Når virkeligheden overgår Rokokoposten

Jeg holder meget af både Rokokoposten og ATS, som leverer ”fake news” på den gode måde i form af satiriske og ofte hylende morsomme omskrivninger af aktuelle historier fra nyhederne.

Men engang imellem støder man på en ”rigtig” historie i medierne, som er så langt ude, at man tænker, at det her overgår da selv Rokokoposten. Et kort øjeblik overvejer man måske endda at slå op i kalenderen for at tjekke, om man helt skulle have overset, at det var den 1. april.

En sådan historie er historien om naturfotografen David Slater og en berømt ”abe-selfie”. David Slater fotograferede makakaber i Indonesien, da en af aberne stak af med hans kamera og fik taget et – i øvrigt rigtig godt og sjovt – billede af sig selv. Det opdagede fotografen, da han fik fat i sit kamera igen. Sidenhen er det fantastiske billede gået verden rundt.

Og så skulle David Slaters lykke jo være gjort, skulle man tro. Man ak, sådan gik det ikke. For dyreværnsorganisationen PETA har på vegne af aben sagsøgt fotografen for brud på abens ophavsret. For det var jo aben, der tog et billede af sig selv, og ikke fotografen.

Så nu er der gang i et længere juridisk cirkus, som skal afgøre, om David Salter skylder aben penge. Om en evt. erstatning skal udbetales i bananer, melder historien ikke noget om.

Jeg går i dén grad ind for dyrevelfærd, og har stor respekt for mange af de organisationer, som arbejder for at forbedre dyrs vilkår i hele verden. Men det her er altså for langt ude.

Den stakkels fotograf, som jo ellers med det berømte og omstridte billede har gjort meget godt for at skabe opmærksomhed om de sjældne makakaber, er nu ifølge div. medier endt i et økonomisk mareridt og har droppet karrieren som naturfotograf. Det har han da ærligt talt ikke fortjent.