Er vi groet sammen med mobilen?

Pave Frans har fået nok af kirkegængere, der tager billeder og ”selfies” med deres mobiltelefoner under kirkelige handlinger, og han har kaldt det en meget ”hæslig ting”. Umiddelbart må man vel også sige, at en gudstjenestes budskab om næstekærlighed og uselviskhed ikke har meget at gøre med folks ønske om at følge med i antallet af ”likes” på sociale medier, når de har lagt endnu en selfie på Facebook eller Instagram. Pavens reaktion er helt forståelig.

Han har også opfordret unge til at lade telefonen ligge under måltider og beklaget, at man ikke længere taler med hinanden ansigt til ansigt. Omvendt betegner han også internettet som en ”Guds gave”, hvis det anvendes rigtigt.

Burde vi måske begynde at reflektere lidt mere over, hvornår vi sidder med vores mobiltelefon i hånden? Kunne det være, at vi går glip af en interessant samtale med en medpassager i toget, fordi alle sidder med ansigtet oplyst af den lille skærm? Måske sidder en kommende kæreste ved siden af og ikke på Tinder, men bliver aldrig opdaget? Samtalen og det spontane møde mellem mennesker er blevet mere og mere sjælden. I stedet foregår kommunikationen på de sociale medier.

En begyndelse kunne være, at vi udviser større respekt i sociale sammenhænge. Læg dog mobiltelefonen væk i klasseværelset, i kirken, ved kassen i supermarkedet eller på mødet, hvor andre er i gang med at fortælle noget, som måske kan være ret vigtigt. Mød i stedet kassedamen med et smil og vær nærværende. Lyt efter, når andre taler i stedet for at være mentalt fraværende, fordi den seneste opdatering på Facebook lige skal tjekkes.

Samtalen og det spontane møde skal nok komme tilbage igen. Jeg læste for ikke længe siden en artikel om unge, som er begyndt at vælge smartphonen fra og erstatte den med en ”gammeldags” mobiltelefon, der kun kan bruges til opkald og sms. Fremtidens generation kommer til at betragte ”off-line” som et statussymbol. Under alle omstændigheder må vi alle til at være mere bevidste om, hvornår vi automatisk rækker ud efter mobiltelefonen. Vi må ikke gro sammen med den.