Fordøm Tyrkiets overgreb på demokrati og mennesker

Vi er i disse dage stiltiende vidner til et frembrusende diktatur, hvor vi i Danmark – desværre – sidder på vores hænder i frygt for at præsident Erdogan dropper den for mig at se stærkt kontroversielle flygtningeaftale, der sikrer Tyrkiet milliarder af euro for at tilbageholde mennesker på flugt.

For blot få år siden blev Tyrkiet hyldet for at være et sekulært land. Landet blev betragtet som EU’s brohoved til den arabiske verden med moderate og reformvenlig strømninger, der styrkede minoritetsrettigheder og pustede nyt liv ind i det tyrkiske civilsamfund. Militærets indflydelse i politik blev begrænset og på overfladen så det lyst ud.

Det billede er nu fuldstændig krakeleret. Demokrati og menneskerettigheder er i frit fald.

I dag er Tyrkiet det land i verden med det højeste antal journalister bag tremmer. Næsten 1/3 af alle verdens fængslede journalister sidder således bag tyrkiske tremmer. Diverse nyhedsmedier, der fungerer som talerør for minoritetsgrupper og politisk opposition til de siddende magthavere, er blevet lukket. 2.745 dommere og 1.557 universitets-ledere er blevet fjernet fra deres poster på baggrund af formodninger frem for beviser.

I 2016 ophævede man de tyrkiske parlamentarikeres immunitet. Det var et led i forsøget på at svække og fængsle medlemmer af det pro-kurdiske parti, HDP, som for første gang i republikkens historie har formået at komme ind i parlamentet på trods af en absurd høj spærregrænse på 10%. Flere af HDP-medlemmerne sidder i dag i fængsel med et væld af absurde anklager imod sig.

Dertil er der en forfatningsændring undervejs, som vil ændre det tyrkiske parlamentariske system til et præsidensielt system. Denne ændring skal til folkeafstemning til april. En afstemning som vel og mærke finder sted efter, at de frie og kritiske medier er lukket ned. Ændringen vil unægteligt styrke Erdogans position og den stærkt autoritære kurs, der har svækket ytringsfrihed, pressefrihed og pustet nyt liv i borgerkrigen i det sydøstlige Tyrkiet.

For at sætte fokus på den kritiske situation i Tyrkiet og retssagerne mod vores parlamentariske kollegaer, er Alternativet gået med i en kampagne sammen med mere end 350 parlamentarikere fra hele Europa, herunder Enhedslisten og SF i Danmark.

Personligt følger jeg sagen mod Figen Yüksekdağ, den ene af de to ledere af det pro-kurdiske parti HDP, der netop har fået frataget sin status som parlamentsmedlem. Hun kræves ligeledes idømt 83 års fængsel på baggrund af en række absurde påstande. Det lugter langt væk af en politisk dom.

Jeg håber, at kampagnen vil bidrage til større international opmærksomhed på den tragiske udvikling i Tyrkiet. I stedet for stiltiende at se til, mens vores nabo mod syd udvikler sig i retning af et enevældigt diktatur, bør vi fra dansk og europæisk side fordømme overgrebene mod mennesker og demokrati.

 • TordenKnold

  Fordøm islams overgreb på demokrati og mennesker – erdogan er blot en tro følger.

 • Tom Erne

  Sørme godt vi har Erasmus til at køre kampagne imod Erdogan. Det skal nok få ham på andre tanker.

 • Arvid Holm

  Mange menneskerettigheder kan som anført i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention tilsidesættes ved offentlige faretilstande.
  Demokrati fungerer ikke, når tilstrækkeligt mange individer og grupper ikke respekterer demokratiske afgørelser.
  Ikke alle lande har jo fordel af en befolkning, der domineres af sindsligevægtige nordeuropæere.
  Nogle lande er befolket af de ædle vilde, der beundres så meget af forfattere og andre kunstnere.
  Men når de er mere vilde end ædle, kan det give stabilitetsproblemer.
  Det er derfor på sin plads at vurdere, om situationen i Tyrkiet berettiger tilsidesættelse af demokrati og menneskerettigheder, før man fordømmer.
  Politistater kan jo eksistere af nødvendighed.
  De opstår ikke altid, fordi en frådende gal diktator nyder at mishandle folk.

 • Gerd Pallesen

  Jamen så hop på din cykel og kør til Tyrkiet, vi andre kommer senere.

  • Anders Bo

   Hvad koster det på rejsekortet?

   • Alex Damgaard

    Jeg anede ikke at man nu skal bruge rejsekort for at køre på cykel. Fagre nye verden.

 • Alex Damgaard

  For blot få år siden blev Tyrkiet hyldet for at være et sekulært land. Landet blev betragtet som EU’s brohoved til den arabiske verden med moderate og reformvenlig strømninger, der styrkede minoritetsrettigheder og pustede nyt liv ind i det tyrkiske civilsamfund.

  Det er altså ikke helt rigtigt. Det er korrekt at der er enkelte som har forsøgt at tegne et rosenrødt glansbillede, som f.eks Zenia Stampe der for en 7-8 år siden skrev an lang smøre i Politiken, hvor hun argumenterede for at Erdogan og AKP svarede til Kristendemokraterne. Blogindlægget er i øvrigt siden blevet slettet. Det er de samme få mennesker der f.eks så et lys i det arabiske forår, der også har forsøt at italesætte Erdogan som en slags demokrat og et “brohoved” – og de sidder (naturligvis) tilbage med en lang næse, som så mange gange før. Dem der advarede og var skeptiske har fået ret i deres forudsigelser – igen igen.

  Flertallet, og folk med indsigt i de faktiske forhold i jernindustrien, herunder f.eks herboende kurdere, har aldrig opfattet Erdogan som andet end det han er, og han har jo i øvrigt aldrig lagt skjul på sine ambitioner.

  Det er muligt man rundt omkring har siddet og dyrket Erdogan i ekkokammeret, men det gælder heldigvis ikke flertallet af forstandige borgere eller flertallet af politikere.

 • Kim Kaos

  Det er sgu da kun tåber der få år siden blev hyldede Tyrkiet for at være et sekulært land med moderate og reformvenlig strømninger, der styrkede minoritetsrettigheder.

  Tyrkiet har i årtier myrdet løs blandet kurderne – landet har også været præget at stigende islamisme og vilkårlig fængsel har alle dage være normalen.

  Islam-fascismen har vokset sig stor og stærk med EU´s velsignelse og jo flere journalister der blev myrdet eller fængslet jo flere løfter fik Tyrkiet af den politiske elite i Europa.

  Det meste af EU´s befolkning har forlængst kunne se hvilken vej vinden blæser og har frabedt sig flere tilnærmelser og modsat sig Tyrkisk EU-medlemsskab.

  Det er sgu på tide at de folkevalgte vågner op og indser at Tyrkiet er en islam-fascistisk stat.

 • Nicki Jensen

  Håber UEJ læser med her. Muligvis kan Rasmus lægge en dæmper på hans stadig mere skingre Russofobi.

  Hvilke fælles værdier var det nu, NATO skulle beskytte ?

 • BroncofanDK

  Der burde have stået For blot få år siden blev Tyrkiet, af uvidende naive fjolser der ikke så hvordan Erdogan var ved at underminere Ataturk’s sekulære republik, hyldet for at være et sekulært land…..

  Hvor dum skal man være for i Danmark at forsvare antisekulære tørklædebærende muslimske kvinder i Danmark, og så kalde til protest mod at samme segment undertrykker sekulære kræfter i Tyrkiet. Erdogan har de seneste mindst ti år forbrudt sig mod den tyrkiske grundlov ved at forlange at universiteter skulle se bort fra ex. tørklædeforbud eller også brugte man repressalier overfor universitetshospitalerne så de ikke kunne få livsvigtig medicin.

  Det er sørgeligt at selvforståelsen om de gode mennesker på venstrefløjen bygger på uvidenhed og at at mennesker skal dø medens I klapper i hænderne over terrorangreb mod israel og overgrem mod det sekulære Tyrkiet.

 • Anders Bo

  Jamen tyrkere er jo muhamedanere, og gør jo bare i Tyrkiet, hvad de vil gøre i Danmark, når de bliver mange nok. Nemlig oprette Kalifatet.

  Så nu må den den bette Rasmus få afklaret, om han vil have flere muhamedanere til Danmark eller ej.

  • Alex Damgaard

   Den “tragiske udvikling” i Tyrkiet (og den islamiske verden generelt, inkl Pakistan osv) skyldes helt sikkert mangel på dialog 🙂 Luk alle EU-forhandlinger med Tyrkiet ned, drop “flygtningeaftalen”, reducer diplomatisk aktivitet til et minimum – udvis alle kriminelle tyrkere, og Erdogan-tro femtekolonnetyper fra EU. Og brug så de sparede midler på Frontex. Det ville være et fornuftigt svar. Alternativets “kampagne” med 350 ligesindede fra Europa er vist det man kalder symbolpolitik.

  • henrik

   De flygtninge der kommer til DK nu er imod kalifatet..

   Stop dine lystløgne.