Grænsekontrollen er meningsløs brug af politiets dyrebare ressourcer

DR kører i dag en historie om, at politiet har afvist 2662 personer ved grænsen. Og Dansk Folkeparti får straks julelys i øjnene. For nu kan de male skræmmebilledet af 2662 illegale udlændinge, der er blevet forhindret indrejse i Danmark. Man ser det for sig. 2662 udlændinge med hugtænder og krumsabler, der kommer til Danmark for at stjæle vores velfærdsydelser og bryde ind i vores hjem! Og grænsekontrollen har hindret det! Hurra!

Men sandheden er ikke så enkel.

Da jeg for nylig var i Kruså for at se på grænsekontrollen, spurgte jeg chefen dernede, hvem de afviste egentlig er. Han sagde, at politiet ikke fører statistik over, hvem de afviser. Det eneste, de ved, er, at det er personer, der ikke har haft deres papirer i orden og derfor bliver afvist. Det gælder for eksempel også alle dem, der bare har glemt deres pas. Det kan være den tyske medarbejder, der pendler til arbejde i Danmark. Det kan være den polske håndværker, der skal op og lægge tag på et hus. Med andre ord: Lovlydige EU-borgere, som ikke vil Danmark det ondt.

Tallet dækker derimod med sikkerhed ikke nogen, der ønsker at søge asyl i Danmark. For hvis der kommer en flygtning til grænsen og siger, at han ønsker at søge asyl, så bliver han ikke afvist, men derimod fragtet til et modtagecenter. Det er kun, hvis han svarer nej til at søge asyl, at han bliver afvist.

Hvad så med kriminelle? Er de en del af tallet? Der vil givetvis være nogle, der er blevet afvist, fordi de har et indrejseforbud eller ikke har nogen papirer på sig. Men der vil også være kriminelle, der er rejst lige igennem grænsekontrollen, fordi de har haft gyldige papirer med. Man kan jo ikke afvise folk, der har deres papirer i orden, bare fordi man synes, at de ser mistænkelige ud. Sådan fungerer det ikke i et retssamfund.

Det centrale er at se grænsekontrollen i forhold til de ressourcer, der bliver afsat til den. I år vil politiet i alt have foretaget omkring 3 millioner kontroller. De vil have brugt 5 pct. af den samlede politistyrke. Det svarer til 450 fuldtidsstillinger og hundredetusindvis af timer.

Resultatet er 2662 afviste mennesker, hvoraf rigtig mange vil væres lovlydige borgere, der bare har glemt deres pas. Samtidig mangler der betjente i politiet. Politikredsene fortæller om nedprioritering af voldssager og narkokriminalitet, nedlæggelse af nærpolitistationer, fald i sigtelser og forsinkelser på efterforskningen. Og rigspolitichefen gør det helt klart, at grænsekontrollen ikke har effekt i forhold til at standse de kriminelle.

Tilbage står: Grænsekontrollen er et dyrt og nytteløst symbol. Politiet burde få lov til at bruge deres ressourcer på at fange forbrydere, frem for på at vinke til dem ved grænsen. Og journalisterne burde være bedre til at præsentere og perspektivere fakta, frem for at forære Dansk Folkeparti en gylden mulighed for at turnere rundt med halve løgne og skræmmende antydninger.