Skal de unge løbe panden mod matematik-muren?

Forhandlingerne om en ny gymnasie-reform er gået i stå. Årsagen er, at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen er kommet til at skrive på sin Facebook-side, at Socialdemokratiet vil sætte ”kravet” til optagelse af elever på gymnasiet til 02. Hun kom også til at skrive, at dette var en gennemsnitlig karakter, men dette fik hun dog senere rettet.

Tilbage står, at Socialdemokratiet og Radikale vil sætte adgangskravet så lavt, at unge, der ikke kan læse, skrive og regne på et middelmådigt niveau, skal have retskrav på at komme i gymnasiet. Det vil naturligvis være til stor skade for de mange unge, der vil starte en gymnasieuddannelse, hvorefter de ret hurtigt vil ramle ind i en mur af faglige krav.

Det nye gymnasieforlig indeholder en række nye faglige krav til de unge, herunder et obligatorisk niveau B i Matematik for langt de fleste. Unge, der kommer fra folkeskolen uden basale kvalifikationer i matematik, vil altså ramle ind i matematik-muren med et brag. Herefter vil det være op til de enkelte gymnasier at dumpe de unge og forsøge at samle stumperne sammen af knuste drømme og forhåbninger. Alternativt vil niveauet blive sænket markant, hvilket vil få betydning for alle unge, der gennemfører gymnasiet – også de, der skal videre på universitetet, og som har brug for et højt niveau i matematik.
Gymnasieforhandlingerne er endt med at blive spørgsmålet om, hvorvidt Socialdemokratiets formand kan erkende, at hun har taget fejl. At hun ikke vidste, at Socialdemokratiet selv – dengang Christine Antorini sad på undervisningsministerposten – indførte et adgangskrav på 4 i den såkaldte uddannelsesparathedsvurdering fra folkeskolen. 4 er fortsat et meget moderat krav, og adskillige steder i landet, har uddannelsesvejlederne da også vejledt efter højere krav end dette.

Men nu vil Socialdemokratiet og Radikale altså sikre adgangen for unge med 02, og således berede mange unge for et møde med ”matematik-muren”. Mange af disse unge, har alle muligheder for at få en succesoplevelse og en god ungdomsuddannelse på en erhvervsuddannelse eller den nye HF, hvor det faglige indhold er anderledes skruet sammen. Der er kun tilbage at håbe, at det trods alt er hensynet til de unge og deres uddannelse, der vinder over det politiske slutspil.