning, en forening hvor toldgrænserne er væk, samt en prøve på om grænsebomme kan undværes, og til sidst, hvem skal passe den ydre grænse, især efter Erdogan slap 1,5 millioner fra sikre flygtningelejre op i EU, efter Rusland vendte krigslykken i Syrien.
  Hvis vi ikke snart forstår Tyrkiets magtdemonstration, forlader ånden det EU som skulle være vores alles fremtid, og Erdogan samt de onde sejrer, og igen et Europa med toldmure, og pigtråd ved alle grænser.
  Alvorens tid. Finn Vig

 • Anders Bo

  Grækenland kvalificerede sig aldrig til medlemskab af EF, for slet ikke at tale om EU, og Morten er hvad Asker kalder en kolbøtte.

 • Kim Kaos

  Projekt EU mangler folkelig opbakning og bliver aldrig en supermagt.

  EU er og forbliver en gøgeunge

  • Jacob Schønberg

   EU har faktisk ganske meget opbakning i Danmark hvor en større del af befolkningen forstår hvad EU gør

   • Kim Kaos

    Du er en overbetalt EU-luder.

    • Jacob Schønberg

     Du er et meget uhøfligt og naivt menneske – uvidende kan man sige

     • Kim Kaos

      Du kan da bare lade være med at tage penge for at sprede EU-løgne

     • Jacob Schønberg

      Du er sådan et sølle fjols at jeg ikke vil hive dig i retten for dine injurier. Dine ord siger så meget om dig, de skader kun dig selv – det er vel derfor at du ikke optræder under dit eget navn

     • Kim Kaos

      Kim Kaos er mit navn – det står på min postkasse og de breve jeg modtager.

      Hiv væk – lad os endelig mødes i retten

   • Hans Hansen

    På visse områder har EU opbakning i Danmark, specielt EF delen, men taler vi om retslig suverænitet, så er snakken en anden.

    Igen finder man divergens. EU var eksempelvis foran Danmark vedr. forældreansvarslovgivning, hvor Folketinget med Socialdemokraterne og socialisterne, var/er helt under chauvinistiske feminist organisationers indflydelse (de røde konservative sataner), men det var ikke konsistent med EU’s lovgivning. Her viste EU sig foran. Blot et eksempel …

    Problemet med EU er at EU ikke forstår hvor nødvendig befolkningsopbakning er, specielt i lande der kalder sig demokratier. Det er ganske enkelt et demokratisk problem. Det er ikke hverken EU, eller Folketinget for den sags skyld, der skal styre befolkningerne, men befolkningerne der skal styre Folketinget og EU.

    Så længe politikerne ikke handler på noget så enkelt, så vil politikerleden fortsætte med at vokse …

   • K. Sørensen

    Godt, så har regeringen jo intet at frygte ved at udskrive en folkeafstemning om EU, eller…

    • Jacob Schønberg

     Formentlig ikke; men det vil alligevel være forkert. Vi har et repræsentativt demokrati ! Dvs at vi vælger de polititkere vi tror løser opgaverne bedst og det er så deres opgave at sætte sig ind i kompliserede sager og træffe de bedste afgørelser. Vi ser gang på gang at vælgerne ikke er i stand til at undersøge sagerne og ikke bekymrer sig om konsekvenserne. Lad os nu se hvor galt det går for UK med Brexit! Når §50 udmeldelsen foreligger så vil jobbene og kapitalen begynde at flytte ud, jeg forventer at £ falder, huspriserne falder yderligere i UK og arbejdsløsheden stiger samtidig med at der indføres store besparelser på offentlig service. Det bliver et fremragende eksempel på hvad det koster at lade sig forføre af busreklamer der lover 350 millioner pund ekstra til sygehusvæsnet. det var virkelig dybt odiøst

     • Kim Kaos

      Eller så tager du komplet fejl

     • Ole Pedersen

      Det er der ingen der p.t. aner en disse om. Selv har jeg dog en tro på, at Storbritannien efter en del tummel vil ende ud med, at det er en fordel.

     • Jacob Schønberg

      43% af Storbritaniens eksport går til EU! Denne eksport kan ikke bare gå til andre lande, så med en WTO toldsats vil konkurrenceevnen så falde ganske meget. Det er muligt at de kan få en større eksport til f eks USA men det vil ikke være de samme varer og derfor tage ganske lang tid at etablere. De vil måske få 50 000 færre immigranter til gengæld vil de få virkelig mange af deres egne borgere hjem. Det skal blive interessant

     • Kim Kaos

      Det er svært at spå især om fremtiden 😉

      Lad os se hvordan det går – Jeg ved godt der sidder en masse pro-EU´er og håber det hele går af helvede til for UK – men det kan lige så godt gå den anden vej og UK vinder på deres udmeldelse.

      Artikel 50 er endnu ikke sat i værk så vent og se hvad der sker.

 • Svend Dirksen

  Mener Morten Helveg Petersen, at EU skal agere kolonimagt og diktere samfundsformen og kulturen i de afrikanske lande, for at de indfødte kan blive lykkelige der hvor de er? Eller mener han, at vi danskere skal betale sociale ydelser til hele verden via vores skatter. Det skal nok få flygtningestrømmen til at vende!

 • Per Lundsager

  EU er ikke en politisk srormagt, men er en økonomisk kæmpe som ligger forsvarsløst hen pga trøvl og fnidder (og en uhensigtsmæssig politisk struktur – tænk sig en kæmpe som styres af en kommission og ikke en regering.

 • TordenKnold
  • Hans Hansen

   Enig. Politikerne, og visse politiske kommentatorer (fx Mogensen og Christiansen) vrøvler stadig løs om populisme og begrebets betydning. De er ved at være rimeligt pinlige at høre på.

   Ingen populisme uden udvidet brug af folkeafstemninger. Det er hvad populisme betyder, godt nok i mere eller mindre heldige udgaver. Italienernes 5 stjerne parti version, er formentlig ikke helt ligeså vellykket som Schweitz’s.

 • Jacob Schønberg

  NEJ – EU er et fællesskab af 28/27 suveræne lande. Problemet for EU er at landene skal være enige for at noget kan gennemføres og det er så også en styrke for EU. Det som Morten Helveg glemmer at nævne i sin artikel er at der er 1,2 milliarber mennesker i Afrika hvoraf ca 43 % er børn under 15 = 516 millioner. Mange af disse børn bliver fejlernærede i en grad så de får hjerneskader af det ! Afrika fordopler deres befolkning på ca 35 år så der i 2050 vil være ca 2,4 milliarder og samtidig vil nød og elendighed vokse. Problemet er at den voldsomme befolkningstilvækst spiser al fremgang. Således har 70 års udviklingsbistand og nødhjælp været stort set spildt. Uanset hvordan vi vender det så kan EU ikke aftage Afrikas migranter og heller ikke løse deres problemer. Men det må stå krystalklart at enhver form for nødhjælp skal kædes sammen med hårde familieplanlægningsprogrammer

  • TordenKnold

   Befolkningerne i EU er enige >
   Om at stoppe al muslimske indvandring.

   https://www.chathamhouse.org/expert/comment/what-do-europeans-think-about-muslim-immigration

   Var der nogen, der sagde antidemokratisk?

   • Jacob Schønberg

    Modstanden imod muslimsk indvandring kommer vist ikke bag på nogen! Vi skal kunne sende flygtninge retur til sikrede lejre så snart der er udsigt til fred og genopbygning. Men vi skal også hjælpe flygtyninge og migranter mere tæt på konflikterne. Fattige lande har ikke råd til en stor befolkningstilvækst. Der er ingen fremtid for alle disse mennesker

    • Hans Hansen

     Det gør det vel ikke, bortset fra alle dem jeg, og andre, har skændes med. Diskussion dækker ligesom ikke rigtigt.

     Skal man vurdere det udfra ført politik i både Folketinget og EU, så ser det unægtelig ud til at komme totalt bag på de fleste partier. Der er grunde til at tonen er blevet rimelig hadefuld gennem de sidst 40 år, såvidt jeg kan læse mig frem til.

     Hvor dum er man lige når man tillader antidemokrater adgang til et land? Det er naturligvis fuldstændig ligegyldigt om de er religiøse eller ej, bare ikke for den flok kulturadikale tåber i samtlige partier, dog specielt i Radikale Venstre og slæng.

 • Martin

  EU er en fantasi, som er ødelagt af griske politikere og Angela Merkel.

  • Jacob Schønberg

   EU er et fællesskab der gør os alle rigere. Samtidig er EU det forum hvor EU- landene diskuterer deres fælles problemer og forsøger at finde en fælles løsning

   • Hans Hansen

    EU, med visse EU lande i centrum, og hovedet under armen, har tilladt bydele kun for islamister. Sharia zoner som udnævnt af islamisterne.

    Zoner man skal passe på med at færdes i …

 • Morten Lynge

  EU er ikke en supermagt… Ikke det der ligner…
  En supermagt har magten til at sætte sig igennem, og de bruger den. USA, Kina of Rusland er supermagter… EU er det ikke, og bliver det heller ikke…

 • Tom Erne

  Som barn og ung i 80’rne, voksede vi op med, at Afrika var et sted hvor der boede underernaerede boern med fluer i oejenkrogene (som de ikke magtede at vifte vaek) i toerkeramte og ufrugtbare omraader. Fjernsynets fremme bragte de uhyggelige billeder direkte ind til aftenkaffen, og kunstnere, samt andet godtfolk, stod i koe for at optraede gratis, saa der kunne rejses midler til at hjaelpe hvor der traengtes. Vi smed penge i samleboesser, og havde bare det mindste flig af empati i sig, saa havde man naturligvis et sponsorbarn, som sendte en tegning eller to om aaret som tak.
  I et vaek kastede vi mad og taepper i hoveder paa de stakkels mennesker, og Tvind drog afsted for at plante traer, og -skulle det vise sig- for at stikke en paen del af indsamlingsmidlerne i egne, temmeligt dybe, lommer. Lokale politikere og div. mellemmaend blev mangemillionaere paa foretagenet, da det reelt kun var en broekdel , som naaede frem til dem de var tiltaenkt. Paa nationalt niveau steg gaelden for de i forvejen forarmede lande, og saaledes kunne mange aars udnyttelse af det afikanske kontinents resurcer drives til nye hoejder.
  Ikke paa noget tidspunkt blev der dannet en tilstraekkelig interesse for, at sikre en bare nogenlunde baeredygtig selvstaendiggoerelse, og hvorfor dog ogsaa. De hungersnoedsramte afrikanere var, i det store hele, en god forretning.
  Befolkningstilvaeksten har vaeret, og er, enorm. Problemet vokser hver dag, som en direkte konsekvens af, at vi har holdt staklerne i live (dog kun lige), samtidigt med, at vi effektivt har sikret, at de ikke kan klare sig selv. Det er god forretning!
  Problemet er saa bare det, nu, at de efterhaanden er blevet saa mange, problermerne saa store, og mulighederne for at rejse saa meget mere tilgaengelige, at de er begyndt at komme rendende med deres problemer. Herop til os, i vores naive guldbelagte honningkrukke. Hvad fanden bilder de sig egentligt ind? Kunne de da ikke bare vaere taknemmelige for alle de taepper vi har kastet ned til dem? Hvad forestiller de sig egentligt? At de bare bliver lukket ind fordi vi har saa rigeligt, og fordi de bor i et hul, der med jaevne mellerum bliver fyldt op med lort af den ene eller anden diktatoriske psykopat, hvis ikke med sand eller vand gjort af en sporadisk tilbagevendende naturkatastrofe. tsk tsk…
  Naa, men nu har vi jo EU, saa gaar det nok. Den institution har jo en helt fantastisk trackrecord ift at faa gjort noget effektivt ved den slags problemer.

  • Jacob Schønberg

   70 års ulandsbistand har ikke hjulpet og nødhjælp har været en lindring på de opståede kriser – men nu når problemerne er størrelse hvor indsamlinger er en symbolsk handling der ikke rækker ret langt

   • Hans Hansen

    Man kunne mene at ulandsbistanden har forværret landenes situation. Hvor mange af disse penge er faldet i hænderne på disse landes korrupte regimer?

    Jeg ved godt at bistandstanken er ment godt, men der findes ingen statistik over hvor mange af disse penge der er brugt til at opretholde regimerne.

    Jeg kan bare konstatere, som du selv hentyder, at regimerne ikke er mindre korrupte, at de ikke har indført socialforanstaltninger, og de stadig har kultur for at føde så mange børn at de kan forsørge dem i alderdommen. Det er især et afrikansk problem. Af samme årsag stiger befolkningstilvæksten i områder med Vestlig ulandbistand, men bare uden socialpolitisk udvikling.

    Det får indflydelse på global befolkningstilvækst. Den er (heldigvis) mindre end først antaget, i andre områder, men det skyldes krige.

    Det er utrolig hårdt at være vidne til, men hvad sker der når der er mere end 9 milliarder på planeten? Hvad sker der hvis man fortsætter med at brødføde med ulandsbistand, uden betingelse om ændringer i socialpolitik?

   • Tom Erne

    Helt kynisk kunne man stille spoergsmaal tegn ved, om hvorvidt (vi) altid skal forsoege, at holde alle i live med diverse noedhjaelp.
    Ekstrem befolkningstilvaekst i verdens fattigste omraader kan kun gaa galt. I Niger foeder en gennemsnitlig kvinde idag 7.5 boern. En tilvaekst paa naesten 4% i et af verdens fattigste lande,
    Havde vi I Afrika op igennem 80’rne fokuseret paa uddannelse, gaeldsfritagelse, familieplanlaegning og selvhjaelp, kunne man -maaske- have opnaaet nogle reelt baeredygtige resultater.
    I stedet fik vi finansieret nogle af de mest modbydelige diktatorer og graadige mellemmaend man kan forestille sig, imens millioner af halvdoede blev holdt halvlevende.

 • Jan Christensen

  EU er ikke et land og derfor ingen supermagt. Selvom at MHP gerne vil fremstille EU mere maskulint, så er EU dybest set et handelssamarbejde.

 • Peder Kruse

  Alle de positive resultater, der er fostret af EU, har kun værdi for de, som er en del af bureaukratiet. Vi andre må nøjes med rudekuverterne og det evige mareridt.

  Er EU en stormagt ? Nej, EU er en særdeles produktiv krisemaskine.

 • Ole Pedersen

  EU en supermagt? Gud Fader fri os, EU har med stor hjælp fra ganske få personer udviklet sig til et uoverskueligt sammensurium, der er handlingslammet, når det gælder vitale opgaver.

  Der er alt for mange mennesker der alene er interesseret i at opretholde EU – og gøre det stadig mere omfattende på enkeltstaternes bekostning – fordi de har snabelen nede i den kæmpekasse, som EU har udviklet sig til. Det gælde både ansatte og politikere.

  Hør efter befolkningerne og før det nuværende EU tilbage til en handelsunion.

 • Peter Norgaard

  Danmark skal ikke huse og være socialkontor for alverdens problemer, at så mange “flygtninge” flygter igennem utallige andre sikre lande, og til lande hvis kulturelle ståsted ikke kan blive større,viser med alt tydelighed, at det er social hjælpens størrelse der stræbes efter, i 2016 tog Sverige flygtninge hvad der svarer til Aarhus størrelse dette er samfundsnedbrydende og helt uacceptabelt !
  ps: hvilken magt har Merkel til at bypasse alle aftaler schengen og Dublin forstås. den Australske model nu.

 • Torben Bach Sørensen

  Nogen gange får jeg den tanke Morten Helweg befinder sig på en anden planet.

  Ihvertfald bryder han sig ikke om Danmark og vores lighed og nordiske kultur.

  I kryptiske indpakkede naive vendinger foreslår han tilsyneladende alvorligt at negligere Europas befolkningers identiteter og lade millioner af afrikanere oversvømme deres lande.

  Jeg kan forstå hvis han griner i “skæget”, når naive velmenende, tossegode gymnasielærere, lektorer, københavnske chefredaktører og statskundskabs uddannede cand. politter etc. hopper på hans stemmekvægs limpind.

  Men han er sgu nok ikke humonistisk. !!!