Hvad bidrager modebranchen overhovedet med udover mindreværd?

I dag blev så dagen, hvor jeg for første gang forholdt mig til den såkaldte Cover-gate. Altså historien om den tynde 16-årige model i magasinet Cover. Indtil videre har jeg holdt mig fra den, fordi der var nok af ting at forholde mig til efter forrige weekends terrorattentat. Og fordi der bare er ting, man skal holde sig fra for ikke at blive alt for ophidset.

Men i dag kom diskussionen op i vores folketingsgruppe, og så var det svært at holde raseriet tilbage. Alle var enige om, at der må gøres noget, og vi diskuterede fordele og ulemper ved tvang versus frivillighed.

Men det er sådan set ikke den diskussion, jeg vil åbne her. Her har jeg bare lyst til at sige min uforbeholdne mening om modebranchen. For jeg synes, at det er vigtigt at forstå, at det her jo ikke bare er en enkeltsag. Det er ikke et spørgsmål om en model, en stylist, en fotograf, et magasin. Det her handler om en hel branche. En branche, som jeg – må jeg være ærlig og sige – har svært ved at mobilisere andet end foragt for.

Foragt, fordi de tillader sig den frækhed at ville sælge mig tøj ved at håne min krop. Foragt, fordi de systematiske bruger børnearbejde. Foragt, fordi de metodisk udstyrer unge kvinder med fordrejede selvbilleder og mindreværdskomplekser.

Jeg fatter ikke, hvorfor vi voksne kvinder lader os chikanere. Hvorfor vi lader vores teenagere tyranniseres. Og hvorfor vi i en tid, hvor vi ellers har alle pædofilisensorer tændt, lader brugen af store børn definere kvindekroppen og dermed institutionalisere et småpædofilt skønhedsideal.

Det kan godt være, at den danske modebranche bidrager til samfundsøkonomien. Men bidraget til vores velfærd og selvværd er negativt.

Hvorfor køber vi deres tøj? Hvorfor køber vi deres blade? Hvorfor går vi til deres opvisninger? Hvorfor snobber vi efter dem? Hvorfor støtter vi dem endda politisk med støtteprogrammer? Det er omtrent lige så vanvittigt, som hvis vi støttede systematisk forurening af grundvandet.

Tvang eller ej. Jeg vil respektere modebranchen, den dag de beslutter at være en positiv kraft i vores samfund. En kraft, der skaber skønhed frem for ydmygelser og selvværd frem for mindreværd.

Den dag får de min respekt. Ikke et sekund før.