Raffineret hævn over fodboldbøller

Så fik FCK sin dom for fodboldoptøjerne på Brøndby Stadion den 6. august: To hjemmekampe uden tilskuere og en bøde på 150.000 kroner. Det er en afgørelse, der er til at forstå, og som gør rigtig ondt, da fodbold er en udpræget tilskuersport, hvor et veloplagt publikum er et helt bærende element.

Men fremgangsmåden er den helt rigtige, når det kommer til at tvinge klubberne til at udøve en hårdere selvjustits over for de fodboldfans, som ikke nøjes med at se på kampen og drikke nogle øl, men som foretrækker at kaste med fyrværkeri, være voldelige og udsætte andre for fare. Dem må klubberne blive langt bedre til at sortere fra og give karantæne.

Den 6. august gik nogle fans fuldstændig amok. De slog en sikkerhedsvagt med knytnæve i ansigtet i frustration over, at Brøndby scorede et mål, hvorefter flere hætteklædte mænd dukkede frem, som med flagstænger og knytnæver tvang sikkerhedsvagterne væk.

Men ikke en gang politiets tilstedeværelse fik de voldelige fans til at falde til ro. Nej, politiet blev trakteret med knytnæveslag, fik afrevne sæder smidt efter sig og måtte efterfølgende barrikadere sig og tilkalde forstærkning. Senere lykkedes det FCK at identificere 100 fans, som modtog en straf – det skal klubben trods alt have ros for.

Men det kan ikke være samfundets opgave at betale regningen for optøjer i forbindelse med fodboldkampe. Her må klubberne bære ansvaret. Det er deres opgave at sikre, at selve sporten er i centrum – både når en fodboldkamp fløjtes i gang, og når der fløjtes af. Det er dybt grotesk, at politiets kostbare ressourcer skal spildes på voldelige fodboldfans.

Nu får FCK på den hårde mulighed for at sætte selve sporten i centrum, men på den ubehagelige måde. Det bliver ikke sjovt for spillerne at spille uden tilskuere, og det kommer i de næste to kampe også til at gå ud over FC Midtjylland og Brøndby. Men jeg håber, at klubberne vil lære af det og i fremtiden indfører nul-tolerance over for voldelig adfærd.