Erhvervsfolk er overvurderet som politikere

Der er både i mange erhvervsfolks egen selvopfattelse og blandt mange borgerlige en hypotese om, at erhvervsfolk uden politisk erfaring ville få stor succes og kunne drive Danmark meget bedre, hvis bare de gad at stille op som politikere.

Der er intet, der tyder på, at det er rigtigt.

Er der nogen, der kan nævne nogen erhvervsfolk, som er kommet ind fra gaden uden politisk erfaring og har haft succes i dansk politik i de senere årtier? Jeg kan ikke.

Det er rigtigt, at for mange politikere mangler erhvervserfaring. Folketinget fokuserer derfor for lidt på vækst og arbejdspladser og for meget på offentligt forbrug. For mange politikere aner ikke, hvor pengene i samfundet kommer fra. De tror, vores velstand skyldes politiske beslutninger og tror, at de kan regulere os til fremgang i stedet for at anerkende, at det bedste, de kan gøre, er at holde fingrene væk og lade virksomhederne klare sig selv.

Erhvervserfaring er bestemt et stort plus. Men hvis ikke man også har politisk erfaring, går det galt. Erhvervsledere har som udgangspunkt lige så lidt kompetence til at være politikere, som politikere har til at drive virksomhed.

Politik er hamrende svært. Man lærer det gennem mange år(tier)s træning. Jobbet som erhvervsleder giver ikke de kompetencer, man skal bruge og de ved ikke, hvad de går ind til, hvis de stiller op i politik.

Jeg husker en gang, vi opstillede en erhvervsmand uden politisk erfaring. Han blev dybt forbløffet over, at han selv skulle hænge valgplakater op. Han var overbevist om, at det kunne vi bare kommandere KU’erne til at gøre. Men sådan fungerer det ikke. Så gad han ikke og droppede sit kandidatur.

Jeg tror, længslen efter erhvervsledere grunder i en opfattelse af, at politikere er for dårlige til at træffe beslutninger. Så tror nogen, at hvis man opstiller en handlekraftig erhvervsmand, kan han lave det om. Men det kan han ikke, for ubeslutsomheden har ikke at gøre med politikeres manglende handlekraft, men med demokratiets natur. Det er netop ikke meningen, at en enkelt mand skal kunne bestemme retningen. Man skal kæmpe for at overbevise et flertal, før man kan gøre noget som helst, og det kan tage sin tid.

Jeg har selv ti års erfaring fra erhvervslivet i Novo Nordisk og som iværksætter. Jeg synes, det har givet mig vigtig viden om, hvordan politik kan ødelægge velstand. Og som sagt, byder jeg naturligvis alle erhvervsfolk mere end velkommen i politik. Men jeg tror, man skal skrue forventningerne lidt ned i forhold til, hvordan erhvervsledere ville klare sig i den politiske vridemaskine, hvis de ellers ville beære os med at stille op.

Hvis man vil forstå demokratiets fejl, skal man som altid lave en mere grundig analyse end blot at tilskrive det manglende personlige egenskaber hos politikere, og tro at man kan fikse det ved at stille en stærk mand op.