Feminister der bliver aggressive over fakta

Jeg beskæftiger mig normalt ikke med kønsroller og ligestillingsdebatter. Jeg har ikke nogen store politiske dagsordener på det område. Men lige som alle andre mennesker tænker jeg selvfølgelig over parforhold og køn. Så i weekenden kom jeg henkastet på Facebook til at lufte nogle tanker om, hvorfor karrierekvinder har sværere ved at finde en partner end karrieremænd.

Det var noget af en overraskelse, at Facebook, Twitter og netaviserne derefter begyndte at gløde. Hele weekenden tordnede det med personangreb om mit privatliv og skældsord om at jeg var uintelligent, ucharmerende og det der er værre. Lidt af en lortestorm, som det så smukt kaldes i PR-branchen.
Billede2

Billede1

Det, jeg skrev, var ganske simpelt, at kvinder vægter mænds indtjeningsevne og sociale status, når de vælger partner, mens mænd ikke gør.

Derfor er der en tendens til, at karrieremænd er i højere kurs hos det modsatte køn end karrierekvinder. (Og i tillæg har karrierekvinderne den udfordring, at de har svært ved at finde mænd, som kan imponere dem, og som de derfor har lyst til at være sammen med, når de selv er stærke og har et godt job).

Jeg siger ikke, at jeg har noget imod karrierekvinder. Det kunne aldrig falde mig ind. Jeg har heller aldrig sagt, at der ikke er andet end penge, der tæller for kvinder. Og jeg har slet ikke sagt. at observationen beskriver alle mænd og kvinder. Der er der jo intet, der gør, når man taler om grupper af mennesker.

Jeg beskriver egentlig blot, hvordan verden i gennemsnit ser ud. Ikke hvordan jeg ønsker den skal se ud, men hvordan den er. Og enhver med et minimum af observationsevne ved jo, at det (desværre) er rigtigt.

Dorset

Kvinder gifter sig langt oftere ’opad’ end mænd. Socialforskningsinstituttet opgjorde i 2004, at barnløsheden blandt arbejdsløse var 34 % for mænd og kun 14% for kvinder. Og mens ni ud af ti mandlige ledere lever i et parforhold, er der dobbelt så mange kvindelige ledere, som er enlige.

Sidste år lavede TNS Gallup en analyse for Nordea, hvor de spurgte 1.017 danske mænd og kvinder: ”Hvilke kendetegn/vaner i privatøkonomien kunne få dig til at afslutte et forhold til en potentiel partner, som du dater?”. De oplistede herefter en række svarmuligheder, som alle gik på økonomiske forhold. Undersøgelsen viste, at partnerens forvaltning af sin økonomi var af væsentlig større betydning for kvinder end for mænd. Med andre ord: Kvinder insisterer i langt højere grad end mænd på en partner med styr på økonomien.

Tonsvis af internationale undersøgelser viser det samme (her er en af dem), og det grunder i helt basal biologi og evolutionsteori, hvor mandens rolle altid har været at forsørge kvinden, mens hun er gravid, og derefter beskytte og sørge for familien. Biologi og/eller kultur fastholder også disse roller og præferencer for det andet køn i dag.

Hvis ligestillingsdebatmafien ikke kan tåle at blive konfronteret med så banale fakta uden at blive hysterisk, har den et problem. Lige som i alle andre debatter nytter det ikke noget at skjule sandheden. Erkendelse og ærlighed er en forudsætning for fremskridt, og derfor nytter det ikke noget at gå til angreb på budbringerne, når sandheden ikke er politisk korrekt. Så vil ligestillingsdebatten fortsat blot være en baggrundsstøj, hvor karrierekvinder diskuterer med andre karrierekvinder, mens vi andre lukker ørerne og ryster på hovedet.