Flere kvinder på toppen

Topskattelettelser vil få en langt større effekt på kvinders arbejdsliv end mænds. Årsagen er, at mange kvinder ligger lunt i svinget, lige under topskattegrænsen. Fjerner vi topskatten, vil flere kvinder tage springet til en lederstilling eller specialiststilling.

Danske kvinder er allerede på vej op ad løn- og karrierestigen. Kvinders andel af topchef-stillinger er øget de senere år, og kvinders reallønsfremgang har været højere end mændenes siden år 2000. Skal kvinderne have endnu et skub for at søge det job, de går og drømmer om, er en fjernelse af topskatten et rigtig godt sted at starte.

Ifølge Finansministeriet øger kvinderne arbejdsindsatsen tre gange så meget som mænd ved lavere topskat. En forklaring kan være, at kvinder i nogle tilfælde takker nej til karrierestillinger, fordi det nye job ikke giver stor nok fremgang i indkomsten efter skat. Der skal altså være en økonomisk gulerod, der kan mærkes, før nogle kvinder føler sig fristede til at tage springet og måske også omlægge deres hverdag til et mere krævende arbejdsliv.

At dygtige mennesker udlever deres potentiale er grundlæggende godt – uanset om de er mænd eller kvinder. Hvad man i sidste ende vælger at gøre i livet, vil jeg dog ikke gøre mig til dommer over. Der er stadig flere kvinder end mænd, der ønsker at gå ned i tid eller blive hjemme med de helt små børn. Det er i høj grad også et helt legitimt valg. Letter vi topskatten, og gør vi det muligt at overføre fradrag mellem ægtefæller, bliver det lettere for mange familier at prioritere, at den ene forælder går ned i tid eller går hjemme i en periode.

Uanset om man som kvinde vælger at give den gas med karrieren eller gå hjemme i en periode, øges mulighederne for at vælge frit ved at skatten lettes, så der bliver mere at råde over.

En fjernelse af topskatten vil betyde flere kvinder på toppen af indtægtskurven. Men det vil også betyde, at flere kvinder – og mænd – vil kunne indrette sig, som de selv finder det godt.