Regeringen hælder innovation ud med badevandet

Øget konkurrence, økonomisk tilbagegang, ressourceknaphed og klimaforandringer er alt sammen eksempler på forandringer i det globale samfund, der påvirker Danmark. Det stiller os over for nye udfordringer, der kræver nye løsninger.

Vi er med andre ord nødt til at udvikle idéer, der svarer på de udfordringer, vi står overfor, men som også skaber grundlag for det, vi skal leve af i fremtiden. Derfor er innovation helt centralt, hvis der skal skabes vækst og arbejdspladser i morgendagens samfund. Spørgsmålet er bare, hvorfor regeringen ikke anerkender det?

Da Lars Løkke i starten af juli præsenterede regeringsgrundlaget kom diskussionen hurtigt til at handle om taktik og spin, og hvordan Løkke kunne komme hele tre støttepartier i møde. Bevares, det er bestemt også en interessant diskussion, men i skyndingen glemte man i hvert fald at spørge til det åbenlyse fravær af ambitioner, når det kommer til innovation.

Derfor vil jeg gerne stille regeringen følgende spørgsmål: hvor er Danmarks innovationspolitik er på vej hen? Spørgsmålet er i bedste fald ubesvaret. Og det er bekymrende. For Venstreregeringen har overtaget en solid innovationspolitisk platform fra den tidligere regering. Med både innovationsstrategien ”Danmark – løsningernes land” og etableringen af Danmarks Innovationsfond er regeringens udgangspunkt for at forsætte offensiven i dén grad tilstede.

Satsningen på innovation er en indsats, der kræver fortsat politisk prioritering, hvis vi for alvor skal høste frugterne af arbejdet. Derfor er det også trist, at regeringen ikke sender signaler om fortsat at satse på innovation. Faktisk tværtimod.

For det første nævnes innovation ikke med et ord i regeringsgrundlaget. Det er bekymrende, for det er et område, der kræver politiske visioner, og det leverer regeringen ikke.

For det andet melder uddannelses- og forskningsministeren, Esben Lunde Larsen, nu ud, at han ikke vil bakke op om et af de centrale innovationstiltag, der blev sat i gang den seneste regeringsperiode. Det drejer som om INNO+, der er et inspirations- og prioriteringsgrundlag for strategiske investeringer i innovation. INNO+ har stor betydning, fordi det giver svar på konkrete og markante udfordringer, hvor Danmark har et særligt potentiale for at skabe innovative løsninger. Men nu melder regeringen altså ud, at den indsats ikke skal fortsættes.

Det efterlader et stort spørgsmålstegn ved regeringens ambitioner. Og jo længere tid der går, hvor Venstre står i stampe, jo mere forspilder vi muligheden for at være i førersædet, når det kommer til den innovation, der skaber vækst og arbejdspladser.

Min holdning er klar. Innovation er en helt central del af løsningen på de udfordringer, vi står over for i fremtiden. Det er måden at vende udfordringerne til en fordel for Danmark. Men hvis det skal lykkes at gribe muligheden og skabe vækst og arbejdspladser på den her område, er det helt afgørende, at vi er offensive og prioriterer innovationen med både visioner og handling.

Regering formår desværre ingen af delene. I stedet er den i gang med at hælde innovationen ud med badevandet, og det er en skidt udvikling for fremtidig vækst og arbejdspladser i Danmark.