Regeringen har en klar EU-kurs

Jyllands-Posten bragte den 2. juni en artikel i forbindelse med 25-året for Maastricht-traktaten – og dermed 25-året for de fire danske forbehold. Det fremgik af artiklen, at samtlige EU-ordførere inkl. Naser Khader og jeg selv skulle være enige i, at regeringens EU-kurs var uklar. Det er selvfølgelig en fejl, og jeg er sikker på, at den opmærksomme JP-læser har været bevidst herom. Jeg har absolut intet at udsætte på regeringens linje, men der er naturligvis en større attraktionsværdi i at have det modsatte på forsiden.

Ser man bort fra dette, synes jeg, at markeringen af 25-årsdagen gav anledning til refleksion. Meget er sket siden 1992.

De fleste danskere forbinder nok sommeren 1992 med følelsen af himmelhøj fodboldeufori. Jeg kan i hvert fald selv huske, hvor jeg var og hvad jeg lavede, da de rød-hvide drenge sikrede Danmark EM-sejren. Håret var længere, spiller-shortsene kortere og ja, meget var i det hele taget anderledes dengang.

Det gjaldt også situationen i Europa. Berlin-muren var faldet og Europa genforenet. Det gav nogle helt nye muligheder for EU-projektet, og Maastricht-traktaten blev sat i verden med et håb og forventning om udvikling og fornyelse.    

Det er nu 25 år siden, at danskerne valgte at stemme nej til Maastricht-traktaten, og med Storbritanniens exit og med Macron og den tyske kansler ved roret, står Danmark faktisk relativt alene tilbage med vores forbehold. Vi har ikke længere en stor forbeholdsnation at putte os bag, og Danmark må derfor varetage sine egne interesser. Det har skabt stor bekymring i bl.a. Socialdemokratiet, DF og SF, som helst bare vil nyde, hvad de andre kan yde.

Hvor skal Danmark nu placere sig i EU-spørgsmålet? – Lyder det febrilsk fra ovennævnte partier.

Svaret er enkelt: Ved forhandlingsbordet.

Kun herfra kan vi arbejde for et stærkt, slankt og effektivt EU. Regeringen har hele tiden haft en meget klar EU-kurs og tøvede heller ikke, da det stod klart, at Storbritannien måtte forlade samarbejdet. Tværtimod. Regeringen nedsatte en tværministeriel task force dagen efter den britiske folkeafstemning, og denne gik straks i gang med at klarlægge de danske interesser.

DF brugte i stedet tiden på at spekulere i, om Danmark mon ville kunne følge med Storbritannien ud af EU, såfremt briterne fik en god aftale forhandlet på plads. Men sidst jeg tjekkede med DF, ville de gerne blive i EU-samarbejdet, og i stedet ud af Schengen – det er ikke helt til at blive klog på. 

I Mette Frederiksens lejr peger EU-politikken ligeledes i alverdens retninger.

Mette Frederiksen har for nyligt været ude og sige, at hun vil føre EU-politik med udgangspunkt i de fire forbehold, mens hendes håndlanger Sass Larsen ønsker, at EU skal opkræve skatter og bestemme mindsteløn.

Hvis det er de kritiske partiers bud på en klar EU-kurs, finder jeg det stærkt bekymrende.

Regeringspartierne er derimod helt enige om, at Danmark hører hjemme i EU, og at vi skal spille en aktiv rolle i at forbedre fællesskabet. Kursen er lagt, og den bliver udfoldet i den udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, som regeringen i dag har offentliggjort. Derudover får både Folketinget og regeringen en vigtig opgave i at skulle forholde sig konkret til EU-Kommissionens hvidbog om unionens fremtid. Det vil falde helt naturligt efter det tyske valg i efteråret.

Det var altså lige ved og næsten, at Jyllands-Posten fik en rigtig god historie den dag. Men den bedste historie er vel, at regeringen HAR en klar og tydelig EU-kurs for Danmark. Den sælger måske ikke helt så mange aviser til trods for, at den er i alles interesse. 

 

 

 • Torben Bach Sørensen

  Jan. E. Jørgensen

  Det eneste der står klokkeklart for mig er at du og Jens Rhode har samme mål: “Lad EU bureaukraterne bestemme. Jeg og Jens har ikke selv evnerne og vi er helt ligeglade med at afgive Dansk suverænitet til 2 ikke-folkevalgte karriere EU spidser.”

  Du glemmer hvad vi stemte ja til, nemlig et samarbejde primært baseret på samhandel og fri bevægelighed af medlem landenes borgere. Ikke fælles hær, udenrigspolitik, åbne grænser, papirsaftaler som Dublin og Schengen der intet er værd og et kæmpebureaukrati på 25.000 tyskere, franskmænd og sydeuropæere.

  Jeg vil gerne gentage mit JA til intentionerne fra 1992. Ikke til TOP styring og bureaukratisk centralisme.
  Ikke til dit EU anno 2017.

  • Hans Nielsen

   Torben Bach Sørensen.
   Er enig med dig og har flg. yderligere kommentater:

   Det suverænt største problem i EU er, at de ydre grænser står piv-åbne for muslimsk indvandring; samtidigt med nationerne i EU bliver chikaneret, HVIS de skulle ønske, at beskytte sig selv mod denne terror trussel.
   I parentes; den slags politikere hører Jan E Jørgensen ikke til. Han ønsker blot stearinlys og fællessang som værn mod terror.

   Det næste problem er, at INGEN af vore EU liderlige politikere, nogensinde har lært noget af historien. Den er fyldt med efterretninger om mislykkede mønt unioner.

   ET slankt, stærk og effektivt EU? Hr. Jan E Jørgensen har nu siddet i vores lovgivende forsamling i 6 år. Hvad har han bidraget med?

   • Erhvervsøkonom Ole K. Ersgaard MDM, PD

    Jeg er helt enig med Hans Nielsen i hans vurdering af EU´s største problem. Og med Torben Bach Sørensen om samhandel og fri bevægelighed for arbejdskraften. Men det kræver jo effektiv ydre grænsekontrol.
    Og i lighed med andre skabsradikale i Venstre overser Jan E. Jørgensen jo fuldstændigt konsekvenserne af, at Schengen netop bygger på en effektiv sikring af de ydre grænser i EU. Og det har givet og giver EU unødvendige problemer.
    Der er ingen undskyldning for, at sikringen ikke er sket for længst.
    Schengen blev jo etableret af de første lande i 1985 -flere kom til i 1990 og for Danmarks vedkommende i 2001.
    Og det har jo ikke ligefrem gavnet tilslutningen til EU i det flere og flere kan mærke konsekvenserne af den mangelfulde sikring af de ydre grænser.
    Illegale indvandrere udgør fx blot for Danmark 20.000 (iflg. Rockwool Fondens Forskningsenhed i år). Og disse personer skal jo leve af et eller andet – kriminalitet, tiggeri, sorte jo og osv.
    Når de ydre grænser fortsat ikke er sikret – må det skyldes enten inkompetence eller også en bevidst laden stå til i EU´s hovedkvarter.
    Og begge dele er lige skadelige for grundtanken med EU.

 • Finn Bjerrehave

  Vores forbehold samt EU modvilje, kan aldrig afspejle resultater i vores EU indflydelse, nemlig hvem gider Danmark?
  Hvis vi nu skal gøre noget med indflydelse, stopper vi Tysklands motorvejsafgifter som ønskes gennemført i 2018. Altså disse motorveje som Hitler satte i værk, skal nu finanseres af alle de Europæiske lande som smagte Hitlers politik, og det må aldrig ske, netop disse veje er aldrig blevet bygget til andre end Tyskerne selv, samt genvejen til Europa, vi andre skal stoppe denne Hitlerafgift.
  Tør Danmark. Finn Vig

 • HC Hansen

  Jeg er enig i, at specielt Mette Frederiksen er uklar i sine meldinger om, hvor hun ser Danmark i EU. Hun er enten en skabs-skeptiker eller en lurepassende opportunist – eller begge dele.
  Men jeg synes egentlig ikke at Venstre har været så klar i mælet heller – dog har Venstre aldrig sået tvivl om, at DK hører hjemme i EU. Man skal være glad for lidt…det ville dog klæde Venstre at føre en mere ambitiøs pro-EU linje. Ligesom Macron…have modet til at sige tydeligt og med engagement at vi hører til i kernen og det betyder, at vi fortsat har som klar politik at afskaffe de forbehold. Nuvel, Venstre er i en vanskelig situation, men tænk på hvor Macron kom fra. Han blev belønnet for sit mod og klarsyn, sin ærlighed omkring hvad han står for. Kom nu Venstre…

 • Kim Kaos

  Rul EU tilbage til EF – så kan vi måske snakke om en fælles fremtid – måske….

 • Claus Nelvad

  Gid Jan E Jørgensen ville tage på en lang ferie, gerne uden internet.
  Jeg gider ikke læse al hans radikale sludder.

 • Erik Petersen

  Jeg tror vi er mange, der i sin tid stemte ja til indtræden i EF, men som bestemt ikke har sagt ja til det EU har udviklet sig til.
  Det er et kæmpemæssigt misbrug af Europas borgeres skattepenge og et vanvittigt overformynderi.
  Det synes jeg Jan Jørgensen burde tænke lidt over.

 • Arne Sigfredsen

  Erik Petersen har ret
  EU har udviklet sig til en mastodont på lerfødder, der vader hen over medlemslandene, 80% af nye danske love kommer fra EU, alle i kategorien “krumme agurker”.
  Når det kommer til de virkelige store problemer, så som migranterne, der uhindret strømmer ind i Europa, så er EU mere fokuseret på, hvordan migranterne skal fordeles, end på at få stoppet invasionen.
  Nu hænger vi på millioner af muslimer, der dårligt nok kan tælle til ti, i en digitaliseret verden, hvor børn på 3år bruger IPAD!
  Hvilke mennesker har bragt os i denne situation?
  Ja, det er jo dem vi har valgt, de har sikket gjort deres bedste, men kunne vi have fået nogen der kunne have gjort det bedre?
  Helt bestemt!
  Hvem vil søge ind i et firma (folketinget), hvor en højeste løn er ca. 1,6mil, hvis man har evner til en stilling til 36mil. der er almindelig i erhvervslivet.
  Dette viser tydeligt, at vort land bliver styret af en flok inkompetente “ledere”.
  Hvem er den mest indflydelsesrige i Danmark?
  Nogen mener Lars Løkke, andre griner

 • Gert

  ‘Unionen er stendød’ – sagde vores daværende statsminister Paul Schlüter. Og hans udenrigsminister Uffe Ellemann Jensen modsagde ham ikke

  ‘Fake news’ før det blev til ‘fake news’.

 • Ole Broholm Jensen

  Flødebolle drengen jan e Jørgensen på nye eventyr. prøv at se mere glat ud på dit foto. Det er muligt hvis du taler det igennem med din spindoktor. Sig at der var en der sagde at du godt kan se endnu mere glat og upersonlig ud, hvis du f.eks vandkæmmer dit hår lidt kraftigere, og får dig en plastic-operation, således at dine øjenbryn kommer lidt tættere på dine øjenlåg. Det er godt for karrieren jan. Gør det!, så bliver du statsminister en dag….se dig for dig jan. Du bliver STATSMINISTER OVER KONGERIGET DENMARK! YOU WILL BE THE LEADER!! COME ON JAN!! YOURE ARE THE PRESIDENT OF AMERICA!!! FOUR MORE YEARS!!! JAN! JAN JAN!

 • T.Møller

  Danmark har fire forbehold dertil skal føjes flere til – Schengen og åbne grænser- skal stoppes øjeblikkelig.
  Forbehold der bør være:
  Forsvar
  Union
  rets-forbehold
  Euro
  Schengen
  Uddannelse forbeholdt Dansker
  Sociale ydelser, forbeholdt Dansker
  Selv Vejr udsigten i dag fortæller at Danmark ikke høre til i Europa, der har 35 garder varme- i DK kun 17 grader ganske som i Norden lad os blive i Norden hvor vi hører hjemme