Myten om Alternativet som storbyparti er aflivet

I Alternativet bliver vi nogen gange beskyldt for at være et storbyparti. Typisk kommer kritikken fra folk, som tror, at ønsket om en seriøs bæredygtig omstilling kun findes i København. Men intet kunne være mere forkert. Og det viser tirsdagens kommunalvalg da også med alt tydelighed.

For på trods af, at det var Alternativets allerførste kommunalvalg, fik vi valgt hele 20 mandater ind fordelt på 15 kommuner. Det er altså noget af en præstation for et parti, der kun har eksisteret i fire år. Og det afliver i den grad myten om, at vi skulle være et storbyparti.

I hele 83 kommuner har hundredvis af engagerede frivillige og dygtige Alternativet-kandidater lagt et kæmpe stykke arbejde i at sprede budskabet om et mere grønt og demokratisk Danmark. Og i tirsdags fik vi så det fantastisk flotte resultat. 20 mandater. Fra Thisted til Svendborg og fra Fanø til Bornholm har de nu en stærk, grøn stemme i byrådet. Det er da helt fantastisk.

Det viser, at ønsket om en seriøs bæredygtig omstilling er alt andet end et storbyfænomen. Den grønne bølge har ramt hele landet – og den er kommet for at blive. Overalt i Danmark finder borgere sammen i grønne og demokratiske fællesskaber for at udvikle deres lokalsamfund i en mere bæredygtig retning.

De kæmper for nye, bæredygtige løsninger for affaldssortering, for mindre sprøjtegift i drikkevandet og for et mere økologisk landbrug. De kæmper for mere borgerinddragelse, for en mere lyttende debatkultur og for mere gennemsigtighed i politik.

Alt sammen dagsordener, som vi også arbejder benhårdt for i Alternativet på Christiansborg, men som virkelig kan rykke noget, når hele landet er med. Og det viser det flotte resultat fra kommunalvalget, at det er.

På den måde har kommunalvalget tændt et grønt og demokratisk håb. Ikke kun i storbyerne, men i hele Danmark. Det afliver myten om, at Alternativet skulle være et storbyparti. For ønsket om en seriøs bæredygtig omstilling findes overalt i landet.

 • Christian Læssøe

  bare så længe, der ikke bliver stillet for store krav til posten… Bedre til klappe-kage end ansvar.

 • Per Varg Brandt Rasmussen

  Man kan direkte relatere jeres mandatfordeling rundt om i landet til hvor mange der er på overførselsindkomst i det pågældende område… Ved kommunalvalg stemmer folk egoistisk på enhver måde – og i dette tilfælde stemmer folk sig til andres penge.

  • jeg er selvstændig erhvervsdrivende og jeg stemte på dem. men jeg går tilbage til FL efter fadæsen om deres borgmestervalg.
   Men jeg lever også efter devisen at de stærkeste skuldre skal bære de tunge byrder. og som en af de stærke skuldre mener jeg det er på tide at vi tager bedre vare på de svageste i samfundet, og ja det koster penge, som skal hentes i vores private pengetanke.

   • Per Varg Brandt Rasmussen

    Om så samtlige selvstændige erhvervsdrivende stemte på dem, så er hovedmassen af deres vælgere stadig ikke fra den gruppe…. overvej tallene.

    • Ingen tvivl om at jeg nok ikke er repræsentativ for mit segment. men hvad det behøver jeg jo så heller ikke at være. For jo flere der bliver fattiggjort pga. deres helbred. jo flere vil der være der som du kalder det, stemmer sig til “andres” penge.
     Måske de bare forsøger at stemme sig til et bare lidt anstændigt liv. når nu de ikke kan få plads på arbejdsmarkedet. Enten pga deres sygdomme, eller fordi polakker har taget deres jobs til polakkerløn.

     • Per Varg Brandt Rasmussen

      jeg kommer en del i Portugal, og der findes fattige – at tale om fattige i Danmark er en hån mod verdens fattige.
      Jeg har i mit liv også stødt på folk på overførselsindkomst som udtalte at de ikke ønskede at have forbindelse med det etablerede arbejdsmarked. De er næppe flertallet; men findes, og er blandt dem jeg hentyder til.
      Når det er sagt, så finder jeg det beklageligt at der ikke er plads til skæve eksistenser på almindelige arbejdspladser.

     • M. Jacobsen

      Selvfølgelig er det ikke en hån, at tale om fattige i Danmark!
      Argumentet om, at man kun kan være fattig i ulande o.lign. er et forfladiget populistisk argument.
      Når ens indkomst ikke slår til, så man kan få de mest basale nødvendigheder, så som medicin og rigtig kost, så er man fattig. Fattigdom skal jo måles ud fra det omkringliggende samfunds muligheder og ikke ud fra hvad fattigdom er i Portugal eller Etiopien.

      Jeg kender også folk som bevist udnytter vores velfærdssystem. Og jeg finder det også dybt beskæmmende!
      Men problemet er, at når man strammer reglerne for at komme snydet til livs, så rammer man sjældent de få procent, som har gjort det til en levevej at snyde systemet…
      Derimod rammer man oftest dem som virkeligt ville have en chance for at få deres liv på skinner igen, hvis de fik lidt hjælp målrettet netop deres problemer.
      Men i Danmark er socialpolitiske baseret på tesen om, at “onde shoe fits all”.

      Hvis man fra politisk side brugte lige så mange kræfter på, at ramme dem der snyder i skat og udfører/får udført sort arbejde, så ville der for det første være retfærdighed for alle og samtidigt ville vi alle kunne få nogle hårdt tiltrængte skattelettelser.
      Men politikernes fantasi rækker jo desværre kun til, at straffe dem som i forvejen er de svageste i samfundet.

      Med hensyn til vores behandling af de “skæve eksistenser”, kan jeg kun være enig med dig!
      Det er beskæmmende hvor lidt størstedelen af vores virksomheder, udviser samfundssind og ansvar, når det kommer til at ansætte folk der er ramt af sygdom, eller har andre udfordringer som betyder at de ikke kan yde 100%.

     • Per Varg Brandt Rasmussen

      Definitionen af fattigdom blir vi nok aldrig enige om, idet jeg mener at størrelsen af de sociale ydelser i Danmark (når bortses fra folkepensionen) er af en sådan størrelse at man nemt kan leve af den, forudsat fornuftig prioritering. Hvis derimod det forudsættes at enhver skal have præcis de samme forbrugsmuligheder, uanset hvilken indsats man yder – tjae, så findes der nok fattige. I sidstnævnte tilfælde glemmes blot at incitamentet til at yde en ekstra indsats for de fleste vil forsvinde, dersom resultatet heraf blot omfordeles indtil det er forbrugt.
      Dine ideer er såmænd sympatiske; men den menneskelige faktor er helt udeladt, idet det uegennyttige menneske forudsættes, og det vil derfor ikke virke.

   • Johnni Syska

    FL hvilket parti er det?

    • en fejl 40. he he. sorry der skulle som du nok har gættet stå EL. 🙂

     • Johnni Syska

      😉

      Tænkte det nok men det undre mig du er så harm over Alternativet ansvarsflugt da EL jo gør præcis det samme og endda havde valget før Alternativet.

      Det som også slår mig er at hvor Alternativet for første gang står med muligheden for magt og ansvar laver EL det som de har gjort de sidste 20-30år. Råber op til laveste fællesnævner men vil ikke tage ansvar.

      Jeg kan til nød forstå Alternativet da de jo stadigvæk er “våde bag ørerne” selvom det er højtlønnet og veluddannede mennesker som burde være klar til ansvaret.

      Godt vi har borgerlige som altid tager ansvar.

   • Niels Oe

    Hvem er de svageste i samfundet da? En tredjedel af BNP på 2000 mia. går allerede til sociale omkostninger, så hvem er det, der stadig ikke får nok? Altså ud over socialister i almindelighed?

    • M. Jacobsen

     Og hvor mange af de penge kommer i sidste ende til reelle ydelse?
     Altså ud i de udsattes lommer.

     Over 50% går til et administrativt og bureaukratisk tungt system, som får det tidligere Sovjetunionen system til at blegne!

 • Ja jeg stemte på alternativet for første og sidste gang. magen til svinsk ansvarflugt som den der er sket i KBH. har jeg aldrig forestillet mig. Og jeg tvivler på at jeg er den eneste der flygter efter deres borgmestervalg.

 • Nikolaj Nikolajsen

  “Myten om Alternativet som storbyparti er aflivet”… ha ha ha ha ha… yeah right. Storbytosse.

  • Niels Oe

   Så-så. Ikke så hård. Der er jo tale om et uperfekt parti. Det siger Guru nr. 1 selv.