EU og Danmark skal gøre mere for at ændre situationen i Palæstina

Jeg har de sidste to måneder besøgt Israel og den besatte Vestbred to gange. Turene gjorde stort indtryk på mig og den negative udvikling bekymrer mig i den grad. Vi står som sådan ikke i en helt ny situation, men vi er lige nu vidne til effekterne af mange års besættelse, bosættelsespolitik, voldsspiraler og en mangelfuld og uambitiøs diplomatisk forhandlingslinje.

Næste år går den israelske besættelse ind i sit år nummer 50. Det er ganske enkelt uacceptabelt, at en hel befolkning gennem generationer skal leve under besættelse.

Vi må fra internationalt hold gøre endnu mere for at sætte gang i en politisk proces, der med udgangspunkt i principperne i den humanitære folkeret kan bringe begge parter fred, lige rettigheder og ikke mindst palæstinenserne en stat og national selvbestemmelse. Alternativet støtter en to-statsløsning herunder naturligvis etableringen af en levedygtig og sammenhængende palæstinensisk stat. Begge folks ret til at leve i fred, frihed og sikkerhed.

I dag bor der over en halv millioner israelske bosættere på besat palæstinensisk territorium. Vi er vidne til en reel demografisk krig, der med Israels offensive kurs udspiller sig i bosætternes favør. Der er ingen tvivl om, at bosættelserne udgør et eklatant brud på Genevekonventionen og er en barriere for fred. Den besatte Vestbred er desuden fyldt med militærinfrastruktur – checkpoints, hegn og mure, der umuliggør en almindelig hverdag for palæstinenserne. For ikke at glemme den desperate situation i Gaza efter flere krige og 10 års blokade.

Sideløbende går det Palæstinensiske Selvstyre hårdere og hårdere frem over for sin egen befolkning. Det gælder både Hamas-styret i Gaza men også det Fatah-dominerede selvstyre i Ramallah. Den udvikling er meget bekymrende, idet den medvirker til en adskillelse mellem det palæstinensiske folk og deres repræsentanter. Der er behov for demokratiske valg i Palæstina. Vi bør med en inkluderende tilgang støtte op om gennemførelsen af demokratiske valg. Det indbefatter en reel forsoning mellem partnerne, som vi skal støtte op omkring.

Samtidig har vi siden efteråret sidste år set en eskalation i volds- og terrorangreb på civile. Både palæstinensere og israelere – ofte bosættere eller soldater – har været gerningsmænd. Og vi har set hårde straffeaktioner fra det israelske militær.

Eskaleringen er naturligvis i sig selv dybt bedrøvelig, og alle angreb på civile skal fordømmes men udviklingen er desværre også symptomatisk for den håbløse situation, der præger hverdagen – særligt for dem, der lever under besættelse. For skal man være ærlig: Så er der desværre ikke mange lyspunkter eller meget håb forude for de mennesker, der lever med konflikten i det daglige.

Siden den amerikanske udenrigsminister John Kerry for nogle år tilbage forsøgte sig med endnu en runde forhandlinger – uden held – har det diplomatiske spor ligget dødt. Der er i den grad brug for en vitaminindsprøjtning til det internationale diplomati, hvis man skal gøre sig forhåbninger om en ny og frugtbar proces. Der er behov for at EU bliver bannerfører for en principfast, rettighedsbaseret fredsproces.

Den nyeste udvikling på Vestbredden er dybt problematisk. Den seneste tid har vi hørt flere rapporter om et stigning i antallet af ødelæggelser af bistandsprojekter og nødhjælp finansieret af EU. I løbet af de seneste 7 år har det israelske militær ødelagt og vandaliseret udviklings- og humanitære projekter finansieret af EU medlemslande til millioner af euros. Tallene for 2016 er allerede væsentligt højere end for hele 2015. Ikke nok med at store summer af dansk udviklingsbistand går til at afhjælpe de humanitære om økonomiske konsekvenser af besættelsen så er situationen altså også den, at den Israel ødelægger selvsamme projekter. Folkekirkens Nødhjælp har for nyligt fået konfiskeret et solcelleanlæg til en værdi af 130.000 kr. Delvist finansieret af DANIDA – vi taler altså om danske skattekroner. Det er fuldstændigt uacceptabelt. Det bør EU mere aktivt sætte en stopper for, om som FN’s humanitære koordinator netop har gjort – kræve kompensation for konfiskeret nødhjælp.

På mine ture så jeg med egne øjne situation på Vestbreddens område C. I det område, der udgør ca. 60 procent af Vestbredden, går det lige nu går det rigtigt hurtigt med udvidelsen af bosættelser og etableringen af israelske produktionszoner i område C. Altså det område på besat palæstinensisk territorium, som er under israelsk militærkontrol, men også der hvor allerflest bosættelser bliver bygget og udvidet. Samtidig er det i område C, at palæstinenserne har nogle af de allersværeste vilkår: Et voldsomt accelererende antal palæstinensiske huse rives ned af det israelske militær. Ifølge FN gennemførte Israel i 2015 540 og indtil nu i 2016 515 hele eller delvise ødelæggelser eller konfiskeringer af strukturer – hjem, stalde, solpaneler. Dertil kommer det forhold, at bor man i område C, har man som palæstinenser ikke lov til at genopbygge sin ejendom.

Nedrivninger hænger uløseligt sammen med besættelsespolitikken, og udgør en systematisk overtrædelse af international lov og en grov krænkelse af en private ejendomsret. Samtidig bidrager politikken til et bredere mønster, hvor flere og flere palæstinensere tvinges til at flytte ind i område A – i Vestbreddens mindre urbane områder. Det gør uden tvivl etableringen af en levedygtig palæstinensisk stat og økonomi mere vanskelig. Uden område C er der simpelthen ikke geografisk basis for en palæstinensisk stat.

Den danske regering bør sammen med resten af EU lægge mere pres på Israel for at man øjeblikkeligt indstiller den politik, der føres i område C. Det har FN flere gange opfordret – særligt EU – til. Og jeg er enig: Hvorfor skal vi helt åbentøjet acceptere, at basen for en palæstinensisk stat undermineres?

Som minimum bør vi gøre endnu mere for at sikre, at hverken Danmark eller andre EU lande bidrager til bosættelsesprojektet økonomisk. Det vil sige, at vi skal afholde os fra at foretage offentlige indkøb fra og investeringer i bosættelser, og sikre at den nuværende mærkningsordning for bosættervarer bliver implementeret mere konsekvent og effektivt. Både offentlige og private aktører bør undgå at bidrage til at understøtte de ulovlige bosættelser og de krænkelser af menneske- og folkeret, de fører med sig. Det bør den danske regering tage yderligere skridt for at sikre.

 • BroncofanDK

  Det er simpelthen uanstændigt at Alternativet, Enhedslisten m.fl. støtter terrororganisationer og områder hvor man demokratisk vælger en terrororganisation som politisk leder. Det er absurd at tale om besættelse og overgreb når iraelere i mere end hundrede år har været udsat for terrorangreb.

  Palestinenserne valgte med Arafat med hjælp fra EU (Frankrig) at sige nej til fred under Bill Clinton, og palestinenserne har det erklærede mål at udrydde Israel. Det er imponenrende at Israelerne har valgt ikke at være mere repressive. Havde de tæppebombet palestinenserne og myrdet løs for 40 år side så var de tilgivet idag, men istedet skal man høre terrorisssternes venner tale om de stakkels palestinensere.

  Der bor langt flere palestinensere i Israel end der bor israelere i de palestinensiske områder – hvorfor tilskynder Alternativet til racisme og intolerance?

 • finnbjerrehave

  Helt rigtigt, Muslimerne skal slutte fred med Jøderne, endda før vi tilbyder een krone i hjælp til selvhjælp, og dette vil aldrig ske i nogens tid.
  Pengene sparet. Finn Vig

 • Niels Larsen

  Vi skal sige til palæstinenserne, at de ikke får så meget som et bøjet søm i hjælp før de har sluttet fred med Israel.

  Indtil da kan de rende os i {censur}

 • Mehmet Sami Gür

  FN, USA, EU og andre i vesten gør ikke andet end at spilde og forlænge tiden med alt muligt tomt snak.

  Så siger jeg og de andre i den islamiske verden – hold nallerne væk fra Palæstina og den muslimske verden!

  Vestens indblanding betyder mere drab og blod og flere optøjer og konflikter!

  Muslimerne skal nok løse dette problem først og fremmest med Tyrkiet og dernæst med den islamiske union.

  • Niels Larsen

   Så længe det er døde muslimer er skaden til at overse.

  • Alex Damgaard

   Så siger jeg og de andre i den islamiske verden – hold nallerne væk fra Palæstina og den muslimske verden!

   Look whos talking. Erdogan har sendt næsten 1.000 imamer til Tyskland, og brugt knap 20 mia på udspredelse af Islam alene i Tyskland. Hold nallerne væk selv, og skrid venligst ud af mit land.

   • Niels Larsen

    Ja tak. Vi har i forvejen ca. 40 millioner muslimer for mange i EU. Det kommer til at koste en del blod at få dem smidt ud igen. Men de skal smides ud!

  • BroncofanDK

   Åh Guder!

   Hvis du tror du lever i den ISLAMISKE VERDEN så er du vist en smule geografiforvirret?

   Måske I i den verden du tror du lever I, skulle tage jer af jeres egne problemer, og endda bo i de lande der vedkender sig islam. I har al den “lebensraum” som I behøver, og patiske Hitler klon i Tyrkiet kan se om de vil have ham som overhoved.

   Du har nu nok ret, at hvis vesten bare havde valgt at sige til Israel at vi ikke ville blande os, lukket grænser for alle fra den ISLAMISKE VERDEN, og sagt fortsæt I blot fra der i startede i 1967.

   See no evil, hear no evil!

 • chris barnett

  Ja det er mange år siden at Palæstine blev delt op forkert da FN stemt ja for staten Israel.Straks efter Briterne packede sammen var der krig.Israel var for stærk og ran dem over og ud af huse og hjemme og byene fik ny navne.Selveste Israels Zionist skæbner Daved Ben Gurian bemærkede”De tilgiver os aldrig”.De vil aldrig acceptere Israel og har aldrig blevet tilbudt noget der ligner retfærdighed i alle fredsaftaler efter krigen i tressene.Det har bestemt ikke gavnede deres sag at føre krig sammen med Syrien,Jordan og Egypten den gang.Sådan er det at være svag. Jeg støtte ikke terorrister men verden er bestemt ikke retfærdig og man kan også sige at Palæstinserne blever nødt til at sige ja til di smule di kan få men di skal have hjælpe og ikke fra HammasDe rige arabiske land hjælpe dem ikke.Det har heller ikke hjulpet at stemme for Hammas men sådan er det bare.Held og lykke med at prøve at ændre det.Vest banken ligne en fæstning og Jødene bygge på Golan Højder i Syien.Penge våben og magt hersker,på alle fronter.

 • Tom Erne

  Er der overhovedet ingen oevre graense for Alternatviets naive populisme?

  Erasmus Nordqvist synes lige, efter sin dannelsesrejse til vestbredden, at ville slaa paa tromme for de uhyrligheder, som fredelige Palaestinensere udsaettes for, og raabe op, at saa maa vi da goere noget…
  Undskyld mig, men er du tolv aar??
  Paa den ene side staar en stat bestaaende af kristne fundamentalister, som uden at blinke mener at have ret til et stykke land, fordi gud i form af en braendende busk selv har sagt det. Paa den anden side en samling forhutlede fundamentaliske muslimer, ledet af en erklaeret terrororganisation, som kaster med alt fra sten til granater over muren. Hver dag! En mur som er bygget, fordi hverdagen inden var praeget af daglige selvmordsaktioner og hvad man ellers havde fantasi til at slaa ihjel med.

  Utallige internationale initiativer har igennem et halvt aarhundred (godt og vel) spillet fallit, i forsoeg paa at skabe en bare nogenlunde taalelig dialog. Det er saa bare lidt svaert naar man staar med to grupper af hardcore fundamentlister paa hver sin side. Ingen vil rykke sig en toeddel.
  Lige indtil nu altsaa, hvor Erasmus fra storvaeldet Danmark udtaler hvad ingen foer har taenkt – lad os saette os og tale sammen om en to stats loesning…fuc…genialt!