Må retfærdigheden ske fyldest

Det er en af de mest bizarre sager i den nyere tids danske kriminalhistorie. Den dræbte 30-årige svenske journalist Kim Wall, opfinderen Peter Madsen samt en hjemmebygget ubåd. Det hele begyndte i august, da ubåden Nautilus forsvandt – og allerede her var det en sag, der fyldte godt i de danske medier. Og da det efterfølgende viste sig, at ubåden bevidst var blevet sænket, og at svensk journalist var forsvundet, blev opmærksomheden for alvor skærpet – også ud over landets grænser. Hvad var der sket?

Nogle dage efter blev Kim Walls torso fundet ud for sydspidsen af Amager, og for få dage siden fandt man journalistens hoved og ben. I sig selv er jeg imponeret af, at en sådan efterforskning overhovedet er mulig. Når man tænker på, hvor stort Øresund er, og hvor komplicerede strømforhold, der kan være. Det viser den ihærdighed, som myndighederne har lagt for dagen, og at der kan ske store gennembrud i en efterforskning, hvis blot det fornødne mandskab er sat på opgaven, og de mange veltrænede og dygtige hunde fortjener også en stor cadeau i forbindelse med efterforskningsarbejdet.

På tilsvarende vis gjorde politiet i sidste uge en banebrydende opdagelse i sagen om den myrdede Emilie Meng, som forsvandt sporløst fra Korsør Station sidste sommer. Et vidne havde set en bil læsse noget af i et naturområde på Midtsjælland meget tidligt om morgenen. Det har nu ført til endnu flere henvendelser fra borgere med oplysninger, der kan vise sig at være værdifulde for politiet.

Det er godt, at politiet arbejder effektivt i den slags grufulde sager. Jeg tror, at vi alle har et brændende ønske om, at sagerne bliver opklaret, og at gerningsmanden får sin straf. At tage et uskyldigt menneskes liv er med rette en af de mest forfærdelige forbrydelser, vi kan forestille os. Vi kan ikke bære tanken om, at en morder går fri. Det handler ikke kun om hævn. Det handler også om ro til de pårørende. Og om at samfundet har uskadeliggjort en farlig forbryder. Kort sagt handler det om straf og forebyggelse.

Jeg har den største beundring og respekt for politiets arbejde i disse sager, og har derfor god grund til at føle mig overbevist om, at politiet også har gode chancer for at opklare begge forbrydelser. Må retfærdigheden ske fyldest. Det ønske har vi alle.