Menneskerettighederne skal også gælder i Saudi-Arabien

I dag har vi på Christiansborg besøg af menneskerettighedsaktivisten Maryam Al-Khawaja, som længe har kæmpet for menneskerettigheder i Golfen særligt imod Saudi-Arabiens brutale fremfærd i den lille stat Bahrain. En fantastisk modig kvinde, hvis danske far og medaktivist sidder fængslet i Bahrain for aktivisme. Vi bør vise mennesker som Maryam, der med livet som indsats kritiserer Saudi-Arabiens grove krænkelser af menneskerettighederne, respekt og støtte hendes modige kamp for et frit og værdigt liv. Hensynet til handelsaftaler og politiske alliancer må ikke betyde, at vi lader kvinder som Maryam i stikken.

Saudi-Arabien er et af verdens mest undertrykkende lande, der frarøver borgere særligt kvinder og seksuelle minoriteter deres helt basale rettigheder. Et land, der foretager talrige henrettelser og ser stort på alle internationale konventioner. I Regionen er Saudi-Arabiens rolle desværre også voldsom, en aktiv krigsførende nation og med underlige tråde til terrornetværk. Landet står bag omfattende krigsforbrydelser særligt i Yemen, der lige nu befinder sig i en voldsom tragedie af hungersnød og krig og undertrykker på brutal vis den politisk opposition i Bahrain, og sponsorerer voldelige islamistiske grupper i Syrien. Man kunne blive ved.

Til trods for denne track reckord insisterer Danmark på at have et tæt forhold til Saud-Arabien. Vores ambassade arbejder for at udbygge de økonomiske relationer og samarbejde og det danske udenrigsministerium sender erhvervsdelegationer dertil. Mens vi går på kompromis med stort set alle vores udenrigspolitisk kerneværdier for at få adgang til Saudi-Arabiens attraktive marked og ikke mindst olieressourcer er vi samtidig med til sikre Saudi-Arabien adgang til de store vestlige finansmarkeder. Vi bruger ikke vores stemme til at påtale de massive krænkelser, som blandt andet Amnesty dokumenterer.

At Saudi-Arabien stadig er Vestens og Danmarks allierede siger en del om vores udenrigspolitik. Det er fuldstændigt uacceptabelt, at vi fra dansk hold i vores forhold til Saudi-Arabien vægter snævre interesser over værdier, interesser og demokrati. Vi fører krig mod Islamisk Stat for at begå krigsforbrydelser og destabilisere en hel region, mens ser stort på Saudi-Arabiens massive undertrykkelse og krigsforbrydelser.

Vores udenrigspolitik dikteres her i alt for høj grad af snævre økonomiske hensyn i stedet for centrale værdier som menneskerettigheder og demokrati. Hvis vi virkelig ønskede at styrke demokratiet i Mellemøsten, så agerede vi helt anderedes i forhold til Saudi-Arabien. Så havde vi for længst råbt op og modsat os Saudi-Arabiens brutale fremfærd i Yemen og Bahrain. Stilheden over for Saudi-Arabien udstiller dobbeltmoralen i dansk udenrigspolitik. Det skal der laves om på.

 • Morten Dreyer

  Saudie Arabien er en vigtig spiller i regionen.
  Og som sådan skal vi have et acceptabelt hold til det, selvom deres retspolitik og menneskerettigheder er os direkte imod.

  Alternativet må erkende, at Danmark som nation må have relationer til stater, som ikke opfører sig som Emma Gad anbefaler.

  Et korrekt og formelt sprog bør anbefales.
  Ikke mindst når Saudi Arabien er blevet betroet af FN at forvalte kvinders rettigheder.

 • georg

  Meneskerettighed? og det´s gyldighed?. Nå “ja” ,den nye amerikanske “kaos præsident”, er i bund og grund, kun igang med at skabe “kaos” i den gamle “maffiastyrede lobby model”( kaos model).

  NB: Jeg nyder hans kamp, mod “særinteressernes” svinestier, især når han selv i fortiden tilhørte denne svinesti, jeg nyder også hans kamp mod “fake news”, nyheder som med en håndevænding viser sig som “sandheder”, medens beviset begge steder mangler, og sætningen “sådan er det bare”, giver “EKKO”, og dermed forvandler sig selv til “værdiløshed”.

  En venlig hilsen til USA´s TRUMP, og en kommentar: Saudiarabiens kongelige islamistiske kallifier ,i deres forening med Israels zionister, det burde du have undgået. Den største fejl, som Trump indtil “nuet ” , i mine øjne set, har begået.

  NB: Som “præsident”, valgt af folket ,efter folket´s repræsentative valgregler i demokratier´s vidunderlige forskellighed.
  Når jeg skriver dette, er grunden dertil: At jeg ikke kan eller er villig til at forstå forskellen mellem “demokrati og diktatur”. ET “X”, betalt eller ikke, bedømmer forskellen, mellem det ene i forhold til det andet?.

  • Jan Christensen

   Flyt til nord Korea og giv din mening til kende eller tag til et arabisk land og proklamere at du er homoseksuel så vil du måske få lidt indsigt i forskellen. Men det er sjovt at de mest højt råbende tåber er dem der i sidder trygt og godt på deres fede velnæret r.. i et demokrati der tillader dem at gøre dette. Typisk har de aldrig bidraget til andet end at råbe op når andre gjorde dette. Jeg ser ingen forskel på den støtte vi giver diktature i mellemøsten og så hvis man tog på 30’erne tog på sightseeing i koncentrationslejrene for derefter at diskutere hvem der kunne levere store mængder gas billigst eller venstrefløjens studie og moralske støtte til Stalins blodbad og regime i efterkrigen. I er sgu alle til at få kvalme over