Hjemløse presses fortsat af bander

En bil kommer langsomt cruisende forbi. Vi står udenfor et arrangement med Odenses hjemløse, og en kvinde peger bilen ud, og fortæller, at det er Black Army, der kontrollerer. Nogen dukker sig lidt, men langt de fleste ranker ryggen. Nysgerrigt vender jeg mig mod bilen, får kortvarigt øjenkontakt, men de kører hurtigt videre. Sådan sker det flere gange i løbet af de næste par timer.

De hjemløse i Odense har besluttet sig for at stå sammen mod den bandegruppering, som afpresser, tæsker og truer de hjemløse. En har fået overfaldsalarm og en anden har synlige skader i hovedet efter at have fået tæsk af bandemedlemmerne. De er utrygge, men alligevel beslutsomme. En fortæller om en pige, som blev holdt indespærret i 3 uger af bandemedlemmer og voldtaget for heroin svarende til 300 kr. Og flere fortæller, at Black Army overtager de hjemløses lejligheder, og koger methamfetamin og får de hjemløse til at cutte hash.

Samstemmende beretter de om vold, trusler, røveri og angsten for at melde det. Black Army tager deres ejendele og deres penge.

Efter at Nicolai Hansen meldte Black Army til politiet i foråret, og de to Black Army medlemmer er blevet dømt henholdsvis 1 år og 9 måneders fængsel, kunne man have håbet på mere ro – men sådan er det ikke gået. Black Army patruljerer fortsat på gaderne i Odense, og hver eneste af op imod 20 hjemløse, jeg talte med i dag, nævnte utrygheden, volden og problemer med banderne som det vigtigste her og nu.

Og mens Black Army er i offentlighedens søgelys, så ser nye grupperinger deres snit til at vokse. Således bliver en somalisk gruppering nævnt flere gange i de timer, jeg tilbringer med de odenseanske hjemløse.

Vi skal ikke finde os i, at de mest udsatte bliver lette mål for kriminelle. Det har politiet heldigvis fokus på. Og i efteråret kommer jeg og Regeringen med en hjemløseplan, og med dagens arrangement er der nu kommet endnu flere gode forslag til – og det sætter jeg pris på.

At få de hjemløses oplevelser direkte, er vigtigt for mig som Socialminister, og jeg kan mærke, at dagens møde har sat sig i mig.