Hvorfor har danske grise ikke krølle på halen?

Smågrise med krølle på halen. Men sådan er virkeligheden langt fra i konventionelle danske svinestalde.

Når man systematisk klipper halerne af nyfødte smågrise, så er der noget der er gået helt, grundlæggende galt. Men det er, ikke desto mindre, hvad der sker for mere end 95% af alle de grise der bliver født i Danmark. Når de er 2-4 dage gamle vil de få enten brændt eller klippet halvdelen af halen af. Og det vel at mærke uden bedøvelse.

Smertefuld symptombehandling
Halekupering af grise er en af de værste former for symptombehandling. Men det er ikke bare uetisk og dyrevelfærdsmæssigt uforsvarligt. Det er også hamrende ulovligt. Der er bare ikke nogen, der gør noget ved det.

Undskyldningen for at blive ved med at klippe halerne af smågrisene er, at det forhindrer halebid. Og halebid skal forhindres. Det er meget smertefuldt for dyret. Særligt hvis der går infektion i såret.

Men halebid er i udgangspunktet en unaturlig adfærd blandt grise. Det ligger simpelthen ikke til dem at gå og hapse hinanden i halerne. Grise er nysgerrige dyr, der har brug for at blive aktiveret, hvilket kan være svært, når de står stuvet sammen i golde svinestalde. Og hvad gør en nysgerrig gris så? Den prøver naturligvis at finde noget, der kan give afløb for deres nysgerrighed. Og det kan deres kammeraters viftende haler.

Når vi taler om halebid, så er det en konsekvens af stress og dårlig trivsel hos grisene. Derfor er løsningen selvfølgelig ikke at symptombehandle ved at klippe halerne af smågrisene. Det er noget svineri. Især når forskning har vist, at man kan opnå samme resultater ved simpelthen at give grisene lidt bedre plads i staldene og sørge for, at de har rigeligt med halm at gå og gumle i.

Direkte ulovligt
Men ikke nok med at det er dyrplageri. Det er faktisk også lovbrud. Lovgivningen taler sit klare sprog. I mere end 20 år har rutinemæssig halekupering været ulovligt takket være EU-lovgivning om dyrevelfærd for grise. Alligevel får over 95% af alle danske smågrise stadig klippet deres haler af. Hvis ikke det kan betegnes som rutinemæssigt, så er det da et pokkers til tilfælde. Et tilfælde der sker igen og igen. År efter år.

Desværre er det ikke kun i Danmark vi ser denne skandaløse og smertefulde symptombehandling. Flertallet af medlemslandene i EU overholder ikke gældende EU-dyrevelfærdslovgivning. Det er grotesk og vidner om, at der er behov for langt strengere håndhævelse af de gældende regler.

Derfor er det også på tide, at Europa-Kommissionen tager sit ansvar på sig og griber ind over for de lande, der på daglig basis overtræder selv de mest basale dyrevelfærdskrav til bl.a. slagtesvin. Det gælder desværre også Danmark.

På den måde kan vi forhåbentlig snart sikre, at alle grise får et godt og smertefrit liv – og lov til at leve deres liv med krølle på halen.

Støt kampen for bedre dyrevelfærd. Skriv under på: 

https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/burgris 

 • Kim Kaos

  Problemet med Jeppe Kofod er at hver gang han toner frem så er det ‘nigger’-tweets og småpiger der står i vejen for hans budskaber.

  • Dennis Sørensen

   problemet med kim kaos, er at han fører sig frem som en letantændelig stråmand, der hurtigt brænder ud. Han formår ikke at levere noget essentielt, da han ikke ejer den intelligens, det kræver.

 • Gerd Pallesen

  Har en gammel grisebasse på halen?

 • Hans Nielsen

  Hale kupering har vores politikere altid en holdning til.

  Men når vi taler penis kupering, fortaget på spædbørn, efter middelalderlige jødiske og muslimske skikke, blive de samme politikere påtalende tavse.

  Skam jer!

  • Dennis Sørensen

   Prøv at hold’ dig til emnet.

   • Hans Nielsen

    Som fx. dine betragtninger om let antændelige stråmænd.
    Eller noget….

    • Christian Sisseck Boesen

     Forskellen er Hans: artiklen handler ikke kun om grisehaler der klippes, men om grisevelfærd generelt 🙂

     • Hans Nielsen

      Netop derfor mener jeg, mit indlæg er relevant.

     • Dennis Sørensen

      Netop derfor ikke relevant. Vores omgang med dyr halter generelt efter alt andet. Spædbørn er i denne sammenhæng uinteressante.

    • Dennis Sørensen

     Det var en anden måde, at sige, at han afsporer debatten.

   • Christian Sisseck Boesen

    Jeg kan godt lide Dennis😃

 • gerald wiltek

  dyreavl er svineri, men folk vaelger ikke at se

 • Ivo Santos

  Det ironiske ved hele problematikken omkring landbruget, sådan generelt set, er at der ikke sker noget når en landmand, eller landmænd, gør sig kriminelle ved at overtræde loven om dyremishandling, ved f.eks. selv, eller via en dyrelæge, at klippe halen eller testiklerne af f.eks. grise uden bedøvelse vel og mærket.

  Havde sagen nu drejet sig om en dyrelæge som klippede testiklerne af katte, hunde, eller anden type kæledyr uden bedøvelse, så var der nok ikke gået ret lang tid før den pågældende læge havde mistet sin autorisation, og derudover ville den pågældende læge sikkert også ende med en fængselsdom for dyremishandling.

  Alene det at landmændene er nødt til at klippe halerne af smågrise er desuden også et godt tegn på at selv her finder der en overtrædelse af diverse love omkring dyremishandling, så hvorfor er de pågældende landmænd ikke for længst endt i retten for at overtræde loven om dyremishandling??..
  Det er sådanne spørgsmål jeg godt kunne tænkte mig besvaret..

  I Øvrigt, hvis det stod til mig burde der slet ikke være forskel på hverken kæledyr og produktionsdyr overhovedet, det er ikke andet end dobbeltmoral, eller endnu være multimoral at det i dag er sådan. Det kunne desuden være sjovt hvis man desuden kunne få et forbud mod import af kød fra dyr som ikke er produceret på en måde hvor på at dyrene ikke lider eller bliver udsat for dyremishandling, men!!, sådan en kamp er nok lidt ligesom at forsøge at bestige ‘Mount Everest’ altså!!, en næsten umulig kamp!!!

 • Alex Damgaard

  Jeppe Kofod har haft +20 år til at italesætte problemet (at grise napper hinanden i halen er faktisk naturligt, det unaturlige er at de ikke har nogen plads). Og når det både er dyreplageri og ligefrem lovbrud – hvor har Kofod (samt S) været henne i alle disse år? Og hvad skal “Europa-kommssionen” egentlig blandes ind i det for? Selvom de danske politikere har outsourcet lovgivningsarbejdet til EU, så er det jo ikke forbudt for danske regeringer og politikere at sørge for, at lovgivningen bliver overholdt. Det lyder måske som helt gak-gak, og formentlig i strid med Kofods egen forståelse af politik, men hvad med bare at lade som om i er politikere? Hvad skal vi bruge en dødssyg underskriftindsamling til? Er det NGO’ernes opgave at drive politik, og politikernes opgave at fortælle hvilke andre der har “ansvaret”, evt. sammen med rundsspredning af links..?