G20: Trump skal trækkes ind i kampen

I morgen starter det årlige G20 topmøde, hvor stats- og regeringschefer fra nær og fjern samles i Hamborg for at diskutere de emner, som ligger i toppen af den globale politiske dagsorden.

Ofte har møderne primært fokuseret ret så ensidigt på global økonomisk vækst, international handel og regulering af finansmarkederne. Det er såmænd også vigtige emner, men i år har de tyske værter prioriteret udviklingsbistand.

Faktisk så højt, at det tyske udviklingsministerium har fremsat en Marshallplan for Afrika, som skal danne fremtidig ramme for brugen af udviklingsbistand til kontinentet i stedet for den hidtidige Cotonou-aftale fra 2000.

Det fokus er selvsagt direkte afledt af de seneste års massive migration fra Afrika til Europa. Og ikke mindst de forhold, der lige nu udspiller sig i Middelhavet, hvor 85.000 mennesker i år har forsøgt at komme fra Libyen til Italien. Et tal der nu gør, at Italien i denne uge har råbt højere og længere end normalt på solidaritet og langsigtede løsninger i kredsen af ”store EU-lande”.

De opråb kan verdens ledere ingenlunde sidde overhøring i Hamborg. Der skal både findes økonomiske midler, der skal findes mandskab, der skal findes en fordelingsmekanisme. Kommissionen har for længst skitseret de grundlæggende planer, men desværre er de igen og igen strandet i hænderne på Det Europæiske Råd, dvs. de respektive stats- og regeringschefer. Det kan ikke blive ved.

Også diskussionen om klimaforandringer har fået en høj placering på dagsordenen. Selvom det burde være helt naturligt, ligger emnet ikke helt til højrebenet. Tilbage i marts lykkedes det nemlig den amerikanske administration med Donald Trump i spidsen at fjerne punktet om klimaforandringer fra dagsordenen på et møde mellem finansministrene i G20-landene.

Sidenhen har Trump som bekendt valgt at trække USA fra den aftale, som de forpligtede sig til ved COP21 i Paris.

Blandt andet på den baggrund tyder det på, at Merkel og den tyske administration har sat alle sejl til for at presse Trump ved at løfte klimaforandringer op på dagsordenen. Det kan man kun bifalde.

I tillæg dertil kunne man i søndags observere tusindvis af demonstranter i Hamborg, som bar rundt på skilte med slagord á la ”Planeten først” og ”Stop kul”, og vi må forvente, at også den franske Præsident Macron vil lægge pres på Trump for at tage kampen mod klimaforandringerne seriøst.

Macron havde for nylig besøg af den tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger, et møde som udmøntede sig i, at de to sammen lavede en video, som opfordrede til kamp mod klimaforandringer.

Mødet mellem de to fandt sted mindre end en måned efter Donald Trump traf sit valg om at trække sig fra de bindene klimamål, som blev fastsat ved COP21 i den franske hovedstad. En beslutning som Macron har problematiseret adskillige gange siden.

Alt i alt tyder prioriteringerne for weekendens G20 topmøde på, at der vil blive lagt pres på Trump. For at han tager det internationale samarbejde mere seriøst og i særdeleshed for, at han anerkender kampen mod klimaforandringerne.

Selvom det ikke nødvendigvis giver et umiddelbart resultat, så er det et vigtigt signal, at de europæiske ledere – med al den opbakning de kan skrabe sammen – fastholder kampen for og målsætningen om et bedre klima.

Kampen for klimaet er den vigtigste politiske kamp i vores tidsalder. Den skal ikke negligeres på grund af en amerikansk præsident, der kun har egne, kortsigtede og snævre økonomiske interesser for øje. Det skal verdenssamfundets ledere gøre Trump meget klart i Hamborg.

 • Rune

  Oh my god…hvor er det dog naivt! Helt klart Merkel og Macron (Ingrid og lillebror) kommer til at PRESSE Trump. De er nemlig SUPER hårdkogte og kompetente ledere og Trump er MEGET bange for dem. Det har de jo allerede vist i forhold til Nato da Trump påpegede at de ikke hat betalt kontingent til spejderklubben i mange mange år…der gav de ham godt nok tørt på….øh eller hvordan var det nu…nå nej de stod jo som små skoleelever og trådte sig selv over tæerne…pinligt, har i ikke betalt!?!?
  Klima forandringer Helveg!?!? Spørg dig selv hvornår du ændrede ordlyden fra Global Warming til Climate Changes!! Det gjorde du vel sammen med resten af MSM, da de fandt ud af at jordens temperatur ikke er steget de sidste 17 år! Og har du overhovedet læst Paris aftalen…ingen ved deres fulde fem kan da klandre USA og Trump for ikke at ville være med i så uduelig forhandlet i aftale. Indien og Kina skulle intet betale eller reducere i forhold til USA. Obama har nok været klodens dårligste forhandler…men sådan er det jo med politikere der er produkt af et pilråddent indgroet system, hvor man aldrig har været ude i den virkelig verden. Godt Helveg er virkeligheds mand og ikke er vokset op på Christiansborg og lukkede politiske kredse…eller hvordan er det nu lige:)?

 • Charlotte Bendix

  Bravo Morten Helveg,
  Ordentlige seriøse politikere, som ikke råber op i populismens navn, har vi brug for i Danmark.
  Det bedste der er sket i Europa i år er valgene rundt omkring, Holland, Østrig, Frankrig og om lidt Tyskland.
  Alle siger ja til at tage ansvar og ikke til at lukke os om os selv. Kender mange, der ligesom jeg er trætte af de højtråbende mennesker, som tror de har opfundet sandheden og “lever” af at sætte andre på plads. Som radikal må vi finde os i mange verbale tæsk.

  • Tom Erne

   Populisme findes ogsaa i de rigtige holdningers partier, ikke kun i form a nationalistisk pladder.
   Og lige praecis paa klimafronten, er det mere udtalt end noget andet sted. INGEN politikere eller medier, fra hvad man med et -populistisk- udtryk kunne kalde den etablerede lejr, kunne i sin vildeste fantasi droemme om at forholde sig bare marginalt kritisk til den almindeligt accepterede pakke af holdninger.
   Og enhver form for perspektivering eller kritik bliver haardt og oejeblikkeligt slaaet ned.
   Det er en ensidig, ja naermest enfoldig, “ikke debat”, der som konsekvens ender med et helt forkert fokus fordi konstruktive gnidninger ikke faar lov til at komme paa banen.
   Laes evt. div. indspark fra Consensus Copenhagen. Omend det er topmoderne at have et mere eller mindre udtalt hadforhold til Bjoern Lomborg, saa er hans fakta ubestridelige, og burde i sig selv give stof til eftertanke.

 • Mehmet Sami Gür

  En ny verden er snart en realitet

  Hele verden forandrer sig og i den nye verden er der ikke plads til den mentalitet, som har formet det internationale politiske system efter 2. verdenskrig og efterfølgende med den kolde krig. Vi står ansigt til ansigt med en ‘multipolær verden’.

  Macron er en uerfaren og ukendt politiker. Han er desværre ikke istand til at løse problemer, som Frankrig og EU står over for. Merkel er træt og dybt presset mellem Europa og tyske borgere. EU er dømt til at bryde sammen, fordi hele Europa lider af høj arbejdsløshed, aldrende befolkning, stigende højreradikalisme, forværret sikkerhed og urokkelig flygtninge tilstrømning. Ikke nok med det, så bliver EU presset af fire store lande, som er USA, Storbritannien, Tyrkiet og Rusland.

  Den nye verden vil fokusere på realismen og tre ledere: Trump, Erdogan og Putin

  Nej, i den nye verden vil stormagter som Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Tyrkiet, Rusland, Iran, Kina og til en vis grad USA vende tilbage til deres kulturelle, nationale og forhistoriske rødder (civilisationer). Disse store lande vil forsvare deres interesser udenom ineffektive og dysfunktionelle alliancer, internationale aftaler, konventioner, regler og over-nationale organisationer som FN, EU, NATO, IMF, Shanghai union og m.v. I den nye verden vil der heller ikke være tale om 20. århundredets ideologier, mærkesager og værdier.

  Spørgsmålet er, hvad Danmark skal gøre i den nye verden? Hvordan skal den danske indenrigs- og udenrigspolitiske vision se ud i den nye verden? Skal den Trans-Atlantiske side stadigvæk være første prioritet eller skal den denne gang være helt ny og anderledes? Jeg er bekymret for, at vores inkompetente og uegnede politikere ikke er gode og kvalificerede nok til at bringe Danmark og danskerne i god behold og sikkerhed i den nye verden. Det vil tiden vise sig…

  Vi lever i en skrøbelig og ustabil verden, hvor store lande bekæmper hinanden med alle mulige (amoralske og ulækre) MIDLER, herunder og inkl. TERRORISMEN. 3. verdenskrig foregår desværre med terroristerne mellem de store lande til formål at have en betydningsfuld og sikker plads i den nye verdensorden. De store lande har store interesser i Mellemøsten. Og det land eller den alliance, som får kontrollen i Mellemøsten, får automatisk også kontrollen i resten af verden og dermed i den nye verdensorden. Derfor hver gang terroristerne angriber og slår til, så får muslimerne direkte skylden for noget, som de ikke aner er en del af. Dvs. muslimerne bliver her misbrugt som den ‘grimme ælling’ af store lande til deres beskidte politiske og økonomiske interesser. Håber jeg har været konkret og tydelig nok ift. identifikationen af terrorismens sande ansigt.
Ikke kun kristne, jøder og muslimer, men hele menneskeheden bør fordømme og tage afstand fra terroristernes rædsler. Vi må simpelthen holde sammen uden MEN, OMMER og BESKYLDNINGER. Vi er trods alt allesammen i det samme skib.

 • Charlotte Bendix Christiansen

  Jeg er fuldstændig enig med Mehmet.
  Vi skal have håbet tilbage hos Europas befolkninger og det er netop det, der er sket i Frankrig. Tro mig jeg kender til forholdene i Frankrig. Til trods for at Frankrig er eet af de hårdest ramte lande, hvad angår terrorisme, valgte Frankmændene at stemme nej til højrefløjens forsøg på at gøre folk bange. Idag er kun 8 medlemmer af det franske parlament(577 medlemmer)
  medlem af den extreme højrefløj (Front National) Margrethe Vestager har sagt at en af vores største udfordringer idag i EU er den manglende tro på os selv. Vi kan selv i Europa 440 millioner mennesker, med masser af kultur og uddannelse. Frem for alt skal vi opføre os ordentligt overfor hinanden…. RESPEKT.

  • Mehmet Sami Gür

   Kære Charlotte

   Tak til dit flotte eksempel. Et fremragende indlæg:-)

 • USA USA USA

  Trump giver fingeren til de svagpissere. Han er en MAND! og ikke en KÆLLING! – GO TRUMP !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Tom Erne

   Jo jo, han er da en mand, men han er også en kæmpemæssig nar men en helt uhørt ringe forståelse for hvordan verden hænger sammen, og hvorfor den stadig gør det. Vi må håbe at skadevirkningerne fra hans allerede fiaskoramte embedsperiode bliver så små som mulige.

 • Claes

  Hvis Trump skal ‘ind i kampen’ så bør de andre 19 behandle ham som en ven.

 • Tom Erne

  Meget fint alt sammen, men beklageligvis er Paris aftalen noget symbolsk bras for at sige det mildt. Den er sindsoprivende omkostningsfuld, uambitiøs i sine målsætninger, er dybest set en hensigtserklæring da den ingen sanktioner indeholder, og er sågar tilbageskuende eftersom den ikke (direkte og effektivt ihvertfald) adresserer nødvendig teknologisk udvikling.
  Og så er det jo fint at snart sagt alle FN lande har skrevet under på den (foruden Syrien af oplagte årsager, og Nicaragua som netop finder den uambitiøs), men det betyder jo ikke rigtig noget før den er fuldt ud ratificeret. Og hvad kan man iøvrigt bruge til, at lande som eksempelvis Nord Korea har skrevet under?
  Realistisk er der 4-5 lande der reelt kan gøre noget på klima fronten, og hvoraf USA er det suverænt vigtigste. Uden USA er den parisiske hensigtserklæring endnu mere røv og nøgler og tom snak end den iforvejen var det. Desværre…

 • lisbeth sørensen

  Venstre-R ved man altid hvor men har mht indvandring..

  Stor støtte til flere løn og velfærdserodere altid..

  Under vko fordoblet i indvandring pr år over 10 år.

  Seneste nye er 200.000 plus registreret fremmede her på blot 2 et halvt år.

  Vi må håbe s-df når de snarest kommer til kan få ryddet op her? For i 2 landsforræder partier kan og vil ikke.

  I kunne bare have sendt de 25.000 ankomne på et år der retur til Tyskland. Sådan er EU loven. Men i nægtet.

 • Kim Bo Jensen

  Ja det er godt Morten, ring til Trump og sig det til ham. Sådan Morten. Duksedrengen imod Stodderen. Jeg tror at Trump vil give dig fingeren. Grab them by the Pussy Morten!

 • Lars Andersen

  Synes at prioriteringen fra vores EU-politikere lader meget tilbage at ønske. Sidst var det Jens Rohde, der proklamerede at han nu havde skaffet billigere telefoni i EU – mit abonnement er dog blevet dyrere og nu siger MHP at “Kampen for klimaet er den vigtigste politiske kamp i vores tidsalder.”

  Den vigtigste opgave for alle EU-parlementarikere er, at få løst immigrant problemet.

  Og desværre er det nok sådan at det først er i det øjeblik at de “gamle” befolkninger i EU begynder at aktionere mod dette vanvid – at der begynder at ske noget.

  Og nej – jeg er absolut tilhænger af at hjælpe folk i nød – men frit at lade dem rejse ind til ingenting – uden at kunne sende dem retur efterlader os med en forsøgerbyrde vi simpelthen ikke magter.

  Hvad har I tænkt jer at gøre?

 • Nicki Jensen

  Noblesse oblige, siger et gammelt ordsprog.

  Nu er Morten jo født ind i den korrupte danske politiske adel, som i særdeleshed har gjort sig bemærket ved at svigte det danske folks interesser.

  Så i Mortens egen selvforståelse fortsætter han jo bare i de spor, hans forfædre har udlagt for ham

 • Gunner Poulsen

  Hvis man ønsker at forstå, hvordan tingene hænger sammen og verden egentlig er organiseret – finansverdenens og det internationale oligarkis tyranni – så lyt til Tom Gillesberg fra Schiller Instituttet.

  POLITISK ORIENTERING den 13. juli 2017:
  Trump-Putin succesmøde midt i tysk G20-fiasko.
  Se også 2. del her.

  https://www.youtube.com/watch?v=94PdAJuGhtM

 • Kim Nielsen