Mangel på studieboliger kræver rettidig omhu

De seneste mange år er manglen på små, billige boliger til studerende steget kraftigt. I november måned sidste stod 14.000 studerende på venteliste til en studiebolig hos CIU i København – det højeste tal nogensinde. Dansk Byggeri vurderede i august (2015), at der akut var mangel på 20.000 studieboliger. Situationen er alvorlig, og hvis ikke vi handler rettidigt, vil problemet kun vokse.

 
Som ordfører for videregående uddannelse og forskning ved jeg, at manglen på boliger kan have en alvorlig konsekvens for de studerendes indsats på deres studie. Stress, dårlig økonomi og reel hjemløshed er problemer, som risikerer at blive normen blandt studerende, hvis situationen på boligmarkedet for de studerende fortsætter dens udvikling. Allerede nu er der sågar studerende, som dropper deres drømme studier, fordi de ikke kan finde et sted at bo, mens de studerer. De studerendes levevilkår skal være i orden, herunder boligsituationen.

Der er intet, der tyder på, at udviklingen vender foreløbigt. Senest har vi set, at kvote 2-ansøgningerne i år slog ny rekord. Det er med andre ord rimeligt forvente, at det pres studiebyerne rundt om i landet oplever i forhold til studiebolig kun vil fortsætte. For mig er der ingen tvivl om, at aviserne til august igen i år vil bringe historier om de mange studerende, der ikke kan finde et sted at bo.

Som politikere er det vores job at udvise rettidige omhu og komme ud af startblokkene for at få løst problemet. Alt andet vil være dybt uansvarligt. Spørgsmålet er dog, hvad regeringens planer er på området? Anerkender Venstre, at mange studerende har svært ved at finde et sted at bo? For at få svar på de spørgsmål har jeg kaldt den ansvarlige minister, Inger Støjberg, i samråd på tirsdag. Her vil jeg prøve at få belyst, hvad regeringen vil gøre for at komme problemet til livs. Jeg frygter allerede nu, at ministeren ikke tager problemet seriøst og derfor ikke har hverken taget initiativ eller planlagt at gøre det.

Jeg er meget forstående over for, at den generelle boligsituation i Danmark er presset. Flygtninge skal have tag over hovedet, mens mange leder efter billige boliger, fordi regeringen skærer i kontanthjælpen. Det er en giftig cocktail – og det gør kun studieboligsituationen mere kompliceret. Alligevel findes der i dag en række værktøjer, man kan tage i brug, hvis man ønsker at sætte gang i opførelsen af studieboliger.

Statens Byggeforskningsinstitut fremlagde i februar sidste år, mens S/R havde regeringsmagten en rapport i samarbejde med den almene boligforening KAB og det daværende Ministerie for By-, Bolig- og Landdistrikter, som konkluderede, at det kan godt lade sig gøre at udforme små, funktionelle boliger til en lav husleje. Boligtypen er endda allerede blevet afprøvet i Københavns Sydhavn. Hvis boligerne tilmed laves flytbare, er der endvidere mulighed for at udnytte tomme byggegrunde, som afventer endelige planer for bebyggelse. Det er en løsning, som jeg mener lyder rigtig spændende. S/R ommærkede også bl.a nedlagte plejehjem til studieboliger. Det er bare med at komme i gang.

Danmarks kommuner er dog dem, som primært sidder med ansvaret for studieboliger. Derfor er det vigtigt, at vi som folketingspolitikere giver kommunerne de bedst mulige forhold for at løse denne opgave. Det betyder, at vi tænker studieboliger ind, når vi fx ser på planloven.

Det kan ikke undervurderes, at manglen på boliger er et problem for vores uddannelsessystem, og derfor skal vores mangel på studieboliger tages seriøst. Regeringen må på banen med en plan. Manglen på studieboliger løses kun ved rettidig omhu – og det betyder, at arbejdet for at flere studerende får tag over hovedet skal begynde nu.