Macrons sejr er et afgørende pejlemærke for Europa

Franskmændene har i dag valgt den progressive og EU-positive Emmanuel Macron som ny Præsident. Det er konklusionen, efter hans modkandidat Marine Le Pen for kort tid siden har erklæret sig som taber af valget i Frankrig.

Macron har igennem valgkampen skabt rum for en bølge af europæisk optimisme, ligesom han har haft held til at sætte nationalismen i både Frankrig og Europa i opposition til den patriotisme, som ligger dybt i hjertet af os, der kæmper for styrket samarbejde i Europa. Den bølge skal vi bygge videre på, men vi skal ikke bare kopiere den. For selvom Macron har vundet, må vi også se modkandidaten Marine Le Pens resultat som et udtryk for, at der er nogle problemstillinger, som vi endnu ikke helt har fundet de rigtige løsninger på, i hvert fald ikke løsninger, som kan samle befolkningerne i Frankrig og Europa i bredere forstand.

For os som hylder det stærke europæiske samarbejde og kæmper for frihedsrettigheder og et åbent samfund, er Macrons sejr ved første øjekast et kæmpe skulderklap. Men kampen skal fortsætte, hvis vi vil gøre os forhåbninger om en lys fremtid for Europa.

For selvom Le Pen ikke vandt, må vi være opmærksomme på, at hendes relativt store opbakning er et udtryk for, at vi skal være bedre til at lytte til de mennesker, som føler sig overhørt. Det betyder til gengæld ikke, at vi skal gå på kompromis med vores egen politik og vores egne principper bare for at tækkes vælgerne. For politik er jo netop at dele sig efter anskuelser, og hvor vi i Radikale Venstre ligger meget tæt på de værdier som Macron har baseret sin valgkamp på, er der milevidt til Le Pens regressive og protektionistiske politik.

Macron gik blandt andet til valg på at styrke og reformere EU-samarbejdet, at investere massivt i det franske skolesystem, at reformere det franske arbejdsmarked og at placere Frankrig og EU i centrum af den internationale kamp mod klimaforandringer. Det er politik, som kunne være kopieret fra Radikale Venstres valgprogram og det er politik, som understøtter grundideen om et åbent samfund med plads til forskellighed. Macrons sejr er dermed også et kæmpe skridt i den rigtige retning for både Frankrig og Europa, men han har stadig til gode at vise, hvordan han kommer til at forvalte Præsidentembedet, og derfor skal vi ikke bare sætte os ned og vente på, at alt nu bliver bedre.

Vi skal bruge Macrons sejr som et afgørende pejlemærke for et Europa på vej i den rigtige retning, og så skal vi fortsætte kampen for det åbne samfund. En Marche!