Løkke gi’r ikke en døjt for kassemedarbejderen

Regeringen har fremlagt sin 2025 med stor ståhej, og der er ingen tvivl om, at Løkkes store nummer er at få det til at fremstå som en plan, der gør noget for de lavestlønnede. Kassemedarbejderen osv., som han taler om. Men det er en voldsom spinmanøvre, og tæt på decideret manipulation. Sandheden er nok nærmere, at Løkke er fuldstændig ligeglad med de lavtlønnede, der allerede er i arbejde.

Skattelettelse i bunden giver mere i toppen

Lad os se lige se lidt nærmere på selve forslagets betydning for dem med de små lønningsposer. Alle dem for hvem det i følge Løkke ikke kan betale sig at arbejde, men som dog alligevel går på arbejde hver dag.

For det første er Løkkes skattelettelse i bunden – det såkaldte jobfradrag – faktisk slet ikke til dem med de absolut allerlaveste lønninger. For tjener du under 150.000 kr. om året, får du nul kroner lige ud, og tjener du mellem 150.000 kr. og 207.000 kr. får du kun en lille pose penge med hjem. Maksimalt kan man være heldig at hive 4.350 kr. ind om året på den konto.

Sammenligner man omvendt med topskattelettelserne, er det muligt at få en klækkelig rabat på hele 21.000 kr. – dvs. mere end fire gange så meget. Og selvom Løkke på fineste manér har undtaget indtægter over en million, vil millionæren stadig få mest ud af hele gildet. De får nemlig fuld bonus for den skatterabat, der gives af den del af indtægten, der går op til 1 mio. kr. Rundt regnet en lavestlønnet månedsløn lige ned i foret til millionæren. Millionæren får mest.

Summa summarum: jo mere du tjener, jo mere får du ud af Løkkes skatterabatter. Og så har jeg ikke engang nævnt rabatterne på afgifter til virksomhederne og på aktie- og kapitalindkomst, der gives til toppen ved siden af som en slags sidegevinst for de velbjergede.

Og så har vi regningen…

Samtidig skal regningen for Løkkes gilde jo betales. Og her er det igen de lavtlønnede butiksassistenter, de ufaglærte og håndværkerne, som Løkke ellers har talt så varmt om, der må træde til.

Den grønne check, som i virkeligheden er et fradrag for de mindste indkomster – inkl. folkepensionisten og førtidspensionisten, der slet ikke kan arbejde – bliver skrottet. Det rammer de lavtlønnede. Overførselsindkomsterne bliver udhulet endnu mere, hvilket betyder, at en fyreseddel eller en arbejdsulykke er endnu mere faretruende, og utrygheden for dem, der er i arbejde, er større. Det rammer de lavtlønnede. Og den lave vækst på den offentlige sektor – som regeringen godt nok har forsøgt at sælge som en investering, selvom finansministeriets beregninger klart viser, at ”investeringerne” ikke engang er nok til at bevare det nuværende serviceniveau – vil betyde færre pædagoger, ringere sygehusvæsen og dårligere ældrepleje til vores bedsteforældre. Og dét rammer de lavtlønnede og alle andre, der ikke har en chance for at tilkøbe noget som helst selv.

Så nej, Lars Løkke, du gør ikke de lavtlønnede en tjeneste. Tværtimod skubber du dem foran dig i et ideologisk opgør, der kun handler om at dele endnu flere gaver ud til dine venner i toppen af samfundet, så uligheden kan stige endnu mere.