Kenya lukker verdens største flygtningelejr – hvor er danske medier og politikere?

Kenya lukker deres flygtningelejre og sender dermed 600.000 mennesker på flugt.
Jeg har været i Kenya. Jeg har besøgt en af de lejre. De er enorme, og det her er en kæmpe nyhed. Konsekvenserne er svære at overskue.

Men danske medier har endnu ikke fundet det relevant at skrive om. Uanset at det nu er mere end et døgn siden, at den kenyanske regering annoncerede, at de vil lukke lejrene. Det er hovedhistorien på CNN Africa. Men danske medier interesserer sig primært for indenrigspolitiske signaler og symboler. De går efter de hurtige kliks og pseudopolitik, der foregiver, at vi i Danmark kan vende os væk fra verden.

Man ryster på hovedet og tænker: Så vågn dog op! Forhold jer til verden! Pil fingeren ud af navlen!

Det er blandt andet på grund af danske mediers ukritiske mikrofonholderi, at der her til lands hersker en helt urealistisk tilgang til, hvordan vi bedst varetager Danmarks interesser.

I Danmark kalder man det ”realistisk” og ”pragmatisk” at spekulere i konventionsbrud og spare på udviklingsbistanden. Som om det er en gratis omgang at vende ryggen til verden? Som om det er uproblematisk at tørre ansvaret for verdens forfulgte af på verdens fattigste?

Men se på Kenya. Her er resultatet af den ”realistiske” og ”pragmatiske” politik. Her er resultatet af manglende international solidaritet: Nærområderne smider simpelthen håndklædet i ringen, eller de truer med at gøre det. For hvorfor i alverden skulle de føle sig forpligtet til at trække det tungeste læs, hvis vi skærer i hjælpen og fifler med vores internationale forpligtelser?

Lad os håbe, at den kenyanske regering bare bluffer, så vi ikke kommer til at se hundredetusinde desperate flygtninge vandre mod Europa. Lad os håbe, at Europa tager sig sammen og sender massiv støtte til nærområderne. Lad os håbe, at Europa fortsætter med at leve op til konventionsforpligtelser i stedet for at give landene i nærområderne undskyldninger til at droppe deres forpligtelser.

For hvorfor skulle fattige lande i nærområderne dog blive ved med at tage imod millioner, når rige lande i Europa prøver at snyde udenom at tage få tusind? Hvorfor skulle de ikke bare trække på skuldrene og sende menneskestrømmen videre mod Europa? Det eneste, der beskytter os, er de internationale aftaler. Vi er afhængig af internationale solidaritet.

Det, der sker i Kenya lige nu, bør få alle alarmklokker til at ringe. For vi er på en farlig kurs. De kortsigtede løsninger og symbolpolitiske tiltag er ikke bare naive. De er decideret farlige.

International solidaritet er ikke bare en smuk tanke. Det er i Danmarks interesse. Danske politikere og medier må vågne op!