Putin klapper af Skipper

Jeg husker stadig den dag i ’92, hvor Holger K. og konen sagde nej til Unionen. Og jeg glædes om ikke hver dag, så dog alligevel ret ofte over, at både Holger og SF sidenhen blev både klogere og blandt de varmeste fortalere for det europæiske samarbejde.

Senest i sidste uge, hvor SF’s tidligere udenrigsminister i Information og i Deadline på DR satte ord på en reel frustration og ditto forundring over Enhedslistens ståsted i Europapolitikken. I modsætning til venstrefløjen i alle andre europæiske lande vil Enhedslisten nemlig stadig helt ud af EU og erstatte det med ad hoc samarbejde i mindre og frivillige fællesskaber så som Nordisk Råd og Europarådet.

Der er således en afgrund til forskel mellem nabopartierne Enhedslisten og SF. Faktisk er sidstnævnte i dag mere EU-positive end både Venstre og Socialdemokratiet, men sig det endelig ikke til nogen.

Holger K. Nielsen mener, at partiet med Pernille Skipper i spidsen helt har misforstået tidens toner, tendenser og behov. Og derfor er Enhedslisten nyttige idioter for den yderste højrefløj på vores kontinent, som vil smadre det europæiske samarbejde og sende al magt tilbage til nationalstaterne. Det vil destabilisere Europa, og det er præcis det, der får Putins vådeste drømme til at gå i opfyldelse.

Jeg kunne ikke være mere enig i analysen.

Selvfølgelig klapper Putin af Pernille Skipper og Enhedslisten, hvis han altså kan styre sin eufori og få armene ned. Det samme gælder Marine Le Pen i Frankrig, Geert Wilders i Holland og Frauke Petry i Tyskland.

Verden har brug for et stærkt EU, Europa har brug for et stærkt EU og nationalstaterne har brug for et stærkt EU. Et forpligtende fællesskab som bygger på solidaritet og samarbejde. Det er værdier som både historisk og i partiets retoriske selvforståelse, er kerneværdier for Enhedslisten. Ja, for hele venstrefløjen.

Som Holger K. Nielsen under jeg mig oprigtigt over, hvordan Pernille Skipper forestiller sig, at man kan løse Europas grænseoverskridende udfordringer som fx flygtningekrise, terror og organiseret kriminalitet i frivillige fora, når det knap nok kan lade sig gøre i EU. Solidaritetskrisen imellem de 28 EU-lande er ikke bare påfaldende og beklagelig, den er decideret ødelæggende for unionens muligheder for at løse de opgaver, den er sat i verden for. Der skal ske noget i 2017.

Miljø, Klima, ulighed, menneskerettigheder, demokrati. Vi kan gøre en meget, meget lille forskel på disse helt centrale områder i regi af de nordiske lande, som er den seneste af Enhedslistens kæpheste ud i fællesskabet og samarbejdets kunst.

At erstatte EU med nordisk samarbejde i en global tidsalder forslår som en smartphone uden strøm. Hvis Enhedslisten vil gøre en forskel – hvis Danmark skal gøre en positiv forskel – på den internationale scene, så er EU den eneste mulighed.

Enhedslistens andet foretrukne samarbejdsalternativ er Europarådet. Der foregår meget godt arbejde i Europarådet. Ikke mindst omkring frihedsrettigheder. Men at forestille sig at Europarådet skulle kunne løfte blot en brøkdel af de opgaver som EU arbejder med, er en illusion.

Det er på kanten af at holde danskerne for nar, når Enhedslisten forsøger at bilde vælgerne ind, at man med et snuptag kan finde/opfinde nye og bedre alternativer til EU.

Det burde være venstrefløjens projekt at gøre EU så stærkt, så progressivt, så ansvarsfuldt, at EU som den mest naturlige ting i verden gik forrest, når der skulle findes løsninger på krigen i Syrien, på migrantstrømme, på klimamål, på omstilling fra sort til grøn energi. Fortsæt selv listen.

Holger K. Nielsen anfører i sin kritik af Enhedslisten, at verden har ændret sig markant siden 1989, året hvor Enhedslisten så dagens lys. Det har partiet desværre ikke. Sidste år vedtog partiet at de for første gang vil stille op i eget navn til Europa-Parlamentsvalget i 2019.

Det er ingen skam at tage bestik af omverdenen og forene ideologi og virkelighed i et nyt politisk projekt 30 år efter begyndelsen. Det ville klæde Enhedslisten at parkere de antikvariske utopier og formulere en ny, venstreorienteret tilgang til EU.