Regeringen smider milliarder ud af vinduet

Det bliver mere og mere tydeligt, hvor dårlig en aftale Nordsøaftalen er. Ikke bare fordi den forlænger og øger den økonomiske gevinst for olieselskaberne ved oliejagt i Nordsøen, når vi burde udfase den. Nej, også fordi, det nu står sort på hvidt, at aftalen betyder, at regeringen bliver nødt til at håbe på klimakatastrofen, hvis staten ikke skal gå glip af fem milliarder kroner.

Klimakatastrofe eller fem milliarder i statskassen. Det er de muligheder, Nordsøaftalen efterlader os med.

Det står lysende klart, efter det i dag er blevet afsløret, at Nordsøaftalen bygger på et scenarie for olieprisens udvikling, der forudsætter, at den historiske klimaaftale fra Paris bliver en fiasko. Et scenarie, der forudsætter en temperaturstigning så voldsom, at klimaforandringer kommer ud af kontrol med ekstremt ødelæggende vejr og millioner af klimaflygtninge til følge.

Det bør omgående få konsekvenser. For selvfølgelig skal staten have sine penge tilbage fra olieselskaberne, uden vi behøver at befinde os i en klimakatastrofe.

Derfor bør aftalen naturligvis som minimum blive genforhandlet, selvom det selvfølgelig vil være bedst, hvis den helt bliver droppet. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at nogen af partierne bag aftalen – Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Radikale, SF eller Konservative – kan leve med, at aftalen satser på, at staten smider milliarder ud af vinduet med mindre klimakatastrofen rammer.

Fra Alternativets side er denne seneste afsløring et klart tegn på, at alt for mange desværre stadig ikke tager klimakrisen seriøst og forstår, hvad vi skal gøre for at bremse den. Vi kan ikke bare fortsætte som hidtil. Vi kan ikke strikke aftaler sammen, der kun giver økonomisk mening, hvis klimakatastrofen rammer.

Den grønne omstilling er en bunden opgave og en opgave, der er så stor og så fyldt med muligheder, at den bør gennemsyre alt, hvad vi gør.

Det tror jeg nogle gange ikke, at regeringen eller for den sags skyld en masse andre politikere på Christiansborg har forstået. I lyset af de nye afsløringer har vi derfor kaldt finansministeren og klimaministeren i samråd, så vi kan få forklaring på, hvorfor man satser på klimakatastrofe, når man laver aftaler.

Samtidig foreslår vi, at regeringen helt dropper støtte til udvinding af fossile brændsler. Det er for os at se helt omvendt at give støtte til aktiviteter, der modarbejder Danmarks politiske målsætning om et fossilfrit samfund og som samtidig bidrage til at gøre klimakrisen værre. Derfor bør staten også stoppe sin egne aktiviteter på olie- og gasområdet.

Endelig er det afgørende for os i Alternativet, at undergrundsloven opdateres, så vi ikke kan give tilladelse til ny efterforskning efter olie og gas. Det har Macron allerede gjort i Frankrig, så selvfølgelig kan vi også gøre det herhjemme.

Det er ikke længere nok at sige, at vi gerne vil bremse klimaforandringerne. Vi skal også gøre det, der rent faktisk skal til.