Regeringens forkælede krævementalitet

Sidst på eftermiddagen i dag finder vi ud af, om Danmark fremover skal huse Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og dermed en masse nye arbejdspladser. Regeringen har nemlig lagt billet ind på, at agenturet skal ligge på Amager i København.

Processen er således, at EU’s medlemslande i dag mødes og stemmer om, hvor Englands to agenturer – Lægemiddelagenturet og Bankagenturet (EGA) – skal have adresse, når Storbritannien i 2019 træder ud af fællesskabet.

Radikale Venstre på Christiansborg stemte for forslaget om at indstille Danmark til kandidat, og jeg kan selv kun bifalde den beslutning. Med lægemiddelagenturet følger et væld af positive ting, som vil øge det i forvejen høje, faglige forskningsmiljø på området i Danmark.

Når det er sagt, så er ønsket om at få agenturet til Danmark et prima eksempel på regeringens og Danmarks Europapolitik. Eller mangel på samme. For hver gang der er mulighed for, at Danmark kan krasse noget til sig, råber vi alle sammen højt i lovprisninger af det europæiske. Vi vil have særbehandling på Europol, på fiskekvoter, vi vil have forbehold. Hver gang der er mulighed for at kræve ind, ja så gør vi det. Det er der et ord for: krævementalitet.

Når alvoren melder sig, er sagen en helt anden. Så er regeringens engagement væsentligt mere begrænset. Så overlader vi ansvaret til de andre medlemslande. Det gælder særligt, når der er krav om at trække i arbejdstøjet og finde løsninger på centrale fælleseuropæiske problemstillinger. Lad mig nævne den største, migrantkrisen. På de vigtige sager, bliver regeringen pludselig meget tavs.

En del af at være med i et forpligtende fællesskab er at tage ansvar. Også når det gør ondt og der ingen billige point er at høste på den korte bane. Hvis alle medlemslande fulgte den danske regerings eksempel, ville der ikke komme meget ud af vores europæiske samarbejde.

Det europæiske samarbejde går stærkt i øjeblikket på alle de områder, hvor Danmark har forbehold. Euro-samarbejdet styrkes snart yderligere, der kommer en bankunion lige om lidt, et stærkere samarbejde om bekæmpelsen af terror og organiseret kriminalitet samt forhåbentlig en fælles flygtningepolitik.

På alle de områder har Danmark valgt på forhånd at stå udenfor i kraft af vores forbehold. Det ville klæde Danmark at vi bidrog til løsningen af de store fælles problemer på de svære områder. Og ikke kun meldte os i Europa, når det drejer sig om at få et agentur til byen.

Danmark skal dyste mod 18 andre medlemslande om at få agenturet, der vil bringe omkring 900 nye jobs til landet, samtidig med at København vil blive et europæisk epicenter for medicinalforskning- og industri. På vandrørene er vi blandt favoritterne.

Mine fingre er krydset for at Lægemiddelagenturet bliver placeret i København. Men jeg krydser også fingre for, at regeringen lægger den forkælede krævementalitet på hylden og at Danmark også melder sig ind i kampen for de fælles løsninger på de vigtige problemer.

 

 

 • BroncofanDK

  Det er måske forbigået “de tomme tønders” partis formand at 40 ud af regeringens 53 mandater var fortalere for Europol samarbejdet og at opgive forbeholdene.

  Det er samme mand som så fint tweetede at Anna Mee Allerslev havde så dejlig styr på reglerne, og at ordentlighedens parti var stolte over korruptionen.

 • Alex Damgaard

  Det er sjovt med Helveg. På sin vis skulle man jo mene, at formålet med at have et Europaparlament handlede om at borgerne sendte folkevalgte ned til Bruxelles, der så kunne repræsentere deres vælgere i parlamentet. Helveg har vendt denne tankegang fuldkommen på hovedet, og har i al sin tid som EP’er arbejdet benhårdt som lobbyist for kommissionen og bureaukraternes interesser, over for de danske vælgere…

  • Albert Nielsen

   Du har ganske ret.

   M H Petersen er for år tilbage nået til det stadium, hvor han repræsenterer EU overfor hjemlandets befolkning.

   Behøver vi at nævne, at han advokerede sanktioner mod Danmark pga. den såkaldte “smykkelov”, som bl.a. Norge, Tyskland, Schweiz allerede havde på plads flere år før den danske lov blev vedtaget?

 • Weidekampf

  Radikale lort.

  Skrub ud af Danmark sammen med din radikale lortefamilie.

  • Kjeld Hougaard

   som du kan se Helveg: vi danske er vrede, sure totalt ideforladte

 • Søren Rasmussen

  Når nu ‘den lille trommeslager’ kommer sig over sin manglende intelligens og politiske indflydelse – begynder han måske at forstå sin historie og sine frænder.

  Det radiGALE venstre satser jo også på ‘politiske overløbere’ – og det er da lidt sjovt, at Morten Helveg Petersen så åbenbart har fået en konkurrent!

  Trods alt går Væmmeligboerne ikke på PIKrestaurant…

 • Peter Larsen

  Måske vi kunne til en debat af indholdet og ikke personen?
  (selvom det kan virke som om det er for meget at forlange)

 • Albert Nielsen

  citat: “Hver gang der er mulighed for at kræve ind, ja så gør vi det. Det er der et ord for: krævementalitet.”

  Nævn det land eller de lande blandt de 27 andre i EU, som ikke gør det samme.

  Kort sagt: M H Petersens indlæg er det sædvanlige partipolitiske fnidder, som medfører politikerlede blandt store dele af befolkningen.

 • Søren Revser

  Hvor meget er det nu lige du selv Hr. Helveg skraber til dig hver eneste måned, uden at bibringe noget om helst vel at mærke. Ikke een eneste dag i hele dit driverliv har du lavet dagens gerning.

 • Kjeld Hougaard

  Ja Helveg – det er sådan vi danske er: små kræmare, Ingen visioner om Danmarks fremtid i en verden som udvikles væsentlig uden vores medvirkning. Illusionen at vi kan bevare Danmark ”dansk som vi vil huske det” florerer i forskellige udgaver. Det er der sku ikke noget at gøre ved, vi er sådan. Men op med humøret, det skal nok gå, hvor mange er vi 4-5 millioner? Det er ikke hvilke millioner som helst de er DANSKE! en magt på kloden, eller?

  • Alex Damgaard

   …hvor mange er vi 4-5 millioner?

   Denne meget strategiske uvidenhed, det er jo ikke ligefrem svært at finde ud af, afspejler fint de øvrige vildfarelser du lægger for dagen. Hellere vide ingenting, så kan man brygge sit eget mærkværdige verdensbillede sammen. Holdninger er en luksus forbeholdt de bevidst ikke-vidende, at vide så lidt som muligt om verden er nemlig eneste måde man kan få kasseapparatet til at stemme på.

   • Kjeld Hougaard

    Ved du det? Jeg tænker på hvor mange ”rigtige danskere” der findes, ikke halvdanske med en forælder tilbage i tiden af udanske mennesker, ikke indvandrere, første til fjerde generation, men ”rigtige danskere” Har du et bud? Hvor mange er vi? Gør mig klogere! Eller vil du med dansk mangel på generøsitet holde den viden for dig selv

    • Alex Damgaard

     Se, præcis det jeg snakker om. Du opfinder dit eget lille kvasi-biologisk-racistiske kriterie, og det bruger du som proxy for en mærkværdig “analyse” omkring Danmark og danskere helt generelt. Det ligger dig fjernt at forholde dig til hvad en kritik af t.ex EU eller masseindvandring reelt er funderet i, for så kunne du jo ikke påføre disse dine Hitler-paroler.

     Jeg har naturligvis et glimrende bud. Du kan se helt præcis hvor mange statsborgere der er, og så kan du se hvor mange ikke-vestlige indvandrere der er i landet, du kan tilmed se hvor mange af sidstnævnte der er statsborgere. Det eneste mørketal er udvandrere, hvor der ikke er statistikker på anden, tredje osv generation (men hvorfor skulle de i øvrigt også tælles med).

     Men det er jo fuldkommen underordnet. Det afgørende er det danske samfund og den danske særegenhed. Der findes kun eet Danmark, og det er virkelig presset på antal borgere og geografisk udbredelse, hvis vi bare giver los. Det danske samfund som du kender forsvinder når demografien forandres og beslutningskraften deponeres i EU. Det har ikke noget med “rigtige danskere” at gøre, men antallet og kultur. Danmark er den akkumulerede sum af borgernes vilje, og med så få indbyggere går det ret hurtigt med at forandre viljen, hvis antallet af indvandrere fra andre kulturer med andre viljer ikke holdes i ave. Og hvis vi outsourcer beslutningskraften i vores eget land til nogle overstatslige institutioner, der ikke nødvendigvis har den danske velfærdsstat og tryghedsmani som førsteprioritet.

     EU er ikke et kollektivistisk socialdemokratisk rødt-grønt velfærdsprojekt. Du er mere end velkommen til at mene, at EU så er fremtiden, og at de værdier (læs: viljer) som de centraleuropæiske og sydeuropæiske lande repræsenterer er bedre end det samfund vi har i dag. Men lad venligst være med at beskylde folk der mener noget andet, for at være en slags racehygiejniske fanatikere.

     • Kjeld Hougaard

      Der er intet quasi over genetik og love. Under anden verdenskrig avledes som du ved en del ”drageyngel” – og det var først efter 2014 et barn blev dansk medborger om det blev født udenfor det geografiske Danmark og kun en forælder var dansk statsborger. Når jeg taler om en ”rigtig dansk” – som jeg er, mener jeg et individ skabt fra den danske genpool. Og det er vel det det drejer sig om – eller? Du bliver vel ikke Japan af at flytte til Japan og blive japansk statsborger? Vi er vel anderledes end en rigtig italiener? Eller? I hvilket fald som helst forsvinder vår stamme: 1.6 barn per kvinde er ikke nok til at vi, genetisk med ”våre særenheder” overlever. Og har man kun danske særheder at komme med – ingen individuelle almenmenneskelige kvaliteter som er konkurrence kraftige? Så se det måske lidt mørkt ud.

     • Alex Damgaard

      OK, men det er nu min overbevisning, at de færreste går og tænker på den danske “genpool”, når de har fokus på ikke-vestlig indvandring og EU. Ret beset tror jeg ikke rigtig man kan isolere en særlig dansk genpool fra t.ex svensk, engelsk eller tysk. Den med de lave fødselstal er også en gammel traver. Det er for så vidt rigtig nok, igen ud fra et strengt biologisk synspunkt, at en fertilitet på 1.6 ikke på sigt rækker til selvreproduktion. Men det er jo ikke sådan at den danske population af den grund er i krise, i praksis vil det tage flere tusinde år at “uddø”, og der vil jo altid være et influx fra omkringliggende lande, især hvis der er ledige stillinger og brug for arbejdskraft. Og så er fødselstal ikke statiske – du kan ikke fremskrive det selvreproducerede befolkningstal 75 år frem i tiden. Samtidig er det jo ikke noget must at vi hele tiden uophørligt og ud i det uendelige fortsat skal blive flere – det nuværende niveau er fint nok, vi kunne sagtens være en mio eller to mio færre også. Så længe naturligvis at befolkningssammensætningen er sundt fordelt med et passende antal ældre, et passende antal midaldrende, et passende antal yngre, et passende antal børn osv.

     • Kjeld Hougaard

      Jeg er helt sikker på din overbevisning er rigtig, få tænker genetisk. Som jeg forstår det, er det dog de genetiske ”særenheder” som findes hos efterkommere af danske udvandrere efter generationer. Det er et globalt fænomen at kvinder føder færre børn, i Singapore nu 1.2, og selv i Nigeria falder fertiliteten. Det kan selvfølgelig ændres, men det er jo ikke sådan at kvinder i vår del af verden skriger efter mænds seksuelle tilnærmelser i disse tider. Men det går nok, ingen kommer at savne en lille isolationistisk stamme, vi brænder jo ikke efter at sætte vort præg på verdens udvikling.

 • Marianne Andersen

  “forkælet krævementalitet”?
  Tja den sang kan vel især Jer i det Radikale Venstre synge med på, for er der nogen som historisk har optrådt med forkælet krævementalitet, så er det da Jer. Med tanke på hvor dyrt en statsministerpost kostede enten Socialdemokratiet eller Venstre, hvis den kun kunne fåes med radikale stemmer, så ville det nok være en ide lige at kigge ind FØR man peger på andre.

  Men det er jo typisk for jer ridicúler, bedrevidenhed og manglende selvindsigt og -kritik. Sådan har det altid været og det vil nok altid være en del af partiets DNA.

 • Anders Bo

  Og nu er selveste MHP stoppet, med at bruge termen “flygtningekrise”! 🤔

  Dét løser jo så hele problemet, for immigranter kan uden videre afvises ved grænsen. 😃

  • Alex Damgaard

   Ja, det er godt set – nu hedder det pludselig migrantkrisen. Det er stygt, virkelig stygt. MHP har skrevet stolpe op og stolpe ned om flygtningekrisen, som om den var en slags naturkatastrofe som EU kunne fikse med lidt omfordeling.

   Men ingen er jo i tvivl om, at det er en folkevandring som har været i gang hele tiden, i hvert fald siden 00’erne, der blev accellereret dels af bombningen af Libyen, dels af influxet af formuende syrere der satte skred i smuglerindustrien, dels af EU’s modvilje mod at håndhæve grænser, dels af Merkels offentlige invitation om at komme til Europa. En masse pull-effekter med udgangspunkt i Bruxelles.

   Men nu er det altså en migrantkrise, og hele problemet bunder i fodslæbende østeuropæiske lande og så (muligvis) kommissionen, fordi den ikke er lige så “ambitiøs” mht omfordeling som Europaparlamentet (eller 15% af dens medlemmer). Læs: EU skulle simpelthen have presset t.ex Litauen at tage imod X antal tusinde congolesere, nigerianere, eritreanere osv, både mod Litauens og congolesernes, nigerianernes og eritreanernes udtrykkelige vilje og forventninger.

   Spørg ikke hvad EU kan gøre for dig, spørg hvad du kan gøre for EU, og hvis MHP beder dig om at springe ud fra en klippe, på EU’s vegne, så skal du gøre det uden at kny, uden at blinke.