Forfejlet feministkritik af DRs Danmarkshistorie

At formidle historie er altid en svær balancegang. Mange hensyn skal tages, og lange og komplekse historiske processer skal koges ned til en koncentreret gennemgang, som i DRs ”Danmarkshistorie” varer en times tid pr. afsnit. Det stiller meget store krav til selve formidlingen af historien og kræver en benhård prioritering af stoffet.

Nu er forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen ude med en kritik i Berlingske (26.4) af, at kvinder ikke kan se sig selv i fortællingen af Danmarkshistorien, men at det stort set kun er mændenes funktioner, der bliver omtalt. Endvidere mener hun, at gennemgangen er for ”konservativ” og ”unuanceret”.

Efter min opfattelse skyder Anne Lise Marstrand-Jørgensen forbi målet. Under gennemgangen af den tidligere middelalder i sidste søndags afsnit kom det netop frem, at kvinderne – især i førkristen tid – var at betragte som mandens ejendom, og at voldtægt af en kvinde udelukkende var at betragte som en krænkelse af manden.

Men med kristendommens indtog får kvinderne gradvist flere rettigheder, og Jyske Lov fra 1241 bliver kønnenes principielle ligeberettigelse i forhold til loven stadfæstet. Kvinder bliver dermed også betragtet som selvstændige individer og får rettigheder.

Samme afsnit indeholdt desuden en længere beskrivelse af, hvor Prinsesse Ingeborg ikke uden videre ville acceptere at lade sig skille fra den franske konge, Philip 2, da denne forsøgte at udstøde hende efter en mislykket bryllupsnat. Hun kæmpede for sin position og blev endda fængslet for at kræve sin ret som dronning af Frankrig. Hvis det ikke er et tidligt eksempel på en stærk kvinde, så ved jeg ikke, hvad det er.

Det er klart, at kvinder i det historiske kildemateriale ikke er nævnt i samme omfang som mænd, fordi det nu engang var krigeriske mænd, som ”skrev” historien – og historikere er ikke ansat til at gætte, men til at anvende de kilder, som nu en gang er til rådighed for eftertiden, og her gælder, at jo længere tilbage i historien, vi bevæger os, jo mere spredte bliver kilderne desværre.

Men Anne Lise Marstrand-Jørgensen bør glæde sig til søndagens næste afsnit, som kommer til at omhandle Margrete 1, som var rigets reelle magthaver i perioden 1387-1412. Hvis der kan findes et forbillede for feminister, må det netop være hende- og her tænker jeg ikke kun på hendes stærke personlige gennemslagskraft, men også hendes modernisering og centralisering af magten.

Det er en risikabel ting at anskue hele historien med moderne briller. Hvis Anne Lise Marstrand-Jørgensen har det svært med, at kvinder ikke i tilstrækkeligt omfang er tænkt ind i gennemgangen af Danmarkshistorien, så har en lang række andre grupper måske endnu sværere ved at se sig selv i fortællingen. Det kunne f.eks. være bøsser og lesbiske. De fandtes naturligvis, men vi ikke hørt dem omtalt i denne tidlige fase af vores historie. Af den logiske årsag, at kildematerialet desværre ikke løfter sløret for deres liv. 

 

 

 

 • otto barreth

  Flot at Pia Kjaersgaard tager sig tid til at kommentere paa Anne Lise Marstrand-Jorgensens vrovl.

  Nu ser vi frem til at bosser og lesbiske vil komme paa scenen. 🙂

 • otto barreth

  Blot Pia og DF ogsaa ville se positivt paa EU.
  EU er det bedste som er sket i nyere tid.
  72 aar uden krig i medlemslandene, tryghed og velfaerd.
  Brexit var et chock, presidentkandidaten Marine le Pen i Frankrig vil ogsaa gerne ud af EU.
  Haaber og tror at vinderen den 7.maj til den franske presidentpost bliver EU-tilhaengeren,fornyeren, samleren Emmanuel Macron, men efter valget af Trump i USA, skal man ikke forbloffes.
  Enig i at EU skal reformeres, vi skal selv have kontrol med vore graenser, men ting tager tid.

 • Pingback: Historien om historien | Hovedet koldt()

 • Søren jensen

  Vi gider ikke høre på dit lort mere Pia. Du og dit svindlerparti kan smutte ud af Danmark sammen med alle dem som i INTET har gjort ved!

 • C. Christoffersen

  Det kan under, at Pia Kjærsgaard tager sig tid til at svare på Marstrands opstød, Eftersom Marstrand selv ikke tillader debat omkring sine ord og sære ytringer.

  Det undrer i øvrigt også at Berlingske har ladet sig forvandle til en sæbekasse for selvudråbte medmenneskelighedsprofeter der ikke tåler debat.

  Nå, skidt pyt. Jeg nøjes med at smile af Marstrand, debattøren, der ikke magtede debatten.

  • Christian

   C. Christoffersen: Marstrand ville gerne debatten og tager den også gerne, men hun måtte konkret lukke kommentarsporet her på B.dk da hun blev bombarderet med aggressive personangreb og der ikke kunne modereres pga mængden af uacceptable spydigheder.
   Du bedes ikke lyve og udtale dig i uvidenhed for at tegne et billede af en person du ikke bryder dig om.

 • KURT NIELSEN, DIREKTØR

  Kaster op over begge disse gamle koner. Kan i ikke bare skrive sammen i stedet for vi andre skal belemres med det ligegyldige ævl i vores avis. Det er sladrekone pladder!

 • A. Schmidt

  Igennem:
  Bravo Pia!
  Shalom!
  A. Schmidt, medlem af DF i udlandet

 • Søren Rasmussen

  Jeg forstår godt hvorfor Pia K. vælger at skrive dette indlæg.

  Den dag hvor begge køn fortår hinandens intention og formål, er pigerne/kvinderne forlængst holdt op med at ‘brokke sig’ – og taget til Lesbos.

  De har så i mellemtiden ‘fået magten’, og er godt i gang med at forandre os mænd til omstilingsparate.

  Det glæder vi mænd os ikke ret meget til – vi vil meget hellere lytte til naturen og til Bach.

  Kvinder er sgu ligesom os mænd – og så lidt mere ‘mærkelige’!

 • Teddy Bjørn plys

  Jamen ! Her giver jeg dig helt ret ! -Kvinderne er ikke, hvad de har været ! –Selvom de har fået “ret til udd. –og alle de førhen goder –som mændene altid har haft ! ” –Så siger de “nymodens kvinder gud-hjælpemig AT : De vil have børn ! –OG så kommer de heller ikke længere ! ” –Ærgerligt, at de insistérer på, at fordrive deres nyfundne frihed ! –Til : Som sagt AT Gøre nøjagtig det samme –som dengang de var prisgivet manden og hans månedlige husholdningscheck !–De kvinder nutildags ER dummere end nogensinde Ikke sandt ?

 • Teddy Bjørn plys

  Att. Kurt Nielsen “direktør” ! –Enhver pølsemand kan jo kalde sig direktør !–Du mener vel AT: Pia Kjærsgaard er en gammel kone ! Ikke sandt !—Du var vel en fra den generation, der fik lært af skolefrøknerne M/K AT ” de gamle er en byrde ” –Ikke sandt ?–Men sagen er jo den AT: Det er de såkaldte “gamle” –Der forsørger dig og dine S.u-gratister ! –Og muligvis skal forsørge dig og dit curlinge-afkom fortsat ! –Det skal være en gammel løgn ! NEMLIG : De gamle tager en taxa –udi verden –og lader dig og dine S.U.rollinger GÅ ! Hele vejen –uden tilskud af børnecheck –eller fortsat som S.U. gratister ! –Så er det sagt ! –Noget så godt og grundigt ! allors

 • Teddy Bjørn plys

  Appropos Anne-Lise Marstrand ! –Så er hun den person som vi vil fortsat foragte ! (jeg undlader, at kommentére hendes udseende) ! Men, det er heller ikke det vigtigste ! Kun det næst-vigtige ! Fordi man skal virkelig være både smuk –og klog (og ikke mindst realistisk ) Hvis –kvinder ikke snart vågner op –og lader være med deres savlende : Vi beskytter hele verdens muslimer ! –Og, vi er ligeglade om vores eget lille land bliver 100% islamisk -attitude ! –Jeg kan jo godt sige på Pia Kjærsgaards vegne AT: Hun er afskyelig og foragtelig ! –Hun hører hjemme i Volls-mose hos alle de arabiske dyre-mishandlere ! –Der vil hun føle sig glimrende tilpas ! –I modsætning til os-andre ! Der kæmper for, at få smidt hele Vollsmose ´s småt-begavede arabére ud af Danmark !

 • Teddy Bjørn plys

  Pia ! –Her på “pjalteproletarenes ” kampdag ! –Synes jeg, at det vil være passende AT: Kvinderne vågner op –og “tager tyren ved hornene” ! –Og slår hælene i med ordene ! ” Vi er ikke avlsdyr ” ! –Så glem alt om, at blive nurset af kvindehænder i fremtiden !