Kære Lars Løkke Rasmussen

Jeg ved, du skal mødes med USA’s præsident Trump på torsdag, og det er jo et vigtigt møde. Du er en af de første regeringsledere, han vælger at mødes. Ellers har han jo indtil nu hellere villet se lederne af de populistiske højrebevægelser i Europa.

Jeg tænker, det altid er svært at finde ud af, hvad man skal tage med til en sådan kort visit og jeg har derfor lavet dette udkast til emner til dig, så du kan komme omkring de vigtigste.

KLIMA

For det første: Husk lige Trump på, at verden står over for potentielt fatale klimaforandringer, som skyldes menneskets afbrænding af fossile brændsler, vores kulsorte produktion og enorme forbrug. Verden har behov for USA’s støtte til klimaaftalen fra Paris, hvis vi skal begrænse de værste konsekvenser af klimaforandringerne.

Den gode nyhed er, at det sagtens kan lade sig gøre – og vi kan endda skabe nye grønne jobs, renere luft og et bedre miljø på vejen. Den dårlige nyhed er, at hvis verden og USA ikke handler nu, vil der kommer flere krige om knappe ressourcer, hungersnød, flere oversvømmelser, kraftigere tørke og mere ekstremt vejr. Hundrede millioner af mennesker vil blive tvunget på flugt fra klimaforandringer og deres konsekvenser.

MILJØ

Husk også Trump på, at det altså bedre kan betale sig at investere i ren luft, vand og natur, frem for nye olieledninger, der skader klimaet og ødelægger livsgrundlaget for tusinder af mennesker og dyr. Ja okay, Danmark giver også særfordele til vores olieskaber og har planer om at pumpe til sidste dråbe er hevet op, men det nytter altså ikke, at alle verdens lande gør det samme. Overvej at forhandle lidt, det kan han godt lide. Foreslå for eksempel, at Danmark laver en plan for udfasning af fossile brændsler, hvis Trump dropper alle de klimaskadelige olieledninger.

FRED

I stedet for at øge de militære udgifter til 2 procent af BNP, vil vi hellere investere i udvikling i de mest sårbare lande. Vi vil gerne skrue op for udviklingsbistanden og penge til klimatilpasning i udviklingslande. Dette er der hårdt brug for i nærområderne til krig og konflikt og i de områder, der allerede i dag rammes af de tiltagende klimaforandringer. Vi ligger langt efter vores forpligtelser til udviklingsbistand og klimafinansiering. Og vi mener i øvrigt, at vi får mest fred og sikkerhed for pengene her. Så vi skal nok love at skrue op for investeringer i mere sikkerhed, men vi mener altså ikke, at verden skal opruste yderligere militært – i stedet skal vi opruste humanitært.

EU

Mind også lige Trump om, at EU er afgørende for at skabe fælles løsninger på de grænseløse problemer, som vi står over for. Klimaforandringer, sikkerhedstrusler og mennesker på flugt håndteres bedst i fællesskab. Derfor må Trump venligst gerne ophøre med sine forsøg på at splitte EU-landene. Vi vil gerne lave aftaler, handle og samarbejde om fælles udfordringer, men det kræver, at vi bygger broer frem for mure.

KÆRLIGHED

Som leder af verdens mest magtfulde embede har ord stor magt. Derfor er det bekymrende at høre, hvordan minoriteter og mennesker med en anden religion eller hudfarve bliver lagt for had. Verbale angreb kan lede til fysiske overgreb. Derfor er det er vigtigt at tale respektfuldt til og om andre mennesker – også dem, der ikke ligner én selv. På den måde er det altså nemmere at få flere venner.

Du bliver nok nødt til at skære det lidt ud i pap og tale i sætninger, der kan tweetes. Understreg derfor til slut, at grøn er det nye sort og foreslå eventuelt et nyt slogan som: ”Make America Green Again”!

Held og lykke.

Gode hilsner Rasmus