Folkemødet på Bornholm – demokratiets udstillingsvindue

Siden sommeren 2011 har folkemødet på Bornholm været en årligt tilbagevendende begivenhed. Der er tale om en kopi af den svenske ”Almedalsuge” i Visby på Gotland. Dér har man længe haft begivenheden, og priserne kender kun én vej: opad. Priser på 10.000 kroner pr. nat for et hotelværelse er slet ikke usædvanligt, og husejere i Visby kan spinde guld på at rejse til fastlandet og udleje deres hus til gæster, mens det svenske folkemøde løber af stablen.

På Bornholm er priserne også steget, hvortil kommer, at folkemødet finder sted på et tidspunkt før skolernes sommerferie, hvor de fleste danskere skal passe deres arbejde – i hvert fald på torsdag og fredag. Det er således kun et fåtal af danskerne, der reelt har mulighed for at deltage på Bornholm, og folkemødet er foruden politikere mest befolket af journalister og lobbyister – og de mest kendte studieværter kan endda tjene en pæn klatskilling på at optræde som værter ved de største debatter.

Vi politikere har lært at leve med folkemødet på Bornholm. Jeg så i grunden helst, at det blev afholdt forskellige steder i landet. Der findes nemlig masser af steder i Danmark, som også har brug for at blive sat på landkortet på samme måde som Bornholm. Omvendt er det også en logistisk udfordring at stable en kæmpemæssig begivenhed med omkring 100.000 besøgende og mere end 38.000 overnatninger på benene (i 2017).

Folkemødet er på mange måder et slags politisk mikrokosmos – en slags ”live-undervisning” i samfundskundskab. Her oplever man samspillet mellem politikere, journalister og de mange lobbyister fra private virksomheder og brancheorganisationerne. Man ser, hvordan hele det offentlige Danmark hænger sammen, og hvordan mekanismerne for politisk påvirkning fungerer. Det er et slags udstillingsvindue for vores demokrati.

Alle er samlet fra torsdag til søndag i Allinge på Bornholm. Der bliver holdt taler på den store scene. Der bliver debatteret og diskuteret. Og der bliver – meget folkeligt – drukket fadøl i stride strømme. Der er en festivalstemning over folkemødet. Noget andet positivt er, at folkemødet har inspireret andre til at afholde folkemøder rundt omkring i landet, og lokalt kan folkemøder give rigtig god mening – navnlig med tanke på det forestående valg til kommuner og regioner i november. Lokale folkemøder kan endda gå hen at blive den ægte vare: Møder for folket.

 

 • Pær Køie Kofod

  Den private “Foreningen Folkemødet” er et UDSTILLINGSVINDUE for misforvaltning. Af den offentlige sektor. Kommunal. Såvel Statslig. Rammevilkårene der er opbygget som en konference/messe. Udstiller hvem REELT “sidder” på magten. Interesse grupper der på papiret er almennyttige. Viser sig at være IKKE-interesseret i BEST PRACTICE. Da det vil overflødiggøre Deres eksistens. Så man lader stå til. DA projekt-orienteringen udløser nye midler.

 • Torben Riis

  Folkemødet – mødet hvor danske skatteydere holder åbent hus for politikere og presse inden sommerferien.

 • Palle Huld

  Hvad for et demokrati?

  Danske Politikere er bestukket af virksomhederne og Politikerne bestikker boligejerne for at blive genvalgt.

  Det er ikke demokrati, men en regulær bananstat.

 • Ole

  Hæfter mig ved de sidste linjer: “Lokale folkemøder kan endda gå hen at blive den ægte vare: Møder for folket. “.
  Det er “Folkemødet” på Bornholm altså ikke. Mere en messe for “Offentligt iværksætteri & Innovation”.

 • Peter Erfurt

  Et udstillingsvindue for hvor mange selvfede politikere og embedsmænd der skal til for at styre en befolkning på det halve af Londons størrelse. I skulle efentlig skamme jer …

  • Palle Huld

   Problemet med de fleste politikere er jo netop, at de er komplet skamløse.

 • kim larsen

  Folkemødet er en fest for politikere, som igen lader borgerne betale for hele deres ophold all inclusive. 48 millioner. jeg brækker mig! Er der overhovedet noget i selv betaler i denne verden?

 • georg

  Folkemøde på bornholm, har intet med demokrati at gøre, det er ikke andet ,som en illusion, med store overskrifter i alle medier. Et virkelig folkemøde kunne let iværksættes med en “retur fri billet”, som ved tilmelding udskrives og med bøde honoreres hvis den ikke indfris . samfunds betalt , til “mødepladsen” ,ligegyldig hvorhenne i Danmark denne måtte befinde sig. (Danske stats jernbaner) klarer transporten.
  Prøv at tænke lidt videre: Den såkaldte kongelige opera er med ,sammen med pop orkestrene, hele “mollavitten”samlet det samme sted. Et stort logistisk problem, hvor også det danske cevil forsvar sammen med forsvaret og politiet vil kunne lære meget af.
  En udfordring for hele Danmark, hvor finder vi pladsen hvor ALLE kan mødes i fred med hinanden, også selv , også når “dopingmidlet” virker?, og virkelighedens folkemøde institution ville kunne fuldende sig selv.

  NB: Et folkemøde: En uge i store cirkustælte , hvor høj og lav med samme “billetpris”, møder hinanden.
  Dette var så bare et indlæg fra mig, nu må så de såkaldte kloge hoveder, som med viden om? klare resten af vejen.
  Et Dansk samfund i forening ønsker jeg, selv om jeg selv opfatter mig selv ,som halv dansker og halv nord og øst tysker, og på ingen måde sydtyskernes katolske maffia bevægelse.

  Hilsen fra : Ateisten, som mener ,at LIVET trænger til en ny “TRO”, som ikke længere bygges på uvidenhed i fortiden, men viden om “nutiden” i ærligheden overfor fortiden ,kun er istand til at gøre krav på fremtiden. hvis fortiden lukker op, og giver nutiden muligheden for at skabe en anderledes fremtid. Lukker op med “Åbenhed” på alle kanaler, en åbenhed, som vil forstyrre alle “NSA og KGB” kanaler.
  En “globaliseret” åbenhed, er det ikke “det” som vi alle ønsker?. Finansindustrien er forlængst blevet globaliseret, det eneste ,som mangler er, at “LIVET”, i sig selv også GLOBALISERER sig selv.