Så stå dog til ansvar, Danske Bank!

Interne dokumenter viser nu, at Danske Bank var bevidst om de ulovlige forhold i deres estiske datterselskab. Jeppe Kofod, MEP (S), kræver nu at bankens topledelse står til ansvar.

 

Da skandalen rullede i Berlingske om hvidvask for milliarder via Danske Banks estiske filialer, var den danske storbank hurtigt ude med både beklagelse og (bort)forklaring;

Det var da ganske forfærdeligt, lød det fra Danske Bank. Men man kunne være forvisset om, at bankens ledelse havde taget handling, det sekund man blev opmærksom på de her ulovligheder. Og desuden skulle man jo huske på, at ”problemet” var afgrænset til bankens estiske datterselskab.

En skjult skandale

Spoler man frem til i dag, og kaster et blik i avisen, står det imidlertid klart, at dette simpelthen ikke passer. Nye afsløringer, ligeledes i Berlingske, viser hvordan man allerede i 2012 – altså for fem år siden – var blevet opmærksom på sagen internt i Danske Bank.

Hvad værre er, at bankens interne revisionsenhed – som refererer direkte til bankens topledelse, i form af både direktionen og bestyrelsen – sort på hvidt kunne dokumentere direkte kriminelle forhold. Foruden, vel at mærke, en blank indrømmelse om ulovlige metoder fra en af bankens ansvarlige chefer.

Det korte af det lange er altså, at Danske Bank ikke bare vidste, at der var noget ravruskende galt i deres estiske datterselskab. De vidste også at det var direkte ulovligt. De vidste ydermere, at de tjente styrtende med penge på at agere mellemled i de her ulovlige transaktioner. Og endelig, så har de altså siddet på den her viden i flere år!

Usand tale

Og se, lige præcis hér er det, at jeg bliver godt gammeldags vred. For hvordan harmonerer de her interne papirer med hvad Danske Bank tidligere har sagt i offentligheden, og skrevet til mig i forbindelse med mit arbejde i EU-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg?

Ifølge Danske Bank, så fungerede den estiske afdeling nærmest i et vakuum. I hvert fald i et mørke, for så vidt angår de her ulovlige milliardtransaktioner. Resten af banken – og i særdeleshed ledelsen – vidste intet om de her forhold, lod Danske Bank os forstå.

Men nu kan Berlingske altså fremlægge interne dokumenter fra Danske Bank, der viser at dette bestemt ikke var tilfældet. Når bankens egen interne revision helt tilbage i 2014 kan konkludere strafbare forhold, og henvise til andre interne notater fra 2012, ja så må jeg tilsvarende konkludere, at Danske Bank har talt usandt i den her sag. 

For lidt, for sløvt og forkert

Læg hertil, at det tidligere er kommet frem, at de estiske myndigheder har måttet rykke Danske Bank for handling. Danske Bank har altså de ansvarlige myndigheders ord for, at de har været urimeligt langsomme i deres håndtering af den her sag og til at rydde op efter den.

Det hænger altså simpelthen ikke sammen, når Danske Bank påstår at de har ageret hurtigt, effektivt og i øvrigt var i god tro.

Kortene på bordet, tak!

Så kære hr. Danske Bank Direktør Thomas Borgen, jeg synes ærligt talt det er på tide med en ordentlig, fyldestgørende og redelig forklaring fra Danske Banks side. Og jeg mener, at du – som øverste administrerende direktør – må være den rette til at give en sådan forklaring.

Ikke flere forsigtigt formulerede pressemeddelelser. Ikke flere medietrænede underordnede ansatte. Ikke flere nødtvungne indrømmelser. Lad os få det hele på bordet, og lad os få det fra topchefens egen mund. Det er simpelthen ikke værdigt, at en af Danmarks absolut største virksomheder driver både offentligheden, medierne og politikerne rundt i manegen på den her måde!