Internettet er til demokratisk dialog, ikke til hetz og had

Internettet og sociale medier er fantastiske redskaber. Blandt andet fordi det giver os mulighed for en meget åben og direkte demokratisk samtale. Men det er stadig nye opfindelser, og vi er kun lige begyndt at lære at bruge dem.

Den seneste tid har der været en del diskussion omkring had og hetz på internettet og de sociale medier. Mange har givet udtryk for afmagt og frustration. Mine tanker om dette emne er ret enkle: Jeg mener, at vi skal bruge de almindelige høflighedsregler, som de fleste af os har lært. Det skal vi gøre i de digitale rum, nøjagtig som vi gør det i de fysiske rum.

Et eksempel: Hvis du har inviteret til en fest, og en person så giver sig til at råbe vulgære skældsord efter dine andre gæster. Eller true dem. Eller opføre sig sexistisk, racistisk eller intimiderende – hvad ville du så gøre?

Du ville måske prøve at tale vedkommende til fornuft. Og hvis det var umuligt, så ville du nok høfligt bede personen om at forlade festen. Du ville som vært føle et ansvar for, at dine gæster kan føle sig trygge i de rammer, som du har inviteret til. Det samme gælder, hvis du har en café, en butik eller en restaurant.

Jeg mener, at man som ejer af en side på Facebook, en blog eller et nyhedsmedie har samme ansvar. Derfor går jeg ind for en rolig moderation af debat på internettet. Dette har intet at gøre med censur. Lige så lidt som det er censur at hjælpe en ven hjem i seng, hvis han er fuld og forsøger at starte et slagsmål.

Uhøflige mennesker, der insisterer på at true og intimidere, kan få lov til at gøre det ude i skoven eller hjemme hos dem selv. Hvis de gør det på gaden, vil de fleste af os nok trække på skuldrene og se at komme videre. Hvis de gør det i vores hjem, vil de fleste af os skride ind.

Sådan har vi lært, at den virkelige verden fungerer. Internettet er en del af den virkelige verden.