EU-Parlamentet vil have en fælles EU-hær

EU-parlamentet har netop vedtaget en rapport, der foreslår et stadigt tættere militært samarbejde, der reelt vil betyde en fælles EU-hær. Det er vigtigere end nogensinde at stå vagt om det danske forsvarsforbehold og arbejde for fred og nedrustning.

En fælles EU-hær rykker tættere og tættere på. I går vedtog mine kollegaer i EU-parlamentet en rapport, der har undersøgt de forfatningsmæssige, retlige og institutionelle konsekvenser af en fælles sikkerheds- og forsvarspolitik inden for rammerne af Lissabon-traktaten.

Desværre skete det – ikke helt overraskende – med et stort flertal, for tilsyneladende har idéen om et mere militariseret EU bidt sig solidt fast på tværs af de politiske grupper.

Rapporten kommer med en række meget vidtrækkende forslag, som vil føre til skabelsen af en fælles EU-hær. Den skal styres af et EU-hovedkvarter og kunne indsættes i hele verden.

EU’s egen hær

Kort fortalt så opfordrer rapporten til, at man opretter “en permanent “integreret EU-styrke” i form af en multinational styrke.” Denne styrke “stilles til rådighed for Unionen til gennemførelse af den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik.”

Med andre ord, så har EU-parlamentet netop vedtaget en opfordring til at skabe sin egen selvstændige EU-hær, som kan udføre operationer under EU’s egen kommando.

Betænkningen opfordrer medlemslandene til at blive en del af PESCO (Permanent Struktureret Samarbejde), der er et instrument i Lissabon-traktaten, som netop åbner op for denne type forstærkede samarbejde.

EU er ikke noget fredsprojekt

Rapporten ønsker at udbygge PESCO med en multinational hær (European Integrated Force, EIF). Det vil sige, at den skal indeholde styrker fra forskellige EU-lande.

Desuden opfordrer rapporten til, at EU kampgruppe-systemet (EU Battlegroup System) skal lægges under PESCO. Endelig vil man oprette et permanent civilt og militært hovedkvarter for EU-hæren.

EU-parlamentet har med denne vedtagelse altså sagt, at man ønsker, at EU skal kunne foretage direkte militær indgriben og kamphandlinger. Med denne øgede militarisering medvirker EU kun til at øge spændingen i Europa og resten af verden.

Hvordan dette hænger sammen med EU’s selvforståelse som et stort fredsprojekt er en kæmpe gåde.

Det danske forsvarsforbehold

Regeringen har allerede luftet muligheden for, at Danmark kan bidrage til forskellige typer militære forskningsprojekter. Det er for mig at se klart i modstrid med hensigterne i med det danske forsvarsforbehold.

Netop på baggrund af disse uhyggelige tendenser til at forvandle EU til et militært imperium, så er det vigtigere end nogensinde, at vi i Danmark står vagt om vores forsvarsforbehold.

Vi må aldrig ende med at bidrage til opbygningen EU’s militære stormagtsdrømme.

 • Ole P.

  Nej – vi skal ikke have en fælles EU hær. Vi har Nato.

  Inden EU hære i givet fald ville gå i krig (evt. forsvare sig), ville det være for sent med alle de forhandlinger de skulle til inden.

 • Anders Bo

  Så danske Jens´er skal ofre livet imod amokløbende muhamedanere i Sverigstan Tyrkland mm?

  NEJ!

 • Carsten Hansen

  Si vis pacem, para bellum (hvis du vil fred, så forbered dig på krig).

  En fælles EU-hær? Det lyder som en god idé! Man kan ikke “arbejde for fred og nedrustning” hvis ikke man har et magtfuldt fundament at bygge på.

  Det er som et løg: Inderst har vi kernen, den Realistiske, som skal sikre statens overlevelse. Når den er på plads, kan vi udvide med det Liberalistiske: Fredeligt mellem- og overstatsligt samabejde gennem internationale organistationer, retsstatsprincipper, frihandel, liberale normer, borger- og frihedsrettigheder.

  Fr. Kari demonstrerer desværre, at hun ikke har forstået denne sammenhæng, men at man kan løse f.eks. Ruslands aggression over en kop dialogkaffe. Det kan man ikke. Ruslands grandiose, imperialistiske ambitioner skal holdes i skak med militær overlegenhed.

  “Speak softly and carry a big stick” (tal roligt og bær en stor kæp).

  • Hans K Hansen

   Got Your point and You’re not without some realism at least.

   However that’s what NATO is all about and so long we not even pay the full price for that, who do You think wanna pay for one more army? Except You of course.

  • Hans K Hansen

   Got Your point and You’re not without some realism at least.

   However that’s what NATO is all about and so long we not even pay the full price for that, who do You think wanna pay for one more army? Except You of course.

 • Hans K Hansen

  EU føderalisternes dilemma: EU er fredens projekt. Derfor skal EU have en hær …

  EU er i fuld gang med at afskaffe sig selv.

  • Anders Bo

   Heldigvis!

 • Hans K Hansen

  Carsten Hansen

  Got Your point and You’re not without some realism at least.

  However, that’s what NATO is all about and so long we not even pay the full price for that, who do You think wanna pay for one more army (except You)?

  Noget lidt andet. Er en EU hær dagsorden for folk der hader USA?

 • Hans K Hansen

  Debat systemet er “shitty”. Beklager 😉

  • Anders Bo

   Det er jo lige ændret til det dårligere!

 • Flemming Hansen

  Der tales nok udenlandsk.
  Hvor provinsielt.

  • Hans K Hansen

   LOL, ja naturligvis. Er det mindre provinsielt at tale binært (på dansk)?

   010001010101010100100000011010001110011001110010001111110010000001001110011001010110101000100000011101000110000101101011

 • Kim Kaos

  Vi har NATO og det må være nok.

  • Anders Bo

   Præcis. For NATO blander sig ikke i vores indenrigspolitik!

 • Torben Bach Sørensen

  En lang glidebane ned ad slidsken mod Junchers drøm: Det forenede Europa.
  Danmark som et selvstændig kultur land angribes dagligt af de radikale og venstre.
  Vor engang stolte nation afgår stille men sikkert – den sikre død.
  Vore politikere og deres ensrettede statskundskabs venner har desværre frit spil i DR og TV2.

  Men unioner har historisk set aldrig holdt længe. Desværre brister de ofte med et katastrofalt og ødelæggende brag.

  • Anders Bo

   Gør som mig, stem Nye borgerlige!

 • Jørgen Villy Madsen

  Det burde være en selvfølge, at de 100 000 amerikanske tropper, der stadig befinder sig i kaserner på europæisk territorium snarest sendes hjem til USA og afløses af europæisk militært personel.

  Europæere må forventes at besidde en eller anden grad af loyalitet overfor Europa. Det har ingen amerikaner. Lad os få en Europa-hær, og vi vil alle kunne føle os lidt mere sikre mod en kniv i ryggen.

  • Lars Busk

   Kniven i ryggen kommer næppe fra amerikansk hold.
   De hidtidige er kommet fra personer, som er opvokset i Europa eller er kommet hertil med krav om asyl og beskyttelse.
   Det har ikke været amerikanere, som har myrdet løs i Frankrig og Belgien.
   Det har du formentlig svært ved at se, som du ligger der på maven for invasorerne.
   Erdogan og hans slæng er en langt større fare end 100.000 amerikanske tropper, og de er også langt talrigere. Tyrkiet holder faktisk allerede en del af EU besat.

   • Jørgen Villy Madsen

    Amerikanerne har begravet kniven dybt i Europas ryg. Den har skadet centralnervesystemet – derfor fungerer Europa ikke. Den kniv skal fjernes, hvis Europa skal kunne agere europæisk dvs. fredeligt og demokratisk.

    Trump drejer kniven rundt i såret, indtil vi betaler flere beskyttelsespenge forklædt som store indkøb i USA af hundedyrt militært materiel til Nato. Vore politikere er kujonagtige nok til at bøje sig som sædvanligt Kunne EU vi ikke prøve at sige nej til Nato – bare en gang? Er det for vildt? Måske er der ikke noget at være bange for!

    • Nicolai

     Hold nu op Jørgen Willy Madsen… du udstiller blot dig selv og din ideologiske forblændelse pakket ind i uvidenhed… pinligt.

  • Kim Kaos

   I alle dine indlæg Jørgen skinner det igennem at du er en gammel kommunist

   • Jørgen Villy Madsen

    Jeg bliver så glad, når jeg bliver kaldt kommunist. Jeg anser det for at være den største ros, jeg overhovedet kan opnå, selv når den kommer fra en som dig, der jo ikke hører til de skarpeste knive i skuffen – for at sige det mildt. Men du har – trods dine handikap – gennemskuet mig. Det er bare så dejligt. Mange tak.

    • Anders Bo

     Det er nok ikke ment som ros.

     • Kim Kaos

      Jeg har læst en pæn del af dine indlæg igennem tiden Jørgen og en ting stå helt klart at du ikke når mig til sokkeholderne når det kommer til intellekt.

  • Anders Bo

   Dén vender du lige med Stampe & ko.

 • Rap And

  Er det ikke generelt sådan, at medlemmerne af enhedslisten er imod enhver vestlig militær opbygning, men går ind for at de oprørsgrupper, som har deres sympati bliver svært bevæbnet, og ellers aldrig er bekymret overfor ikke vesteuropædiske landes militæropbygning.
  Før eller senere bliver EU sikkert nød til at skulle forholde sig til et fælles militær, hvilket den nye amerikanske præsident har gjort mere end en dyd ud af at påvise.
  Tyskland har gjort meget for ikke skulle opbygge et militærapparat, der kunne være skræmmende for deres naboer, men når nu Trump – i sin vanlig dumhed – afkrævet, at Tyskland skulle afsætte meget betydelige midler til en sådan militær opbygning, og så må vi se, hvor det bærer hen.

 • Per Godiksen

  Et argument for at bevare NATO, er hensynet til Tyrkiet som er med i NATO, dette kan politisk være et samlende element.

 • Søren Jens Overgaard Rasmussen

  Se nu at blive voksen….

  EU er en grundlæggende udemokratisk institution, som Europæerne snart må se at få nedelagt.

  Jeg kan snart ikke se flere fjender end Europæerne selv…

  • Jørgen Villy Madsen

   Du mener vel, at Nato er en grundlæggende udemokratisk institution, som burde nedlægges, ellers er der noget, du slet ikke har forstået.

  • Rap And

   Et forum af demokratiske lande med direkte valg

 • Nicolai

  En EU hær har ingen gang på jord. De eurofile har haft våde drømme om det i mange år men det kommer ikke til at kunne lade sig gøre da der ikke er noget strukturelt fundament at bygge på. Helt simpelt; hvem skulle være hærchef ?

 • Niels Peter Lemche

  Europahæren kommer sammen med unionen, ingen tvivlom, at det er måket. DK kan så melde sig ud.

 • Peder Kruse

  En fælles EU hær ? Forestil jer en fransk general i spidsen for den ! Tak for kaffe.

 • M.S. Carstens

  Jeg sagde det allerede (i debat på Altinget) op til valget 3.dec. 2015:
  En sådan hær er lige efter bogen i den EUske islamiseringsplan; nemlig perfekt til, at holde den borgerlige opstand nede, når folket har fået nok af ISlammets invasion af vore lande.