Hospitaler går glip af næsten en halv milliard

 

Når ulykken sker, er der gudskelov hjælp at hente i Danmark. Vores dygtige ambulancefolk, læger og sygeplejersker skelner nemlig ikke mellem mennesker, der er i nød. De kan være på besøg som turister og alligevel få behandling som alle os andre. Sådan skal det også være.

https://www.b.dk/nationalt/sygehuse-gaar-glip-af-penge-naar-turister-behandles-i-danmark

Men sundhedsvæsenet er ikke gratis. Derfor har vi i EU vedtaget nogle regler, som gør, at regionerne og sygehusene kan indberette prisen på den behandling, som en EU-borger har modtaget, så pengene efterfølgende kan blive refunderet af patientens sygeforsikring. Reglerne er ganske simple og omfatter ligeledes akut behandling. Der er så at sige ingen hokus pokus i dét.

Da Venstre overtog regeringsmagten i 2015, valgte vi at styrke sundhedsvæsenet markant. Siden da er sundhedsområdet blevet løftet med 3,8 mia. kr., som bl.a. bruges til at forbedre kræftbehandlingen og sænke ventetiderne. Derfor bliver jeg også ualmindeligt trist og vred, når jeg i Berlingske kan læse, at pengene fosser ud af sundhedsvæsenet, fordi regionerne ikke lige orker at sætte hospitalerne ind i reglerne. Ifølge Berlingskes artikel er der alene sidste år tale om udgifter for ca. 428 mio. kr. til behandling af udenlandske patienter. Penge, som de danske sygehuse skulle have haft retur, hvis man ellers havde gjort sig den ulejlighed at sende regningen.

Som jurist sætter jeg pris på, at Berlingske har valgt at undersøge sagen fra flere sider. For tænk nu, hvis reglerne slet ikke er så enkle og gennemskuelige, som vi politikere gik og troede.

Det lader dog ikke til at være problemet.

I en opgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed fremgår det nemlig, at de øvrige EU-lande sagtens kan finde ud af at få deres penge refunderet efter endt behandling af udenlandske patienter. Opgørelsen viser, at Danmark sidste år har betalt 314,2 mio. kr. til andre europæiske lande for behandling af syge danskere. Det er altså ikke EU-lovgivningen den er gal med, men derimod regionernes lemfældige omgang med danskernes skattekroner. Og det er så oveni købet på et område, hvorfra der lyder en evig klagesang om, at der mangler ressourcer. Ja tak, det tror jeg gerne, når nu Berlingske har kunne afsløre, at der årligt ender stakkevis af millioner i et bundløst hul.

Det står værst til i Region Hovedstaden, så vi må håbe, at den socialdemokratiske regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) også har læst avis.

Tak til Berlingske for at afdække sagen. Det er så langt vigtigere end en radikal borgmesters bryllup på Københavns rådhus – for man kan få ret mange bryllupsfester for 428 millioner kroner.