Fordøm Tyrkiets overgreb på demokrati og mennesker

Vi er i disse dage stiltiende vidner til et frembrusende diktatur, hvor vi i Danmark – desværre – sidder på vores hænder i frygt for at præsident Erdogan dropper den for mig at se stærkt kontroversielle flygtningeaftale, der sikrer Tyrkiet milliarder af euro for at tilbageholde mennesker på flugt.

For blot få år siden blev Tyrkiet hyldet for at være et sekulært land. Landet blev betragtet som EU’s brohoved til den arabiske verden med moderate og reformvenlig strømninger, der styrkede minoritetsrettigheder og pustede nyt liv ind i det tyrkiske civilsamfund. Militærets indflydelse i politik blev begrænset og på overfladen så det lyst ud.

Det billede er nu fuldstændig krakeleret. Demokrati og menneskerettigheder er i frit fald.

I dag er Tyrkiet det land i verden med det højeste antal journalister bag tremmer. Næsten 1/3 af alle verdens fængslede journalister sidder således bag tyrkiske tremmer. Diverse nyhedsmedier, der fungerer som talerør for minoritetsgrupper og politisk opposition til de siddende magthavere, er blevet lukket. 2.745 dommere og 1.557 universitets-ledere er blevet fjernet fra deres poster på baggrund af formodninger frem for beviser.

I 2016 ophævede man de tyrkiske parlamentarikeres immunitet. Det var et led i forsøget på at svække og fængsle medlemmer af det pro-kurdiske parti, HDP, som for første gang i republikkens historie har formået at komme ind i parlamentet på trods af en absurd høj spærregrænse på 10%. Flere af HDP-medlemmerne sidder i dag i fængsel med et væld af absurde anklager imod sig.

Dertil er der en forfatningsændring undervejs, som vil ændre det tyrkiske parlamentariske system til et præsidensielt system. Denne ændring skal til folkeafstemning til april. En afstemning som vel og mærke finder sted efter, at de frie og kritiske medier er lukket ned. Ændringen vil unægteligt styrke Erdogans position og den stærkt autoritære kurs, der har svækket ytringsfrihed, pressefrihed og pustet nyt liv i borgerkrigen i det sydøstlige Tyrkiet.

For at sætte fokus på den kritiske situation i Tyrkiet og retssagerne mod vores parlamentariske kollegaer, er Alternativet gået med i en kampagne sammen med mere end 350 parlamentarikere fra hele Europa, herunder Enhedslisten og SF i Danmark.

Personligt følger jeg sagen mod Figen Yüksekdağ, den ene af de to ledere af det pro-kurdiske parti HDP, der netop har fået frataget sin status som parlamentsmedlem. Hun kræves ligeledes idømt 83 års fængsel på baggrund af en række absurde påstande. Det lugter langt væk af en politisk dom.

Jeg håber, at kampagnen vil bidrage til større international opmærksomhed på den tragiske udvikling i Tyrkiet. I stedet for stiltiende at se til, mens vores nabo mod syd udvikler sig i retning af et enevældigt diktatur, bør vi fra dansk og europæisk side fordømme overgrebene mod mennesker og demokrati.