Klamme sexister

Der findes kulturer og miljøer, hvor mænd mener og tror, at de er berettiget til at behandle kvinder som genstande, alene fordi de er kvinder. Det findes blandt overklassen og eliten på amerikanske universiteter, hvor unge mænd samles under kampråb som ”no means yes”. Det findes i Indien, hvor kvinder der har demonstreret mod de afsindigt mange gruppevoldtægter (også af børn), der finder sted i landet, bliver omringet og befamlet. Det findes i Danmark, hvor fire mænd i sommer på et marked begik massevoldtægt mod en 16-årig kvinde. Og det findes øjensynligt også i Köln.

Det er klamt. Det er uhyggeligt. Det er kriminelt. Og det er sexisme, der viser sit grimme ansigt.

Nytårsaften blev op mod 100 kvinder på samme tid udsat for overgreb i Köln. Mange hundrede mænd havde øjensynligt besluttet sig for et enten koordineret eller spontant angreb på fuldstændig tilfældige kvinder på gaden, som de udsatte på overgreb af gud ved hvilken årsag. Muligvis er det endda sket i andre europæiske byer på næsten samme måde. Det hele er stadig meget uklart og sært. Men vi ved, at de alle var kvinder, og der var tale om seksuelle overgreb. Angreb på deres køn.

Hvide, racistiske mænd

Jeg gider ikke tages som gidsel af hvide, racistiske mænd, som i kølvandet på overgrebene i Köln (og tidligere på andre for deres dagsorden belejlige tidspunkter) springer ud som feministiske forkæmpere for kvinder, som de i øvrigt sjældent beskæftiger sig med – med mindre det kan bruges til at angribe muslimer eller mennesker af en anden hudfarve over en bred kam. Det er ofte samme gruppe af hvide mænd, der bruger ligestillingskampen som en undskyldning for at ville forbyde selvsamme kvinder, de hævder at kæmpe for, at tage bestemte beklædningsgenstande på hovedet. Det er åndssvagt.

Og jeg gider i øvrigt egentlig heller ikke hoppe med på vognen med dem, der fokuserer alt for meget på de racistiske, hvide mænd. For deres idioti kan heller ikke undskylde, hvad der er sket, og de får også alt for meget ørenlyd i forvejen.

De vanvittige handlinger i Köln er et udtryk for ren og skær sexisme i fuldt flor. Det handler ikke om farve, udlændingepolitik, flygtninge eller andet. Vi skal kalde problemet dets ægte navn, hvis vi skal kunne bekæmpe det. Sexisme. Og vi skal ikke finde os i det, når nogen begynder at kalde det noget andet. Så vil de nemlig også begynde at bekæmpe det forkerte.

Behov for opgør med kvindefjendske forestillinger

Skal vi sørge for, at det aldrig, aldrig sker igen – hverken i Köln, Indien, Virginia eller Danmark – skal vi indse, at sexisme skal bekæmpes i det store og det små. At sexistiske overgreb kommer fra en forestilling om, at kvinder ikke er ligeværdige med mænd. Det kan føre til, at mænd får bildt sig selv ind, at den form for handlinger er ok.

Der eksisterer nogle ekstremt sexistiske miljøer. Og der eksisterer sexisme i hverdagen og blandt helt almindelige mennesker i Danmark. Det er et udtryk for sexisme, når det bliver acceptabelt, at kvindelige debattører udsættes for trusler og tilsvininger. Når politiet stadig nogen gange spørger til kvinders påklædning efter en voldtægt, når de forsøger at anmelde overgrebet til politiet. Når grupper af mænd med rod i enten religiøs eller kulturel overbevisning føler sig berettiget til at befamle og nedgøre kvinder, eller i det hele taget ikke behandler kvinder, som de behandler andre mænd. Når mænd synes, at det er udtryk for ”et kompliment” at rage på kvinder, når de er på bar fredag nat.

Ja, der var ifølge vidner tale om mænd af afrikansk eller arabisk afstemning i Köln. Vi aner ikke, om de overhovedet var religiøse. Og ja, der findes subkulturer af muslimsk observans, som har en gammeldags og sexistisk indstilling til kvinder, og et opgør med dem er en del af den feministiske kamp. Jeg vil forsøge med alt, hvad jeg har at stå side om side med mine søstre i det. Men det er en feministisk kamp, ikke en udlændingepolitisk diskussion.

At der er andre mænd i andre miljøer eller kulturer eller samfundsklasser, der også begår overgreb retfærdiggør ikke noget som helst. At der findes større eller andre idioter retfærdiggør ingenting. Man kan ikke vaske sig i andres skidt.

Så hvad er min pointe? De mænd, der begik overgreb i Köln er nogle klamme sexistister. Og sexisme er et kulturelt og strukturelt problem, som skal bekæmpes. Vi har brug for flere feminister af begge køn og alle farver, hvis vi skal vinde den kamp.