Skal Sundhedsstyrelsen give vejledning i vanvid?

Skal Sundhedsstyrelsen give vejledning i vanvid?

 

En gruppe veganerforældre vil lægge pres på Sundhedsstyrelsen for at tvinge den til at give dem vejledning i, hvordan de bedst ernærer deres børn vegansk. Det er forældre, som af den ene eller anden årsag ønsker at leve uden animalske produkter, og som også ønsker at påtvinge selv spædbørn denne livsstil, der bliver mødt med advarsler fra Sundhedsstyrelsen.

Heldigvis afviser Sundhedsstyrelsen da også kravet med det sunde argument, at man ikke ønsker at give vedledning i en livsstil, som man fraråder for børn under to år.

Det siger sig selv, at helt små børn har brug for animalske produkter, idet selve modermælken jo også er animalsk. Hertil kommer, at små børn senere har brug for en alsidig og proteinrig kost, som sikrer en normal vækst. Kød- og mælkeprodukter tilfører kroppen D-vitaminer og er desuden nødvendig for optagelsen af kalcium.

Fred være med, at voksne mennesker træffer deres egne beslutninger om, hvordan de ønsker at leve deres liv. Vi lever i et frit land, og så længe et frit valg ikke går ud over andre, er det helt op til den enkelte. Men når forældre presser en bestemt livsstil, der kan være sundhedsskadelig, ned over hovedet på deres børn, er der tale om et overgreb.

Det samme gør sig gældende, når forældre nægter at lade deres børn vaccinere mod sygdomme som mæslinger, skoldkopper og fåresyge – sygdomme, som bestemt ikke er ufarlige. Der er opstået en foruroligende trend blandt visse forældre. De nægter at lytte til råd og afviser videnskaben. De tror mere på en eller anden selvbestaltet guru end rationelle argumenter.

Vi lever i en meget individualistisk tidsalder, og i stigende grad lever mennesker hver især med deres egne sandheder, som ofte strikkes sammen af artikler, de læser på nettet. Individualismen har en masse gode sider; f.eks. at vi frit kan vælge, hvad vi ønsker at læse, se og høre. Men den negative side er, at anerkendt videnskab og historiske kendsgerninger risikerer at gå tabt.

Veganerbevægelsen minder på mange måder om en nyreligiøs bevægelse – bare uden en gud. Der er et fast sæt holdninger og en række dogmer, man skal abonnere på, nøjagtigt som i de mange nyreligiøse bevægelser, og alle, som afviser dogmerne, er enten uvidende eller onde. Det er fint, så længe beslutningerne træffes af voksne mennesker. Men det er kritisk, når det går ud over børn, som har krav på en sund og ordentlig opvækst.

 

 • Søren Revser

  Hold din bøtte Pia.

  Hvis vi levede i en retsstat, sad både du og dine forbryder-kolleger i fængsel, for de absurde tyverier i har deltaget i via boligboblen.

  Føj for den lede, at Berlingske tillader dybt kriminelle at propagandere helt frit på deres medie.

  Men korruption og bestikkelse viser som bekendt sit fuldstændige omfang når Pressen kollektivet fortier og ignorerer disse forbrydelser.

  • S.D. Poulsen

   Kan du fremlægge lidt fakta?

 • Birte Lambjerggaard

  Du milde en gang sludder – det ville klæde Pia Kjærsgard at undersøge de emner hun kaster sig ud i lidt bedre – håber sandelig, at hun gør det i det politiske arbejde, men bliver faktisk ret bekymret her.
  Og Sundhedsstyrelsen trænger sandelig til at få opdateret sin viden (manglende viden) i henhold til den samlede forskning på området.

  American Dietetic Association – Nordamerikas største organisation af ernærings- og sundhedsprofessionelle udmelder på baggrund af den samlede forskning på området, at en vegetarisk/ vegansk kost er sund, næringsrig og kan forebygge/ behandle sygdomme, og det gælder for børn som for voksne – kort sagt alle.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

 • Ole Begholm Laursen

  Ti stille Pia, thi dit gat er fuld af afføring. Du ved intet om det du taler om. Gå nu bort med dig !!!

  • S.D. Poulsen

   Ved du, hvad du taler om?

 • Birte Lambjerggaard

  Mon dog ikke, at det er bedre at tage hensyn til den samlede forskning på området end blot “man kan sige sig selv” på den måde fortsætter myterne, og dem er der sandelig nok af omkring veganisme.
  Nu er det så sådan, at modermælken er beregnet til et menneskebarn og koens mælk beregnet til en kalv, så fordi et barn har godt af modermælken er det selvfølgelig ikke ensbetydende med, at barnet har gavn af mælk fra andre dyr. Meget forskning viser faktisk det modsatte.
  Ja, kød tilfører nok kroppen b og d vitamin, men desværre også andre skadelige stoffer, så det er selvfølgelig at foretrække, at tage disse to vitaminer som tilskud – d vitamin kun i vinterhalvåret, da solen jo er den bedste kilde til d vitamin. Det skal nævnes, at undersøgelser har vist, at både kødspisere og veganere kan have mangel på d vitamin – og også b vitamin..
  Men de skadelige stoffer i kød er så alvorlige, at WHO har indføjet kød fra firbenede dyr og forarbejdet kød på listen over kræftfremkaldende stoffer – forarbejdet kød i gruppe 1- og WHO linker desuden kød til hjertesygdom, diabetes og andre sygdomme. På den baggrund anbefaler Fødevarestyrelsen i de offentlige kostråd, at man max indtager 500 g kød om ugen (2 – 3 middage om ugen, de har så også udmeldt, at denne anbefaling var sat for højt, men at de også var nødt til at tage hensyn til madkulturen i landet.
  Så længe et frit valg ikke går ud over andre, siger Pia Kjærsgaard, men en kødbaseret kost går i høj grad ud over andre, idet den selvfølgelig skader de andre arter, som udsættes for lidelse og voldsomme drab, men ikke nok med det, en kødbaseret kost er en af de store årsager til den globale opvarmning og til livsstilssygdomme som ovenfor nævnt, hvilket resulterer i større sundhedsudgifter.
  Der må mere være tale om et overgreb at presse en kødbaseret kost ned over hovedet på børn, idet en sådan kost i henhold til den samlede forskning kan være skadelig og årsag til alvorlige sygdomme som også ovenfor nævnt..

 • Birte Lambjerggaard

  Med hensyn til vacciner så behøves man altså ikke at tro på en selvbestaltet guru, som Pia Kjærsgaard skriver, for at have betænkeligheder omkring vaccine eller helt at undlade. Læs blot indlægssedler til vacciner, her er nævnt mange alvorlige bivirkninger og en del læger fraråder faktisk også vaccination. Desuden ved jeg af erfaring, at mange bivirkninger ikke meldes, man kender ikke langsigtede bivirkninger og en sygdom som mæslinger var nærmest udryddet før vaccinen blev indført i 1987. Det er i u landene børn dør af mæslinger, hvilket skyldes dårlig ernæring, dårlige sanitære forhold, mangel på medicin og læger – samme vilkår som vi havde her for omkring 100 år siden, hvor der så også døde mange børn af en sygdom som mæslinger.

 • Casper

  Hey Pia

  Du skriver “De nægter at lytte til råd og afviser videnskaben.”

  Men er det ikke omvendt? Når man går videnskabligt til værks, så står der jo nemlig sort på hvidt at kød og mælk forsagerer eller fremmer livsstilssygdomme.

  Det ligner jo mere at samfundet er kørt død i traditioner, og at det faktisk er veganerne som tør ændre sig efter hvad videnskabet fremlægget.

 • Helle BB

  “.. når forældre nægter at lade deres børn vaccinere mod sygdomme som mæslinger, skoldkopper og fåresyge – sygdomme, som bestemt ikke er ufarlige.” Skoldkopper er ikke en del af det danske børnevaccinationsprogram. Det er det ikke vurderet alvorligt nok til.

 • Daniel Lillesøe

  Virkelig Pia!

  Har du sat dig ind i kost overhovedet!
  Det første du nævner er Kalcium? Her ved de flest (håber jeg) at du kan spise brokoli.

  Ved du hvad en brokoli indeholder.
  – og hvis du er i tvivl om hvor du eller finder det, så kan du kigge med her.
  http://vegetarkost.dk/naeringsstoffer-i-vegetarkost/calcium/

  De venligste hilsner

  • Mads Christensen

   Du har ret. Vegansk kost er rig på calcium. Du glemmer dog det faktum, at indtag af fødevarer med calcium er ikke lig med en optagelse af denne calcium. Calcium skal transporteres over tarmvæggen, hvilket i stor grad stimuleres af D-vitamin. Vi finder to typer D-vitamin i kosten. Kolecalciferol og ergocalciferol. Kolecalciferol findes i kød og er kilden til 80-90 % af vores forstadier til D-vitamin. Ergocalciferol findes i så ekstremt små mængder i vegetabilske fødeemner, at man ikke kan opretholde et tilstrækkelig højt niveau af D-vitamin i kroppen. Herved sker der ikke en effektiv optagelse af den calcium du indtager.
   Der er altså flere aspekter som bør belyses og som skal overvejes ved en vegansk kost.

   • Henrik

    Nu er det jo sådan at Vit D3 er den form som vi indtager med kosten fra animalske produkter og Vit D3 er den form som bliver produceret i huden. Huden biddrager meget til den samlede Vit D3 mængde og derfor er det den man har mest af.

    • Mads Christensen

     Hej Henrik.
     Det har du ret i. Der forekommer dog den problemstilling, at den endogene syntese i huden kræver en bestemt mængde energi fra solen. I vintermånederne hvor solens stråler ikke er koncentrerede, er det altså ikke muligt at lave denne endogene syntese fra oktober til marts måned.

   • Erik Bresler

    Mads Christensen skriver: Der er altså flere aspekter som bør belyses og som skal overvejes ved en vegansk kost. citat slut.
    Overveje en vegansk kost hr Christensen ?

    På verdensplan er der næsten 400 millioner vegetarer der allerede har afsluttet deres overvejelser. Antallet nye vegetarer stiger hurtigere for hver ny skandale i den højt industrialiserede animalsk fødevareindustri, og der er ingen tegn på antallet af skandaler vil falde, tvært imod.

    Der er rigeligt statistisk materiale til at dokumentere at vegetarer generelt lever længere, er mere frugtbare og mindre syge end os andre almindelige frikadelle-danskere.

    At gøre kød og mælk uundværligt med pseudovidenskabelige og følelsesladede argumenter er noget vi har brugt mange år på at forfine, og var det ikke for alle de mange millioner irriterende sunde vegetarer ville vi for længe siden have etableret det som et “videnskabeligt” faktum at uden animalske fødevare ville menneskeheden hurtig uddø 🙂

    • Mads Christensen

     Hej Erik.
     Jeg siger heller ikke, at man ikke kan leve af en vegansk kost. Man skal blot sørge for, at man ikke er i risiko for bl.a. D-vitamin- og især B12 vitaminmangel. Jernkilder kan også være sparsomme (især for kvinder) og man skal også have in mente, at aminosyrer tilgængeligheden i proteiner fra planter er lavere en fra animalske proteiner.
     Jeg tror også du ser bort fra det centrale i det her indlæg. Børn under to år frarådes netop en vegansk kost, da de let kan komme til at lide mangel på ovenstående. Desuden har børn brug for store mængder arginin til deres vækst og også denne er svær at få i rigelige mængder igennem en vegansk kost. Der er altså stor risiko for at hæmme barnets vækst i de tidlige år.

 • Hanne Spuur Hansen

  Hvorfor fortsætter børnenes mødrene ikke med at amme når mælken er så utrolig vigtig for barnets sundhed ? Hvorfor skal det være et andet dyrs mælk mødrene fylder i deres børn, det er der ABSOLUT ingen anden dyreart der gør ? Det er rovdyrene der lever af hinandens legemer, det er ikke nødvendigt for os i det dette århundrede. Vi får ALLE de næringsstoffer vi har brug for når vi spiser en varieret økologisk kost. Der findes undersøgelser der viser at vegetarer bliver ældre og dør langt sundere end andre når det er tid.

 • Gudrun Beyer Paulsen

  Komælk en kilde til D-vitamin? Joe hvis man drikker 10L sødmælk om dagen. Man kan også spise over 1 kg kød. Så får man dagsbehovet dækket. Man må vælge hvilken livsstil man vil, bare det ikke går ud over børnene, så sund vegansk livsstil duer ikke. Men man må gerne fejlernære sit barn med pølser, burgere, hvidt brød, pommes fritter, så de er overvægtige fra barndommen og får diabetes inden de fylder 20. Sondre kan Pia Kjærsgaard heller ikke. Pærer og æbler blandes sammen. En ofte sund vegansk livsstil, ja alle andre myndighederr e
  end danske myndigheder, gør opmærksom på at en veltilrettelagt vegansk kost er egnet til mennesker i alle aldre. At spise sundt og vegansk sammenlignes med mod bedre vidende at undlade at vaccinere sine børn. Det er to vidt forskellige ting.

 • Ole Berg

  Kære Pia.
  Hvor er det dejligt at vi har så lysende en stjerne som dig i den danske debat! Ingen INGEN kan som dig forkaste forskning og fremskridt, med fordomme, traditioner og vanetænkning som et glimtende populistisk sværd! Og hvor har du dog ret! Vi skal have kød – gerne svinekød – og mejeriprodukter proppet ned i halsen på vore poder. Se DET er dansk når det er bedst, og helstegt pattegris på EUs regning!! Vi hylder dig – tilbeder dig som den landssamlende figur du er, dér højt fra din formandsstol gør du os alle gavn og ære! Hvordan skulle vi nogensinde komme videre som nation – uden dit regressive overblik?
  Med ydmyg tak

  • S.D. Poulsen

   Fik du samlet alle dine frustrationer over et anderledes tænkende væsen end dig selv? Hvis ja, så kunne du måske fortsætte med et videnbaseret indlæg i debatten? Nu er den hellige ko jo slagtet for dig.

 • Betina Løvbeck Jensen

  Hvis vi skal gå ind i det. Jamen så er kødbevægelse da også nyreligiøs. Bare se på den forholdsvis nye kostpyramide – der er ikke skyggen af bønner, linser og kikærter nævnt. I stedet foreslås der kun kød og æg som proteingivere – hvorfor mon?

 • Ole hansen

  Skal da love for at alle veganetosserne pipler frem fra hullerne.
  Kød er godt – bum, længere er den ikke.

 • Ole Hansen

  Hven fanden guder spise kikærter og linser??
  Bønner i chili con carne kan lige gå.

  • Kasper

   ole stop nu sig selv…

 • Jens Kjærbøl

  Sundhedsstyrelsen vejleder allerede i vanvid.
  Omskæring af små drenge-børn bør ske med lægelig overvågning.

 • Jens Jørn Pedersen

  Konen tror, at hun er specialist i alt muligt, blot fordi hun er blevet valgt til Folketingets formand ved en studehandel.

 • A. Schmidt

  Mange tak Pia. Jeg er 100% enig med dig.
  Så, Danmark var et fri land… Jeg forladt DK pga. min jødisk baggrund.
  Hilsen mange gange, Pia!
  Bravo!
  /Jeg er medlem af DF. Ka´ik´skrive min navn og efter navn… because of my personel security will be in the red zone.

 • Eva Nielsen

  Pia K – det værste der er hændt Danmark i nyere tid. Ingen har som DF været garant for nedskæringer /ydmygelser mod alle andre end den rigeste 1%. DF har været garant for danmarks deltagelse i den ene UHYRLIGE og ULOVLIGE krig efter den anden – altsammen ved at tale til den indre svinehund hos danske påførte MRSA befolkning.
  Nu udspyr hun også sin bandbulle mod folk der har fundet bedre og sundere livsmåder, der ikke gavner MRSA- producenterne. Hendes motto er jo: FOLKET BETALER: krigene- big pharmas kemiske og giftige medikamenter – alle bankpakkerne.

  Heldigvis er folk vågnet op, og DF er forhåbentligt snart “en saga blot”

 • Kurt larsen

  Vi gider dig ikke mere Pia. Smut hjem til din rigmands villa og luk ned for dit tågehorn. Du er fake news.

  • Uffe Staulund

   Kurt Larsen, du er uforskammet. Gem dig væk, Berlingske læsere fortjener ikke at se dine indlæg.

 • Kære Pia Kjærsgaard Vi får ganske vidst ikke lov til at bestemme hvem de 11+ milliarder direkte landbrugsstøtte gives til, men det vil aldrig lykkes dig eller andre middelmådige politikere at tvinge os til at spise skidtet der kommer ud fra jeres højt elskede kød og mælkefabrikker.