Hvornår løber Danmark tør for oliepenge?

Den økonomiske vækst i Danmark er lav i disse år, og den forventes også i de kommende år at være lavere i Danmark end i de lande, som vi normalt sammenligner os med. Men det betyder ikke, at vi skal lave noget om i Danmark, siger vores socialdemokratiske stats forsvarere, for den lave danske vækst skyldes forhold, som vi ikke kan gøre noget ved, nemlig et fald i prisen på olie.

Skærmbillede 2014-11-03 kl. 09.24.13

Men hør her, vores model hænger ikke sammen, hvis vi ikke tjener penge på olie. Andre lande har højere vækstrater end os, selvom de ikke har nogen olie overhovedet. Hvis vi tog olien, som vi er så heldige at kunne hive op af vores del af Nordsøen, helt ud af vores økonomi, så ville vi for alvor være i vanskeligheder.

Vi bør indrette vores samfundsmodel på en måde, så den kan hænge økonomisk sammen, selv i en situation hvor vi måtte få nul kroner fra olien i statskassen.

Olien er en midlertidig indtægtskilde, som kan stoppe, førend vi aner det. Hvis forskere i morgen f.eks. finder en ny og bedre batteriteknologi, så strøm kan lagres billigere og hurtigere end i dag, så vil vi alle begynde at køre elbiler, og verdens olieafhængighed vil høre fortiden til. Det samme vil den danske statskasses olieindtægter.

Dagens olieindtægter bør bruges til at afbetale gæld med og til varige investeringer i dansk infrastruktur. Den daglige drift af den offentlige sektor i Danmark bør vi kunne betale for med flid og dygtighed – ikke fordi vi har en Lotto-gevinst af ukendt størrelse liggende i Nordsøen.

Liberale reformer, som lader lønmodtagere og virksomheder beholde en større andel af deres afkast fra arbejde og investeringer, er tiltrængte. Sådan sikrer vi ny velstand i Danmark.