Politikere skal ikke true DR

Armslængde-princippet er en af de helt centrale støttepiller under det danske demokrati. Politikere skal træffe overordnede beslutninger, men de undlade at blande sig i, hvordan disse beslutninger udmøntes rundt omkring i det danske land og institutioner. Det er der folk ansat til. De ved ikke bare bedst, de handler også uden skelen til politisk ståsted.

Det bekymrer mig, når politikere får for korte arme. Når politikere blander sig i ting, som de ikke skal blande sig i. Det gælder ikke mindst hele Danmarks Radio, som lige nu er underlagt det måske største politiske pres i kulturinstitutionens historie.

Det er ikke kommet fra den ene dag til den anden. Men der har under den nuværende regering aldrig før været så meget velvilje til at ruske op i DR. Hvis det alene handlede om at effektivisere og udvikle DR, at fokusere DR og om prioriteringer, så er jeg helt åben. Det gælder også i forhold til økonomi.

Men når det handler om, at politikere ikke bryder sig om navngivne udsendelser og vil hævne sig ved at rundbarbere DR i de kommende forhandlinger om et nyt medieforlig, som forventeligt påbegyndelse primo 2018, så står jeg af.

Siden i lørdags, hvor DR sendte det sidste afsnit af ”Historien om Danmark”, har et antal historikere og politikere været oppe i det blåsorte felt over, at de røde lejesvende på DR igen slog til med deres evindelige falskneri.

Der var ingen borgerlige eller højreorienterede helte i afsnittet, der bl.a. omhandlede 2. verdenskrig, men til overmål var der til gengæld glorificerede beretninger om kulturradikale kommunister og socialdemokrater. Så meget at kommunisterne lige frem blev fremstillet som sande demokrater! Ja, så har man hørt det med.

Der var en slagside i afsnittet, det er jeg faktisk ikke uenig i. Og slagsiden inviterer ligefrem til en diskussion af den redaktionelle prioritering. Lige som der er det for billedvalget og vægtningen af enkeltpersoners betydning for Danmark. Der er sikkert mere. Det kan man fint diskutere, politikere kan som alle andre lægmænd og mandagstrænere fint udlægge deres holdninger.

Men når politikere som Dansk Folkepartis Søren Espersen lige frem sidder i Deadline-studiet og siger, at DR skal slankes med 25 pct. og at det kan være en måde at få dem til rette ind på – eller – til at fremstille den borgerlige fløj mere ”fair”, som han sagde. Ja, så er vi i gang med at smadre armslængdeprincippet.

Det stopper desværre ikke dér. Espersens kollega Morten Messerschmidt har nu krævet afsnittet fjernet fra DR’s sider. Hvad bilder han sig ind? Det er tilstande som vi kun kender i udemokratiske stærkmands-stater og i reelle diktaturer. Er det dér, vi er på vej hen?

Og hvad gør DR, ja, de er så bange for politikerne og for deres egen skygge, at de har sendt en medredaktør ud og mumle, at der måske godt kunne være et eller andet, man kunne have gjort anderledes. De tør ikke andet, fordi ”Historien om Danmark” blot er det seneste eksempel på politikere, der lover rundbarberinger og knyttet næve til DR længe inden medieforhandlingerne overhovedet er påbegyndt.

Vi lever ikke i en bananstat. I en tid med fake news, med clickbait, tempo, med blinde delinger og manglende kildekritik. Så er der død og pine brug for et stærkt public service medie. Hvor ingen blander sig. Er bestyrelsen utilfreds kan de vælte bestyrelsesformanden eller de kan fyre ledelsen. Men de derudover skal de holde sig en armslængde fra Danmarks Radio. Det gælder uanset hvor korte arme, man har.

For hvad bliver ellers det næste:

Skal vi fjerne det afsnit af ”Den Store Bagedyst” fra sæson 2016, hvor Gunnar bliver bortdømt og diskrimineret på sin seksualitet for at have lavet en lyserød kage under temaet mandehørm. Eller hvad med at fjerne afsnit 9 af Matador, hvor Røde synger Oskar Hansens ”Visen om de tre musikanter”, på et tidspunkt i serien, som ligger fire år før sangen faktisk er skrevet. Eller skal vi støtte op om Espersen og Messerschmidt i deres kritik af ”1864” og før den ”Krøniken”. Eller hvad med os radikale, som synes, at Birgitte Nyborg blev lidt for perfekt i sæson 3 af ”Borgen”.

Skal det hele bare fjernes? Selvfølgelig ikke, det skal holde ud i strakt arm.